Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Internautai ir vėl žiūri „Simpsonus“: ar serialas tikrai išpranašavo b raupus?

Neseniai Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) paskelbus ekstremalią padėtį dėl beždžionių raupų (b raupų), internautai taip pat sureagavo į situaciją. Jie surado senas animacinio serialo „Simpsonai“ serijas ir suklijavo jas taip, kad atrodytų, jog apie viruso proveržį pranašauta jau seniai.
Akimirka iš „Simpsonų“ serijos
Akimirka iš „Simpsonų“ serijos / „Disney+“

Pranašystės – internautų manipuliacijos

Socialinių tinklų vartotojai pradėjo dalintis vaizdo įrašu, kuris neva įrodo, jog „Simpsonai“ nuspėjo beždžionių raupų protrūkį. Tačiau vaizdo įrašas sudarytas iš kelių epizodų, sukurtų skirtingais metais, nuotrupų. Tai matyti net iš animacijos, kuri yra kokybiškesnė vienoje serijoje ir kiek „senesnė“ kitoje.

Pirmas klipas, kuriame matomas zoologijos sode beždžionių į narvą traukiamas tėtis Homeris, buvo iškirptas iš 2013 m. lapkričio 17 d. parodyto epizodo pavadinimu „Labor Pains“. Jis pasakoja istoriją, kuri net neturi nieko bendro su beždžionėmis, tačiau ši scena pasirodo jo pabaigoje.

„Disney+“/Akimirka iš „Simpsonų“ serijos
„Disney+“/Akimirka iš „Simpsonų“ serijos

Homeris nusprendžia vaikus nusivesti į zoologijos sodą. Stengdamasis pralinksminti atžalas, jis pamėgina „pergudrauti beždžiones“, tačiau gyvūnai galiausiai pagauna vyrą per grotas.

Kitame klipe rodomas raudonai išbertas Homeris. Bet šioje serijoje jis susirgo vėjaraupiais, kuriais jį užkrėtė jauniausioji dukra Megė, o ne beždžionių raupais.

„Disney+“/Akimirka iš „Simpsonų“ serijos
„Disney+“/Akimirka iš „Simpsonų“ serijos

Nors ir b raupai, ir vėjaraupiai yra virusinės ligos ir simptomai gali būti panašūs, jas sukelia du skirtingi virusai. Be to, beždžionių raupai nėra naujas virusas. 1970 m. Kongo Demokratinėje Respublikoje buvo diagnozuotas pirmas žmonių užsikrėtimo b raupais atvejis.

Ši serija vadinasi „Milhouse of Sand and Fog“, ji pasirodė 2005 m. rugsėjo 25 d. Epizode, Megei užsikrėtus vėjaraupiais, Homeris surengia „vėjaraupių vakarėlį“, kad jo metu galėtų užsikrėsti kiti vaikai. Tačiau galiausiai ir pats pasigauna virusą.

„Disney+“/Akimirka iš „Simpsonų“ serijos
„Disney+“/Akimirka iš „Simpsonų“ serijos

Vėliau vėl matoma scena iš to paties epizodo. Joje vėjaraupiais užsikrėtusi Megė sėdi vežimėlyje ir yra tempiama pro eilę vaikų. Internautai pastebėjo, jog ant mažylės vakarėlio metu dėvimo raiščio parašyta pox. Angliškai b raupai yra vadinami monkey pox, dėl to tai neva kažką įrodo. Tačiau vėjaraupiai angliškai vadinami chicken pox. Taigi šis tvirtas „įrodymas“ iš tiesų nieko nepatvirtina.

„Disney+“/Akimirka iš „Simpsonų“ serijos
„Disney+“/Akimirka iš „Simpsonų“ serijos

Tolesniame klipe matoma ištrauka su juodaodžiu vyru, kuris, pasak internautų, neva turėtų reprezentuoti PSO vadovą Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Klipas iškirptas iš epizodo pavadinimu „Oh Brother, Where Art Thou?“, kuris buvo parodytas 1991 m. vasario 21 d.

Serijoje Homerio senelis patiria širdies smūgį ir nerimaudamas, kad gali greitai mirti, papasakoja sūnui, kad šis turi pusiau brolį. Epizode neva PSO vadovą primenantis vyras yra globos namų, į kuriuos Homeris įžengia ieškodamas brolio, direktorius.

Ateities nenumato

Per daugelį metų „Simsonų“ gerbėjai ne sykį teigė, kad šis serialas nuspėja pasaulio įvykius. Tačiau kūrėjai pažymėjo ir taip akivaizdų faktą, jog jie neturi jokių išankstinių žinių apie tai, kas nutiks ateityje.

„Apskritai, kai žmonės sako, kad „Simpsonai“ kažką nuspėjo, sakyčiau, kad mes tiesiog satyrizavome prieš daugelį metų vykusius realius įvykius. Kadangi istorija nuolat kartojasi, atrodo, kad mes kažką nuspėjome“, – naujienų agentūrai „Reuters“ 2020-aisiais sakė serialo rašytojas ir prodiuseris Billas Oakley.

Portalas 15min ne kartą rašė apie tariamas „Simpsonų“ pranašystes.

Taip pat skaitykite: „Simpsonai“ COVID-19 nenuspėjo: seriale buvo kalbėta apie kačių gripą

Taip pat skaitykite: Ar tikrai „Simpsonai“ dar 2000 m. išpranašavo Kamalos Harris dalyvavimą rinkimuose?

Taip pat skaitykite: Ką nuspėjo „Simpsonai“, o ko ne: socialiniuose tinkluose plinta netikros pranašystės

Taip pat skaitykite: „Simpsonai“ nenumatė banko griūties – epizodas buvo priderintas prie 2023-iųjų įvykių

PSO rugpjūčio 14 d. paskelbė ekstremalią situaciją dėl beždžionių raupų (b raupų) protrūkio.

Nepaprastoji padėtis dėl šios infekcijos buvo paskelbta ir 2022 m. Tuomet ji išplito beveik 100 šalių, tačiau situaciją pavyko suvaldyti paskiepijus pažeidžiamas grupes.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įraše pavaizduoti klipai iš skirtingų serialo „Simpsonai“ epizodų, nei vienas iš jų nėra apie beždžionių raupus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?