Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Internautai „iškasė“ slaptą tunelį tarp Vatikano ir Jeruzalės: tariasi jame radę ir aukso

Internautai vėl reiškia nepasitikėjimą Vatikanu. Šį kartą sukūrė sąmokslo teoriją, kad tarp Vatikano ir Jeruzalės yra nutiestas slaptas tunelis, kuriame laikomas neapsakomai didelis kiekis aukso.
Jeruzalė ir Vatikanas
Jeruzalė ir Vatikanas

Aukso saugykla?

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo atradimu – tariamai nuo Vatikano iki Jeruzalės yra nutiestas tunelis.

„Slaptoji Vatikano aukso saugykla!

„United Nations World Magazine“ apskaičiavo, kad Vatikano aukso lobis siekia kelis milijardus dolerių. Didžioji jo dalis aukso luituose saugoma JAV Federaliniame rezervų banke, o likusi dalis – Anglijos ir Šveicarijos bankuose. „Tačiau tai tik nedidelė dalis Vatikano turto, kuris vien JAV yra didesnis už penkių turtingiausių milžinų turtą“, – rašo vyras.

Toliau jis pasakoja apie tariamą tunelį, kuris neva nusidriekęs tarp Vatikano ir Jeruzalės. Pasak jo, šiame tunelyje rasta „daugiau aukso, nei galima įsivaizduoti“.

„Šios operacijos rezultatas – uždaryta daugiau kaip 6 000 Vatikano banko sąskaitų, naudotų neteisėtai veiklai. Neturiu jokios įtikinamos informacijos apie tai, bet buvo įdomi ataskaita, kurią pateikė pats Vatikanas“, – aiškina „Facebook“ vartotojas.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Internautas pasidalijo ir vaizdo įrašu, kuriame matomas aukso luitais užpildytas tunelis. Tuo pačiu klipu žmonės internete dalijasi ne pirmą kartą.

Teigiama, neva slapto tunelio tarp Vatikano ir Jeruzalės ilgis yra 2 400 kilometrų, o aukso tiek daug, kad pervežti jam prireiktų 650 krovininių lėktuvų.

Tiesa, viename „X“ (buvęs „Twitter“) įraše teigiama, kad tunelis atsirado visai kitoje vietoje – tarp Vatikano ir Havajų.

Slaptas tunelis

Atstumas tarp Vatikano ir Jeruzalės yra 4 057 km. Jei svarstytume galimybę, jog tarp Italijos ir Graikijos po vandeniu nutiestas tunelis, atstumas sutrumpėtų iki 3 576 km.

Jei iš Vatikano į Jeruzalę būtų nutiestas požeminis tunelis, jis turėtų kirsti kelias Europos ir Vidurio Rytų šalis. „Google Maps“ siūlomo maršruto metu tunelis turėtų eiti per Italijos, Slovėnijos, Kroatijos, Serbijos, Bulgarijos, Turkijos ir Sirijos teritorijas. Kitu atveju jis turėtų būti nutiestas po Viduržemio jūra.

„Google Maps“/Kelias nuo Vatikano iki Jeruzalės
„Google Maps“/Kelias nuo Vatikano iki Jeruzalės

Ilgiausias ištisinis tunelis pasaulyje yra Niujorke esantis 137 km ilgio Delavero akvedukas, kuriuo miesto gyventojams tiekiamas vanduo.

Tuo tarpu Gotardo tunelis Šveicarijoje yra ilgiausias traukinių tunelis, siekiantis 57 km.

Vokietijos spaudos agentūra (dpa) taip pat pastebėjo, jog saugyklose, kaip ir bet kokiame tunelyje, deguonies ventiliacija visada yra esminė problema. Kaip pavyzdį jie pateikė Gotardo traukinių tunelį Šveicarijoje (57 km), turintį du modernius vėdinimo įrenginius. Tunelis suprojektuotas taip, kad jame cirkuliuojantį orą važiuojantys traukiniai priverčia patekti į vidų.

Jei Vatikaną ir Jeruzalę jungtų tunelis, jis būtų 40 kartų ilgesnis už Gotardo tunelį, o jo statybos ir vėlesnio naudojimo metu kiltų rimtų problemų dėl deguonies ir ventiliacijos.

Vatikano aukso vertė

Pasak vyro, Vatikano aukso vertė siekia kelis milijardus dolerių, tačiau tokia suma neatitinka oficialių šios valstybės pateiktų finansinių ataskaitų.

123rf.com nuotr./Šv. Petro bazilika Vatikane
123rf.com nuotr./Šv. Petro bazilika Vatikane

Pagrindinė jos aukso saugykla yra JAV Federalinis rezervas, o medaliai ir brangiosios monetos yra saugomi Religijos darbų instituto (IOR) saugyklose.

Pasak „Nasdaq“, paslaptingos Vatikano aukso atsargos jau seniai tapo diskusijų šaltiniu. Tiksliai pasakyti, kiek jo turi Bažnyčia, iš tiesų niekas negali, o neaiškumą lemia kelios priežastys.

Vatikano banką jau daugelį metų supa pasisavinimo skandalai, dėl ko sunku tiksliai suskaičiuoti, kiek banke yra grynųjų pinigų.

Antra, kai kuriose šalyse (taip pat ir JAV) religinės grupės neprivalo skelbti finansinių ataskaitų. Štai kodėl didelė dalis Vatikano aukso tariamai laikoma Fort Nokse (JAV).

Be to, dalis aukso laikoma Vatikane, dalis – atskirose vyskupijose ir bažnyčiose, dalis – Vatikano banke. Dėl to taip pat tampa sunku nustatyti, kiek aukso iš tiesų turi Bažnyčia.

2013 m. Vatikanas paskelbė finansinius duomenis, kuriuose nurodoma, kad jo aukso ir brangiųjų metalų atsargos siekia apie 50 mln. dolerių.

Pasak „Nasdaq“ ir „International Business Times“ 2014 m. surinktų duomenų, bankas JAV Federalinėje sistemoje laikė daugiau kaip 20 mln. dolerių vertės iš Vatikano aukso atsargų.

Nors šios sumos nenurodo visų aukso atsargų vertės, o skaičiai buvo pateikti prieš 10 metų,50 mln. dolerių ir kelių milijardų sumos stipriai skiriasi.

15min verdiktas: melas. Nėra jokių įrodymų, kad egzistuoja slaptas tunelis tarp Vatikano ir Jeruzalės, kuriame saugomas milijardinės vertės aukso kiekis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas