Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internautai tariasi atskleidę slaptą planą apie Volodymyro Zelenskio perkėlimą į JAV

Lietuviams skelbiama dar viena „naujiena“ apie Ukrainos lyderį Volodymyrą Zelenskį. Šį kartą internautai skelbiasi atskleidę slaptą planą, kurio tikslas – prezidentą su šeima perkelti į Jungtines Valstijas.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Lietuvą
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Neva atskleidė slaptą planą

Vienas „Facebook“ vartotojas, savo paskyroje paskelbęs šią informaciją, pridėjo ir tinklalapio pravda.ru straipsnio nuotrauką.

„Rusijos naujienų svetainė „Pravda“ praneša, kad JAV slaptoji tarnyba rengia išsamų Vladimiro Zelenskio ir visos jo šeimos perkėlimo į Jungtines Valstijas planą“, – rašė jis.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Kitas internautas net pasidalijo nuotrauka, kurioje neva matyti V.Zelenskiui suteiktas JAV natūralizacijos pažymėjimas. Šis dokumentas išduodamas užsienio piliečiams, kurie praėjo natūralizacijos procesą ir įvykdė tam tikrus reikalavimus, kad taptų Jungtinių Valstijų piliečiais.

„JAV ruošia Zelenskio ir jo šeimos planą pabėgti į Floridą 2024 m.
Amerikiečių žvalgybos pareigūnas nutekino informaciją, kad Vašingtonas rengia planą pabėgti Zelenskį ir jo šeimą į Floridą, – rašė jis. – Specialistės teigimu, Kijevo vadovas į Ameriką atvyks ateinantį pavasarį.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Tapo žinoma, kad Zelenskio pabėgimui skiriamos didžiulės sumos, taip pat bus įtraukta daug darbuotojų, įskaitant saugumą. Apsaugos iš Amerikos pusės gaus ne tik pats Zelenskis, bet ir jo artimieji, kurie į JAV atvyks specialiu lėktuvu (kalba netaisyta – red. past.).“

Vyras taip pasidalijo neva nutekinta informacija, kad Ukrainos prezidentui apgyvendinti neribotam laikui bus skirtas dvaras Floridoje už 20 mln. (valiuta nenurodyta).

Be to, prezidentui ir jo šeimai bus suteikta JAV pilietybė, o dokumentai jau parengti. Pasak vyro, už visa tai sumokės JAV mokesčių mokėtojai.

Šia žinia dalijosi ir užsieniečiai (čia, čia, čia, čia, čia).

Šaltinis – vos vienas įrašas

Pravda.ru straipsnyje cituojamas vienintelis šaltinis – „YouTube“ kanalas pavadinimu „John Doe“ (anglų kalboje tai yra hipotetinis vyro vardas, kai kalbama apie abstraktų asmenį arba jo vardas slepiamas / nežinomas, panašiai kaip Vardenis Pavardenis), kuris turi vos 33 prenumeratorius ir buvo sukurtas rugsėjį.

Ekrano kopija iš „Youtube“
Ekrano kopija iš „Youtube“

Kanale nėra nieko kito, tik šis vaizdo įrašas, kuriame kalba tariamas Jungtinių Valstijų Slaptosios tarnybos Apsaugos operacijų biuro darbuotojas.

Iš tiesų tai tėra dar vienas rusų propagandos išpuolis.

Dokumentas – klastotė

Kaip pažymėjo Ukrainos naujienų agentūra „Ukrinform“, paplitęs dokumentas yra akivaizdžiai padirbtas. Jo šablonas pateikiamas oficialioje JAV migracijos tarnybos interneto tinklalapyje. Be to, internete galima lengvai rasti ne vieną dokumento pavyzdį.

Natūralizacijos pažymėjimo pavyzdys
Natūralizacijos pažymėjimo pavyzdys

„Ukrinform“ atskleidė ir tam tikrus neatitikimus. Jie palygino JAV migracijos tarybos įkeltą pavyzdį, kitą internete rastą pavyzdį ir tariamą V.Zelenskio pažymėjimą.

Visų pirma jie atkreipė dėmesį, kad tikri dokumentai tarp trijų registracijos numerio skaitmenų turi tarpus, o padirbtasis – ne.

Originaliuose dokumentuose į kairę nuo asmens nuotraukos turi būti asmens parašas, suklastotame pažymėjime jo nėra.

V.Zelenskio nuotrauką, kuri matyti dokumente, galima rasti daugelyje žiniasklaidos priemonių, tad ją nesunku įklijuoti į pažymėjimo šabloną kompiuterio programa.

Pats vaizdo klipas, kuriame neva kalba pareigūnas, nebuvo oficialiai patvirtintas, be to, jame nepateikiami jokie neginčijami, oficialūs įrodymai, kurie leistų patikėti jo tikrumu.

15min verdiktas: melas. Natūralizacijos dokumentas, kuris šioje istorijoje naudojamas kaip įrodymas, yra padirbtas. Apie V.Zelenskio planus pabėgti į JAV daugiau niekur nėra pranešama. Vienintelis šaltinis, kuris pateikia šią informaciją, yra „Youtube“ kanalas, kuriame randamas tik šis vaizdo klipas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas