Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Internautus papiktino įstatymo projektas: ar tikrai Irake galės ištekėti 9 metų mergaitės?

Internautus išgąsdino naujas įstatymas, kuris Irake leistų ištekėti vos 9 metų sulaukusioms mergaitėms. Nors tokio teisės akto projektas iš tiesų buvo pateiktas parlamente, jis dar neįsigaliojo, be to, turi daugiau niuansų.
Bažnytinė santuoka
Bažnytinė santuoka / Unsplash.com

Viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo naujiena apie naujus Irako įstatymų leidėjų siūlymus.

„Irakas planuoja įteisinti santuokas su 9 metų mergaitėmis, sumažindamas ankstesnį santuokos amžių nuo 15 metų.

Aptariamas įstatymas motyvuotas šariato teise“, – teigė ji.

Projektas pateiktas

Irako parlamente rugpjūčio 4 d. iš tiesų buvo pateiktas įstatymo projektas, kuriuo siekiama pakeisti 1959 m. Irako asmens statuso įstatymą. Juo teoriškai būtų sumažintas mergaičių santuokinis amžius iki 9 metų, o berniukų – iki 15 metų.

123RF.com nuotr./Irako vėliava
123RF.com nuotr./Irako vėliava

Projektą pasiūlė Irako parlamento narys Ra‘ad al-Maliki, jį taip pat remia konservatyvios šiitų frakcijos.

Įstatymo pataisa numatytų galimybę šeimos teisės klausimus, pavyzdžiui, santuokos, spręsti religinėms institucijoms. Projektą pasiūlęs politikas neigė, kad jis gali paskatinti vaikų santuokas, sakydamas, kad tokie teiginiai yra „melas, kurį kai kurie išsigalvojo iš neapykantos dėl Dievo įstatymo nuostatų taikymo tiems, kurie jų nori“.

Ką reikštų pataisa?

Pritarius šiam siūlymui, būtų pakeistas 1959 m. įstatymas, kad musulmonų šeimos galėtų pasirinkti, ar nori santuokos pagal civilinę, ar pagal religinę teisę.

Parlamentas / Spasiyana Sergieva / REUTERS
Parlamentas / Spasiyana Sergieva / REUTERS

Šiuo metu visos santuokos ir skyrybos turi būti sudaromos pasaulietiniuose civiliniuose teismuose, kad jas pripažintų vyriausybė. Jei pataisa bus priimta, musulmonų šeimos galės rinktis, pagal kurią teisę nori tuoktis – pasaulietinę ar religinę. Pasirinkę santuoką pagal religinę teisę turės rinktis sunitų arba šiitų teisinę sistemą.

Daugelis tvirtina, kad islamas istoriškai leido tuoktis su mergaitėmis nuo 9 metų, nes teigiama, kad pranašas Mahometas tokio amžiaus vedė Aišą.

Kai kurie dvasininkai aiškina, kad viena iš šiitų islamistų mokyklų, vadinama Ja‘fari islamo mokykla, leidžia tuoktis vos 9 metų mergaitėms. Nors kai kurie šiitų dvasininkai nesutinka su tokiu aiškinimu, kai kurie aktyvistai nerimauja, kad įstatymas veiksmingai įteisins vaikų santuokas su šiitų musulmonų mergaitėmis.

Kada gali susituokti dabar?

Irako asmens statuso įstatyme nustatyta, kad tuoktis jaunesniems negu 18 metų asmenims draudžiama. Visgi įstatymas įgalina teisėją leisti susituokti 15 metų mergaitėms „neatidėliotinais“ atvejais. Tokiu atveju reikalingas ir tėvų leidimas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vestuvės
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vestuvės

Net ir esant dabartinei teisinei apsaugai, vaikų santuokos Irake tebėra paplitusios. 2023 m. UNICEF ataskaitoje teigiama, kad maždaug 28 proc. mergaičių išteka nesulaukusios 18 metų, o 22 proc. neregistruotų santuokų sudaro jaunesnės nei 14 metų mergaitės.

Pasak Brauno universiteto antropologijos ir Artimųjų Rytų studijų profesorės Nadje Al-Ali, 1959 m. Irako įstatymui didelę įtaką padarė Irako moterų lyga ir tai tapo vienu pažangiausiu įstatymu regione.

„Priežastis, dėl kurios šis įstatymas laikomas vienu pažangiausių to meto ir net vėlesnių įstatymų, yra ta, kad pagal jį vyrui buvo daug sunkiau vesti antrą, trečią ar ketvirtą žmoną. Jis iš tikrųjų turėjo gauti pirmosios žmonos leidimą.

Įstatymas taip pat suteikė galimybę moterims nutraukti santuoką, padidino santuokinį amžių iki 18 metų ir, kas labai svarbu, tai buvo suvienodintų įstatymų rinkinys, taikomas ir šiitams, ir musulmonams sunitams“, – leidiniui „Time“ aiškino ji.

Po 2003 m. JAV invazijos į Iraką islamistinės šalies grupuotės ne kartą bandė panaikinti arba pakeisti įstatymą, kad religinės institucijos galėtų daryti didesnę įtaką šeimos reikalams, tačiau bandymai nebuvo sėkmingi.

Sulaukė teisių gynėjų dėmesio

Šio pataisos kritikai nerimauja, kad jis sumažintų moterų teises tokiose srityse, kaip paveldėjimas, skyrybos ar vaikų globa. Žinoma, jis taip pat sukėlė baimę, kad padaugės vaikų santuokų ir jaunų mergaičių išnaudojimo atvejų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Protestas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Protestas

Kritikai mano, jog leidimas religiniams lyderiams spręsti dėl santuokos gali pažeisti Irako įstatymuose įtvirtintą lygybės principą ir leisti ištekėti 9 metų mergaitėms bei joms būti seksualiai išnaudojamoms.

Žmogaus teisių grupės ir aktyvistai griežtai pasisakė prieš įstatymo projektą. Jie įspėjo, jog šis gali turėti rimtų neigiamų pasekmių jaunų mergaičių išsilavinimui, sveikatai ir bendrai gerovei. Jie pabrėžė, jog dėl vaikų santuokų mergaitės dažnai meta mokyklą, pastoja jauno amžiaus ir patiria didesnę smurto šeimoje riziką.

Kaip pastebėjo Irako moterų laisvės organizacijos pirmininkė Yanar Mohammed, tokiu atveju civiliniai teismai gali nebesugebėti apsaugoti moterų teisių:

„Civiliniai teismai, nagrinėjantys santuokos ir skyrybų bylas, gali tapti nebereikalingi ir nebegalės ginti moterų teisių į alimentus, vaikų globą, kitų teisių“.

Prieš balsuojant dėl pataisos, ji turi būti apsvarstyta parlamente. Po to dėl jos bus galima balsuoti. Paprasta parlamento balsų dauguma reikštų, kad pataisa priimta ir įstatymo projektas gali būti įgyvendintas. Kol kas oficialūs debatai nenumatyti.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Šiuo metu Irake susituokti gali žmonės, kuriems yra 18 metų, tačiau galioja išimtys, kuomet su teismo ir šeimos pritarimu gali tuoktis 15 metų amžiaus mergaitės. Šis įstatymo projektas teoriškai leistų asmenims susituokti su mergaitėmis nuo 9 metų, nes piliečiai galės pasirinkti, ar nori tuoktis pagal pasaulietinę, ar religinę teisę. Daugelis tvirtina, kad islamas istoriškai leido tuoktis su mergaitėmis nuo 9 metų, tačiau pataisą pasiūlęs Irako parlamento narys Ra‘ad al-Maliki neigė, kad jis paskatintų vaikų santuokas. Visgi Irake jau dabar maždaug 28 proc. mergaičių išteka nesulaukusios 18 metų, o šis įstatymas situaciją tik pablogintų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas