Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Internetas ūžia apie incidentą tarp Rusijos naikintuvo ir didžiausio JAV žvalgybinio drono

Internetas ir Rusijos karinių tinklaraštininkų kanalai praėjusią naktį ūžė nuo pranešimų apie tai, kad savaitgalį virš Juodosios jūros užfiksuotas incidentas, kuriame dalyvavo Rusijos naikintuvas MiG-31ir Jungtinių Valstijų karinių oro pajėgų žvalgybinis dronas RQ-4B „Global Hawk“, rašo naujienų svetainė „Agentstvo“.
JAV žvalgybinis dronas „Global Hawk“
JAV žvalgybinis dronas „Global Hawk“ / 15min koliažas

Apie incidentą Juodojoje jūroje pirmą kartą užsiminė aviacijai skirtas su Rusija siejamas kanalas „Fighterbomber“, kuris vėlų pirmadienio vakarą sveikino visus su misija susijusius asmenis. Jis taip pat pažymėjo, kad dabar „laukiame atsako iš pindosų dėl „neprofesionalių veiksmų“.

„Dabar padidėjusi turbulencija Juodojoje jūroje. Pažiūrėsime, ar nuolat, ar tai buvo vienkartinė akcija“, – rašoma pranešime.

Frazę „neprofesionalūs veiksmai“ pastaraisiais metais oficialusis Vašingtonas ne kartą vartojo reaguodamas į incidentus, kai Rusijos karinės oro pajėgos trukdė JAV bepiločiams ir koviniams lėktuvams vykdyti numatytus veiksmus.

„Wikipedia“/Rusijos naikintuvas MiG-31
„Wikipedia“/Rusijos naikintuvas MiG-31

Apie vidurnaktį prorusiškas kanalas „Karinis informatorius“ pranešė, kad „MiG-31 virš Juodosios jūros numušė JAV karinių oro pajėgų žvalgybinį bepilotį orlaivį, tikriausiai RQ-4B „Global Hawk“ aukštai skraidantį žvalgybinį droną“. Vėliau kanalo autoriai pridėjo prierašą: „Šiuo metu patvirtintas tam tikras incidentas“.

Po kiek laiko daugiau informacijos paskelbė ir „Fighterbomber“. Pasak pranešimų kanale, „Global Hawk“ aukštis jo neapsaugojo“ ir pažymėta, kad dronas buvo numuštas.

Atvirojo šaltinio duomenų analitikas Oliveris Alexanderis socialiniame tinkle „X“ rašė, kad paskutinis matomas bepiločio žvalgybinio drono RQ-4 „Global Hawk“ skrydis virš Juodosios jūros baigėsi saugiu nusileidimu Sigoneloje (Italijoje) pirmadienio rytą.

Remiantis skrydžių duomenų svetaine „Flightradar“, kuriuos išnagrinėjo „Agenstvo“ žurnalistai, per pastarąsias dvi dienas virš Juodosios jūros skraidė tik vienas amerikiečių dronas „Global Hawk“.

Radaruose jis pasirodė birželio 23 d. apie 9 val. Maskvos laiku netoli NATO Sigonelos aerodromo Sicilijoje ir sugrįžo birželio 24 d. apie 6 val.

Naujienų agentūros „Reuters“ korespondentas Idris Ali, dirbantis Pentagone, remdamasis anonimiškumą norėjusiu išsaugoti JAV gynybos ministerijos atstovu, „X“ tinkle rašė, kad „virš Juodosios jūros nebuvo jokių incidentų“.

Rusijos ir JAV gynybos ministerijos, praėjus 10 valandų po pirmųjų pranešimų, oficialiai taip ir nepakomentavo galimo incidento virš Juodosios jūros.

„Agentstvo“ pažymėjo, kad pranešimai apie incidentą su JAV bepiločiu orlaiviu pasirodė birželio 23 d. Sevastopolio paplūdimyje nusileidus raketai. Dėl to žuvo keturi civiliai gyventojai ir daugiau kaip 150 buvo sužeisti.

Stop kadras iš video/Bepilotis orlaivis RQ-4 „Global Hawk“
Stop kadras iš video/Bepilotis orlaivis RQ-4 „Global Hawk“

Rusijos gynybos ministerija iš pradžių teigė, kad Rusijos oro gynyba perėmė penkias ATACMS raketas, iš kurių keturios buvo sunaikintos, o viena pakeitė savo trajektoriją.

Vėliau ministerija perrašė pranešimą spaudai. Anot naujo pranešimo, kariškiai perėmė tik keturias raketas, o penktoji sprogo virš paplūdimio. Incidentas pavadintas „tyčiniu teroro aktu“. Vėliau televizijos reportažuose taip pat buvo teigiama, kad bepilotis orlaivis „Global Hawk“, kuris reikalingas raketoms nukreipti, smūgio metu skraidė netoli Krymo.

Pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „JAV dalyvavimas šiame grėsmingame nusikaltime nekelia jokių abejonių“. Ministerija išsikvietė JAV ambasadorę Maskvoje Lynne Tracy ir pranešė jai, kad „tikrai bus imtasi atsakomųjų priemonių“.

Oficialiai žinoma bent apie vieną incidentą tarp Rusijos karo lėktuvų ir JAV drono virš Juodosios jūros. 2023 m. kovo mėn. rusų naikintuvas Su-27 apgadino JAV bepilotį orlaivį „MQ-9 Reaper“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius