Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ir Andrzejui Dudai rado nebūtų giminių: ar jo senelis buvo Ukrainos karininkas?

Sąmokslo teorijų mėgėjai per karą Ukrainoje ėmė „demaskuoti“ vienaip ar kitaip su juo susijusių žmonių kilmę ir ieškoti nebūtų giminaičių. Naujausias taikinys – Lenkijos vadovas Andrzejus Duda, kurio senelis tariamai buvęs ukrainietis nacionalistas. Bet ši detalė nėra nei ką tik atskleista, nei teisinga – pats prezidentas jau yra ją paneigęs. Legendoje trūksta logikos – kitas jos herojus ne tik mirė keletą dešimtmečių iki gimstant A.Dudai, bet net neturėjo vaikų.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / Imago / Scanpix nuotr.

Melaginga informacija apie Lenkijos vadovo kilmę imta aktyviai platinti netrukus po jo vizito į Ukrainą prieš kelias dienas. Prokremliški žurnalistai „atkapstė“, esą A.Dudos senelis iš tėvo pusės buvo Ukrainiečių nacionalistų organizacijos-Ukrainos sukilėlių armijos (OUN-UPA) leitenanto anūkas.

Šią „naujieną“ pasigavo ir ėmė aktyviai platinti socialinių tinklų vartotojai. Apie tai pranešė Ukrainos Kovos su dezinformacija centras.

Pagal aktyviai platinamą melagieną, Lenkijos prezidento senelis buvo Michailas Duda (Mychailo Ivanovyčius Duda) – vienas iš UPA vadų, kovojęs su lenkais ir dalyvavęs 1943 m. įvykiuose Voluinėje.

Taip pat skaitykite: Valstybės išdavyste kaltinamas politikas parodė V.Zelenskio „rusišką pasą“

Masinis etninių lenkų ir kitų civilių naikinimas, vadinamas Voluinės žudynėmis ar tragedija, Ukrainos vakaruose apogėjų pasiekė tų metų liepą.

Ekrano nuotr. iš eadaily.com/Melagienai, esą Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos senelis buvo ukrainietis, – jau ne vieneri metai
Ekrano nuotr. iš eadaily.com/Melagienai, esą Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos senelis buvo ukrainietis, – jau ne vieneri metai

Teritorijoje, kurią iki 1939 m. valdė Lenkija ir kurią prasidėjus Antrajam pasauliniam karui okupavo nacių Vokietija arba SSRS, buvo nužudyti iki 100 tūkst. žmonių. Lenkijos pusės atsakomieji veiksmai pareikalavo ir tūkstančių civilių ukrainiečių aukų.

Taip pat skaitykite: Nauja G.Soroso „nuodėmė“: platinamas melas, kad yra V.Zelenskio pusbrolis

Su lenkais aktyviai kovojęs M.Duda savo „anūką“ esą auklėjo nacizmo dvasia, kaip tik todėl dabar šis stipriai palaiko Ukrainą.

Ši fantazija internete sklando mažiausiai nuo 2015 m. Jau tada A.Duda ją paneigė. Būsimo prezidento senelis turėjo visai kitą vardą ir mirė daug vėliau nei minimas ukrainietis.

„Visiška nesąmonė, – tuomet savo paskyroje „Twitter“ rašė A.Duda. – Mano senelis Aloyza Duda gyveno Stary Sącz mieste, buvo kailininkas ir mirė 1992 m. liepos 1 d.“

M.Duda prezidento senelis niekaip negalėjo būti. Mat jis mirė 1950 m., neturėdamas vaikų, tuo labiau anūkų.

Andrzejus Sebastianas Duda gimė 1972 m. gegužės 16 d. Krokuvoje. Visą Lenkijos prezidento biografiją galima rasti čia, o čia ir čia susipažinti su jo protėvių biografija.

Vienintelis dalykas, kuris jį sieja su ukrainiečiu – pavardė, kuri yra viena populiariausių ir Lenkijoje, ir Ukrainoje.

Šią melagieną Kovos su dezinformacija centras susiejo su Lenkijos reiškiama parama užpultai Ukrainai, ypač – nesenu A.Dudos vizitu į Kyjivą.

Gegužės 22 d. sakydamas kalbą Aukščiausiojoje Radoje, jis pažadėjo, kad dviejų šalių santykiai bus dar stipresni, pabrėžė, kad namus palikę ir į Lenkiją persikėlę ukrainiečiai yra ne pabėgėliai, o svečiai.

Taip pat skaitykite: Lenkijos kariai nesiruošia į Ukrainą: tai yra Rusijos propagandos sukurtas melas

Neseniai prezidentė paskelbė, kad Lenkija padarys viską dėl Ukrainos įstojimo į Europos Sąjungą.

Taip pat skaitykite: Propagandos taikinys – ukrainiečių ir lenkų santykiai: gąsdina, kad vieni puls kitus

Be to, A.Duda neseniai paskelbė, jog Lenkija padarys viską, kad Ukraina taptų Bendrijos nare.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas