Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 20 /17:38

Irakas iš šalies išsiunčia Švedijos ambasadorių

Irakas įsakė Švedijos ambasadoriui palikti šalį ir nusprendė atšaukti savo reikalų patikėtinį iš Stokholmo dėl to, kad ten leista surengti protestą, kurio metu žadėta sudeginti Korano kopiją, ketvirtadienį pranešė vyriausybės atstovas.
Irako policija prie Švedijos ambasados
Irako policija prie Švedijos ambasados / „AFP“/„Scanpix“

Ministras pirmininkas Mohamedas Shia al Sudani „nurodė Švedijos ambasadoriui Bagdade palikti Irako teritoriją“, sakoma jo biuro pareiškime.

Jame teigiama, kad tokį sprendimą „paskatino Švedijos vyriausybės pakartotinis leidimas deginti šventąjį Koraną, įžeisti islamo šventenybes ir deginti Irako vėliavą“.

Irako institucijos netrukus po to pranešė, kad sustabdė Švedijos telekomunikacijų įrangos gamintojos „Ericsson“ licencijos galiojimą.

Žiniasklaidos ir telekomunikacijų valdybos prezidentas Ali Al Mouayadas „sustabdė Švedijos bendrovės „Ericsson“ veiklos licenciją Irako teritorijoje“, sakoma valstybinės naujienų agentūros INA pranešime, kuriame tai vadinama atsaku į „Švedijos valstybės suteiktą leidimą deginti Koraną ir Irako vėliavą“.

Kiek anksčiau M.Sh.al Sudani susitiko su aukšto rango saugumo ir diplomatijos pareigūnais po to, kai dėl planuojamo Korano deginimo pasipiktinę Irako protestuotojai ankstų ketvirtadienio rytą Bagdade įsiveržė į Švedijos ambasados kompleksą ir ten sukėlė gaisrų.

Per susitikimą pareigūnai „griežtai pasmerkė Švedijos ambasados Bagdade padegimą, laikydami tai rimtu saugumo pažeidimu, reikalaujančiu neatidėliotinų veiksmų“, sakoma pareiškime.

Irako saugumo šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad prie Švedijos ambasados buvo sulaikyta apie 20 protestuotojų.

Švedijos užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad „mūsų ambasados darbuotojai yra saugūs“, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos. Ketvirtadienį savo interneto svetainėje paskelbtame pareiškime Švedijos ambasada Bagdade nurodė, kad ji uždaryta lankytojams, tačiau nenurodė, kiek laiko tai truks.

„Smerkiame visus išpuolius prieš diplomatus ir tarptautinių organizacijų darbuotojus, – teigė ministerija. – Išpuoliai prieš ambasadas ir diplomatus yra rimtas Vienos konvencijos pažeidimas. Irako valdžios institucijos yra atsakingos už diplomatinių atstovybių ir diplomatinio personalo apsaugą.“

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas pareiškime išpuolius pavadino visiškai nepriimtinais ir sakė, kad ministerija iškvies Irako reikalų patikėtinį Stokholme.

Tuo tarpu per protestą prie Irako ambasados Stokholme, Švedijos policijai stovint šalia, vienas vyras spardė Korano kopiją ir stovėjo ant jos.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį griežtai pasmerkė protestuotojų išpuolį prieš Švedijos ambasadą Bagdade ir pareiškė, kad nepriimtina, jog Irako saugumo pajėgos nepakankamai stengėsi apsaugoti misiją.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia išpuolį prieš Švedijos ambasadą Bagdade liepos 20-osios ankstyvosiomis valandomis“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

„Nepriimtina, kad Irako saugumo pajėgos nesiėmė veiksmų, kad sutrukdytų protestuotojams antrą kartą įsiveržti į Švedijos ambasados teritoriją ir ją apgadinti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas