Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irakas iš Sirijos pabėgėlių stovyklos repatrijavo 625 žmones

Irakas repatrijavo beveik 160 irakiečių šeimų iš Sirijos al Holo pabėgėlių stovyklos, kurioje gyvena dešimtys tūkstančių žmonių, įskaitant įtariamų džihadistų šeimos narius, sekmadienį pranešė šios šalies vyriausybės atstovas.
DELIL SOULEIMAN / AFP
DELIL SOULEIMAN / AFP
Temos: 2 Irakas Sirija

Šioje skurdžioje ir perpildytoje stovykloje kurdų kontroliuojamoje šiaurės rytų Sirijoje laikoma daugiau kaip 43 tūkst. sirų, irakiečių ir užsieniečių iš mažiausiai 45 šalių.

Al Holo stovykloje kartu su pabėgėliais gyvena ir įtariamų „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės kovotojų giminaičiai.

„Šeštadienį iš al Holo į Iraką sugrįžo 157 šeimos, arba 625 žmonės“, – naujienų agentūrai AFP sakė Irako migracijos ministerijos atstovas spaudai Ali Abbasas (Ali Abasas). 

Repatrijuoti iš al Holo asmenys kelias savaites ar net mėnesius turi praleisti al Džadoje – kitoje stovykloje, esančioje į pietus nuo Mosulo, kur taip pat atliekami jų saugumo patikrinimai. Oficialiai teigiama, kad pastaroji stovykla skirta repatrijuotų asmenų psichologinei reabilitacijai. 

Kovo 2 dieną patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Qassemas al Araji (Kasemas Aradžis) sakė, kad į al Džadą jau perkelta daugiau kaip 1 920 irakiečių šeimų.

Į šį skaičių įeina 1 230 šeimų, kurioms buvo leista grįžti namo, sakė Q. al. Araji.

Įtariamų IS narių šeimos narių repatriacija sukėlė diskusijų Irake, kur džihadistų grupuotė buvo užgrobusi didelius teritorijos plotus, kol 2017 metų pabaigoje buvo sutriuškinta.

Kai kurie irakiečiai pasipriešino repatriacijos pastangoms, sakydami, kad nenori, jog IS šeimos būtų tarp jų.

Vis dėlto Bagdadas reguliariai repatrijuoja savo piliečius iš al Holo – šią politiką giria Jungtinės Tautos ir Jungtinės Valstijos.

Nepaisant to, kad IS kovotojai patyrė teritorinį pralaimėjimą, jie toliau vykdo išpuolius prieš civilius gyventojus ir saugumo pajėgas tiek Irake, tiek Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito