Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 16 /21:24

Irako kurdai: Turkijos bepilotis orlaivis nukovė 3 su PKK susijusius kovotojus

Šiaurės Irake antradienį per Turkijos drono smūgį žuvo trys jazidų kovotojai, susiję su sukilėlių Kurdistano darbininkų partija (PKK), pranešė Irako kurdų pareigūnai.
Turkijos vėliava
Turkijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Kurdai Turkija Irakas

Tai naujausias mirtinas smūgis, dėl kurio kaltinama Turkija Irako autonominiame Kurdistano regione, kur PKK, kurios kovotojai yra Turkijos kurdai, turi pagrindines bazes.

Turkija turi dešimtis karinių objektų Šiaurės Irake ir vykdo oro smūgius bei antžemines operacijas prieš PKK, kurią Ankara ir jos Vakarų sąjungininkės laiko teroristine grupuote.

„Antradienio popietę Turkijos bepiločio orlaivio smūgis buvo nukreiptas į Sindžaro pasipriešinimo dalinius Chanasoro vietovėje“, – sakoma Irako autonominio Kurdistano regiono kovos su terorizmu tarnybų pranešime, kuriame minimas su PKK susijęs jazidų judėjimas.

Antradienį įvykdytas smūgis yra pirmasis oficialiai užregistruotas Irake po sekmadienį įvykusio pirmojo Turkijos prezidento rinkimų turo.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas gegužės 28-ąją pirmą kartą po dviejų dešimtmečių valdymo dalyvaus antrajame rinkimų ture, tačiau tikimybė, kad jo varžovas iš pasaulietinės opozicijos Kemalis Kilicdaroglu laimės, yra nedidelė.

Nuo 1984 metų PKK Turkijoje vykdo sukilimą, nusinešusį dešimtis tūkstančių gyvybių, o Turkijos ginkluotųjų pajėgų ir kurdų kovotojų kovos jau daugelį metų persimeta į kalnuotą Irako kurdų šiaurę.

Balandžio 16 dieną pareigūnai apkaltino Turkiją įvykdžius drono smūgį, per kurį Irako Kurdistano regione žuvo mažiausiai du žmonės ir dar du buvo sužeisti.

Netoli Pendžveno Irano pasienyje surengti smūgiai buvo nukreipti į transporto priemonę, kurioje buvo PKK kovotojų, tuo metu sakė vienas pareigūnas.

Balandžio 7 dieną dronų smūgiai, dėl kurių taip pat kaltinama Turkija, buvo nukreipti į Sulaimanijos oro uosto apylinkes, kai ten buvo kurdų vadovaujamų ir Jungtinių Valstijų remiamų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) vadas ir amerikiečių kariai.

Šaltinis Turkijos gynybos ministerijoje paneigė bet kokį šalies kariuomenės dalyvavimą.

Balandžio 3 dieną Ankara sustabdė skrydžius į Sulaimaniją ir iš jos bent iki liepos 3 dienos, kaltindama padidėjusį PKK aktyvumą oro uoste ir jo apylinkėse.

Turkija mano, kad SDF ir jos pagrindinė sudedamoji dalis – Liaudies apsaugos daliniai (YPG) – yra PKK atšaka.

Liepą per artilerijos smūgius, dėl kurių kaltinama Turkija, nuniokotas parkas Irako Kurdistane ir žuvo devyni žmonės.

Bagdadas ir Irako Kurdistano sostinė Arbilis ilgą laiką buvo kaltinami, kad ignoruoja padėtį, siekdami išsaugoti strategines sąjungas su Ankara, ir tik simboliškai pasmerkė Irako suvereniteto pažeidimus bei poveikį civiliams gyventojams.

Turkija yra viena iš pagrindinių karo nuniokoto Irako prekybos partnerių ir iki kovo mėnesio Arbilis eksportavo naftą tiesiai į Turkiją, nepriklausomai nuo federalinės vyriausybės Bagdade.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas