Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 01

Iranas atakavo Izraelį: pasaulio reakcija

Pasaulio lyderiai antradienį ragino Iraną ir Izraelį atsitraukti nuo konflikto slenksčio, Teheranui paleidus daugybę raketų į savo nesutaikomą priešininką.

Teheranas teigė, kad išpuolis, kuris buvo surengtas tuo metu, kai Izraelis pareiškė pradėjęs antžeminį puolimą prieš Irano remiamą „Hezbollah“ Libane, buvo atsakas į Irano remiamų kovotojų lyderių nužudymą.

Izraelio kariuomenė teigė, kad antradienį Iranas į šalį paleido maždaug 180 raketų.

Maždaug po valandą trukusios atakos Izraelio kariuomenė paskelbė, kad ataka baigėsi ir buvo perimta daug raketų.

Tai buvo antras kartas, kai Iranas tiesiogiai atakavo Izraelį – balandį surengta raketų ir dronų ataka buvo atsakas į mirtiną Izraelio oro smūgį Irano konsulatui Damaske.

JT: „Būtinos paliaubos“

Po raketų bangos Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasmerkė „besiplečiantį konfliktą Artimuosiuose Rytuose“.

Izraelio konfliktui su „Hezbollah“ plečiantis kartu su Gazos Ruože beveik metus vykstančiu karu su palestiniečių „Hamas“ kovotojais, A. Guterresas pasmerkė „eskalaciją po eskalacijos“ regione.

„Tai turi liautis. Mums būtinai reikia paliaubų“, – pabrėžė jis.

JAV: „Visiškai nepriimtina“

Biden yra dabartinis JAV prezidentas. / Mark Schiefelbein / AP
Biden yra dabartinis JAV prezidentas. / Mark Schiefelbein / AP

Vykstant išpuoliui JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) įsakė savo kariuomenei „padėti Izraeliui apsiginti nuo Irano atakų ir numušti į Izraelį nukreiptas raketas“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sakė, kad išpuolis buvo „visiškai nepriimtinas ir turėtų būti pasmerktas viso pasaulio“.

„Pirminiais duomenimis, Izraelis, aktyviai remiamas Jungtinių Valstijų ir kitų partnerių, veiksmingai atrėmė šią ataką“, – sakė A. Blinkenas žurnalistams.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė, kad po Irano balistinių raketų atakų Jungtinės Valstijos visapusiškai palaiko Izraelį.

Jis taip pat nurodė, kad Vašingtonas „aktyviai diskutuoja“ su Izraeliu dėl atsako Iranui, tačiau dar neaišku, kokia bus jo forma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas