Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iranas: branduolinis susitarimas – „ranka pasiekiamas“, jei Vakarai rodys gerą valią

Irano vyriausiasis diplomatas ketvirtadienį pareiškė, kad galimybė atgaivinti jo šalies branduolinį susitarimą su galingosiomis valstybėmis yra „ranka pasiekiama“, nors derybų baigtis priklausys nuo Vakarų geros valios.
Hosseinas Amiras-Abdollahianas
Hosseinas Amiras-Abdollahianas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas taip pat nurodė socialiniame tinkle „Twitter“, kad derybos Vienoje „vyksta rimtai“ ir kad sankcijų panaikinimas yra „esminis prioritetas“.

Dialogas, birželį įšaldytas Teherano po ultrakonservatyvaus prezidento Ebrahimo Raisi išrinkimo, atsinaujino pirmadienį.

Antradienį Europos diplomatai įspėjo, kad „neturime prabangos gaišti laiko gražbylystėms“. Jie taip pat pažadėjo per dvi paras įvertinti Irano pozicijos „rimtumą“.

Ketvirtadienį iraniečių URM vadovas per „Twitter“ pareiškė, kad šiuo metu tęsiasi ekspertų derybos ir kad jis kasdien palaiko ryšius su savo pavaduotoju – vyriausiuoju derybininku Ali Bagheri.

„Geras susitarimas yra ranka pasiekiamas, jei Vakarai parodys gerą valią. Siekiame racionalaus, blaivaus ir į rezultatą orientuoto dialogo“, – pabrėžė H.Amiras-Abdollahianas.

Vadinamojo Bendrojo visapusiško veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) tikslas – užtikrinti, kad Iranas praktiškai negalėtų pasigaminti atominių ginklų, bet turėtų galimybę vykdyti civilinę branduolinę programą.

Pagal šį 2015 metų susitarimą Teheranui pasiūlyta panaikinti ekonomines sankcijas mainais į griežtus jo branduolinės veiklos apribojimus.

Tačiau 2018-aisiais JCPOA pradėjo byrėti, kai iš šios sutartie Jungtines Valstijas išvedė tuometis prezidentas Donaldas Trumpas, taip pat grąžinęs sankcijas šiitiškai respublikai.

Tuo metu Iranas, neigiantis, kad jis nori įsigyti branduolinį arsenalą, nuo 2019 metų pradėjo palaipsniui atsisakyti savo įsipareigojimų.

Likusios 2015 metų susitarimo šalys – Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija – tiesiogiai dalyvauja Vienos derybose. Teheranui primygtinai reikalaujant, Vašingtonas prisideda tik netiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas