Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skelbiama, kodėl sudužo sraigtasparnis ir žuvo Irano prezidentas E.Raisi

Iranas baigė tyrimą dėl sraigtasparnio katastrofos, per kurią žuvo prezidentas Ebrahimas Raisi, Irano užsienio reikalų ministras Hoseinas Amiras Abdollahianas ir dar šeši žmonės. Tai pranešė pusiau oficialioji naujienų agentūra „Fars“, remdamasi valstybės saugumo institucijomis.

Sraigtasparnis sudužo Irano Rytų Azerbaidžano provincijoje 2024 m. gegužės mėn. Iš pradžių žiniasklaida pranešė apie „kietą sraigtasparnio nusileidimą“, tačiau vėliau paaiškėjo, kad sraigtasparnis sudužo ir niekas neišgyveno.

Po sraigtasparnio katastrofos Rusijos valstybinė žiniasklaida ėmė skleisti versiją apie neva Vakarų planuojamą E.Raisi nužudymą. Rusijos gynybos ministerijai artimas „Telegram“ kanalas „Rybar“ dėl E.Raisi mirties, be „kolektyvinių Vakarų“, kaltino Izraelį.

VIDEO: Trumpai ir aiškiai: kas žinoma apie Irano prezidento žūtį

Sraigtasparnis sudužo dėl per didelio svorio ir oro sąlygų

Socialinių tinklų nuotrauka/Irano prezidentas Ebrahimas Raisi
Socialinių tinklų nuotrauka/Irano prezidentas Ebrahimas Raisi

Atlikus tyrimą nustatyta, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas. Lėktuvu skrido dviem žmonėmis daugiau, nei leidžia saugos reikalavimai. Dėl to sraigtasparnis nesugebėjo įgyti reikiamo aukščio ir rūko sąlygomis nukrito į kalnus. Preliminarioje ataskaitoje Irano ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas nurodė, kad orlaivis laikėsi maršruto ir nenukrypo nuo nurodyto skrydžio kelio.

Agentūros teigimu, nebuvo rasta jokių sabotažo, žmogiškojo faktoriaus, išorinio poveikio elektroninėms sistemoms ir cheminių medžiagų, galėjusių sukelti sraigtasparnio katastrofą, požymių.

Tuo tarpu Ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo komunikacijos centras, atsakingas už informacijos apie katastrofos tyrimą skelbimą, teigė, kad pranešimas yra „visiškai melagingas“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Pradėjus plataus masto karą prieš Ukrainą ir įvedus daugybę sankcijų Kremliaus vadovybei ir Rusijos karinei pramonei, būtent Iranas tapo vienu pagrindinių Rusijos sąjungininkų šiame kare. Pavyzdžiui, padedama Irano dronų „Shahed“, Rusija ir toliau puola Ukrainos miestus.

15min primena, kad Irano prezidentas vadovauja vyriausybei ir atlieka daugiau reprezentacinį vaidmenį, o šaliai vadovauja aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei. Liepos mėn. prezidentu buvo išrinktas nuosaikus reformatorius Massoudas Pezeshkianas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai