Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 19 /17:47

Iranas prieš trišalį susitikimą su V.Putinu perspėja R.T.Erdoganą dėl puolimo Sirijoje

Iranas prieš antradienį įvyksiantį trišalį susitikimą su Rusija įspėjo Turkiją, kad bet koks puolimas Sirijoje būtų „žalingas“.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Ebrahimas Raisi
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Ebrahimas Raisi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis viršūnių susitikimas, kurį temdo Rusijos karo Ukrainoje pasekmės, yra pirmas, kuriam pirmininkaus pernai į valdžią atėjęs Irano ultrakonservatyvių pažiūrų prezidentas Ebrahimas Raisi. Tuo metu Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui tai bus tik antra užsienio kelionė nuo to laiko, kai jis davė įsakymą pulti Ukrainą.

Trišalis susitikimas rengiamas kelios dienos po JAV prezidento Joe Bideno pirmo prezidentinio vizito Viduriniuose Rytuose, kur jis apsilankė Izraelyje ir Saudo Arabijoje. Šios šalys yra Irano priešininkės regione.

Tačiau didžiausias dėmesys per trišalį viršūnių susitikimą oficialiai turi būti skirtas Sirijai, pagal „Astanos taikos procesą“ siekiant užbaigti daugiau kaip 11 metų trunkantį konfliktą šioje arabų valstybėje.

Ir Iranas, ir Rusija, ir Turkija dalyvauja Sirijos konflikte. Teheranas ir Maskva Sirijoje remia prezidentą Basharą al Assadą, o Ankara – sukilėlius.

Susitikimas vyks Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui pagrasinus pradėti naują puolimą Sirijos šiaurėje prieš kurdų kovotojus.

R.T.Erdoganą, kuris į Teheraną atvyko pirmadienį vakare, antradienį Sadabado rūmų komplekse priėmė E.Raisi, o vėliau Turkijos lyderis surengė derybas su Irano aukščiausiuoju lyderiu ajatola Ali Khamenei.

Per susitikimą A.Khamenei pasakė R.T.Erdoganui, kad puolimas Sirijoje būtų „žalingas“ regionui, ir paragino šį klausimą spręsti Ankaros, Damasko, Maskvos ir Teherano derybomis.

R.T.Erdoganas šiuo klausimu vėliau kalbėjo bendroje spaudos konferencijoje su kolega iraniečiu ir sakė, kad kurdų kovotojai kelia „daug sunkumų“ ir Iranui, ir Turkijai.

„Turėtume solidariai, aljansu kovoti su šiomis teroristinėmis organizacijomis“, – pridūrė jis.

Prezidentai taip pat stebėjo virtinės susitarimų įvairiose srityse, įskaitant prekybą ir ekonomiką, pasirašymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito