Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas sako nesutiksiantis su papildomais reikalavimais, nenumatytais 2015 metų susitarime

Iranas nesutiks su jokiais papildomais reikalavimais, viršijančiais jo įsipareigojimus pagal 2015 metų branduolinį susitarimą, antradienį pareiškė šalies aukšto rango branduolinės energijos pareigūnas, Jungtinių Tautų atominės energijos priežiūros agentūros vadovui lankantis Irane, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.
Ali Akbaras Salehi
Ali Akbaras Salehi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi pirmadienį atvyko į Iraną, kad paragintų jį suteikti prieigą prie objektų, kuriuose, kaip manoma, buvo saugomos arba naudojamos nedeklaruotos branduolinės atsargos.

Vizitas vyksta Jungtinėms Valstijoms spaudžiant sugrąžinti Iranui JT sankcijas už tariamą Teherano branduolinio susitarimo su pasaulio galiomis pažeidimą. D.Trumpo administracija pasitraukė iš šio susitarimo prieš dvejus metus.

Iki praėjusių metų TATENA ne kartą patvirtino, kad Iranas laikosi branduolinio susitarimo. Tačiau vėliau Teheranas sąmoningai ėmė viršyti sutartyje numatytus urano sodrinimo atsargų apribojimus, atsakydamas į Iranui taikomas JAV griežtas sankcijas.

Irano atominės energetikos organizacijos vadovas Ali Akbaras Salehi kartu su R.Grossi dalyvavo spaudos konferencijoje Teherane.

„Iranas tikrai nesutiks su reikalavimais, viršijančiais (jo) branduolinius įsipareigojimus. Mes veikiame, atsižvelgdami į mūsų pačių nacionalinius interesus“, – sakė A.A.Salehi.

R.Grossi savo žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ pripažino, kad antradienį buvo susitikęs su A.A.Salehi.

„Mes siekiame pasiekti susitarimą dėl (TATENA) apsaugos priemonių tikrinimo Irane“, – parašė R.Grossi, nepateikdamas daugiau detalių.

Tačiau A.A.Salehi taip pat paskelbė, kad Iranas ir TATENA pradėjo „naują skyrių“. Pasak jo, jis surengė „konstruktyvias“ derybas su R.Grossi ir abi šalys ruošia bendrą pareiškimą dėl jų tolesnio bendradarbiavimo.

Sekmadienį Iranas pareiškė, kad TATENA siekia leidimo patikrinti dvi „vietas“ netoli sostinės Teherano ir centrinio Isfahano miesto.

Pernai JT agentūra pareiškė, kad iš dviejų objektų, į kuriuos neįsileidžia Iranas, vienas buvo iš dalies nugriautas 2004 metais. Kitame, pasak agentūros, nuo 2019 metų liepos pastebėta veikla, panaši į „bandymus išvalyti“ šį objektą.

Trečiajame objekte 2003 ir 2004 metais buvo atlikti „intensyvus valymo ir lyginimo“ darbai, todėl jo patikrinimo rezultatai nebus patikimi, nurodė TATENA.

Iranas neigia kaltinimus, esą šiuose objektuose yra vykdoma branduolinė veikla ir žada artimai bendradarbiauti – tiek, kiek numatyta 2015 metų branduoliniame susitarime.

Vašingtonas 2018 metais pasitraukė iš šio susitarimo ir sugrąžino sankcijas Teheranui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas