Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iranas tikina, kad prezidento rinkimuose užtikrinta „rimta“ konkurencija

Irano prezidento rinkimų, kuriuose pergalė prognozuojama ultrakonservatyviam teismų sistemos vadovui Ebrahimui Raisi, išvakarėse kandidatus tvirtinanti Sergėtojų taryba patikino, kad „politinė konkurencija yra rimta“.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Žiniasklaida ir žmonės paliudijo, kad konkurencija yra gera“, – sakė 12 narių turinčios Sergėtojų tarybos vadovas Abbasas Ali Kadkhodaee prieš penktadienio balsavimą, kurio metu savo valią galės pareikšti beveik 60 mln. rinkėjų.

Treji televiziniai debatai, kuriuose dalyvavo septyni kandidatai, patvirtinti nerenkamos juristų ir dvasininkų institucijos, parodė, kad „politinė konkurencija yra rimta“, sakė A.A.Kadkhodaee per spaudos konferenciją ketvirtadienį.

Visi kandidatai yra vyrai.

Penktadienį bus išrinktas nuosaikių pažiūrų prezidento Hassano Rouhani įpėdinis. Pats H.Rouhani pagal konstituciją nebegali siekti trečios ketverių metų kadencijos. Prezidento postą jis paliks rugpjūtį.

Prognozuojama, kad rinkėjų aktyvumas bus menkas. Visuomenė demoralizuota daugelį metų trunkančios skausmingos ekonominės krizės, paskatintos griežtų JAV sankcijų ir dar pagilintos koronaviruso pandemijos.

Rinkimai vyks Teheranui atnaujinus derybas su pasaulio galiomis, kuriose ieškoma būdų išgelbėti 2015-aisiais sudarytą tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos. Ši sutartis pakibo ant plauko, kai prieš trejus metus iš jos vienašališkai pasitraukė Jungtinės Valstijos, prezidento pareigas einant Donaldui Trumpui.

Irane paskutinį žodį visais svarbiais valstybės klausimais taria aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, tačiau prezidentas turi reikšmingos įtakos sprendimams įvairiose srityse, nuo pramonės politikos iki užsienio reikalų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ali Khamenei
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ali Khamenei

Daugelis rinkėjų nusivylė, kai Sergėtojų taryba iš beveik 600 pretendentų į prezidento postą patvirtino tik septynis kandidatus. Buvo uždrausta kandidatuoti virtinei gerai žinomų politinių veidų, tarp jų nuosaikių konservatyvių pažiūrų buvusiam parlamento pirmininkui ir H.Rouhani sąjungininkui Ali Larijani, taip pat pirmajam viceprezidentui Eshaqui Jahangiri.

A.Larijani reikalavo, kad Sergėtojų taryba „oficialiai ir viešai įvardytų visas priežastis“, dėl kurių jam buvo uždrausta siekti prezidento posto.

Vėliau H.Rouhani pranešė laišku kreipęsis į aukščiausiąjį lyderį A.Khamenei, ragindamas užtikrinti didesnę „konkurenciją“ per rinkimus. Ajatola savo ruožtu pripažino, kad su kai kuriais kandidatais pasielgta „neteisingai“, „jie ir jų artimieji apkaltinti melagingais dalykais“, tačiau konkrečių pavardžių nenurodė.

Trečiadienį kandidatų dar sumažėjo, iš rinkimų kovos pasitraukus trims pretendentams.

Rinkimų kampanija baigėsi ketvirtadienį 7 val. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Su E.Raisi ir kitais dviem ultrakonservatyviais kandidatais liko varžytis vienintelis reformų šalininkas – H.Rouhani administracijos palaikomas buvęs centrinio banko valdytojas Abdolnasseras Hemmati. Jis skundėsi, kad kiti kandidatai tėra E.Raisi marionetės ir suteikia galimybę jam išvengti tiesioginės kritikos.

A.A.Kadkhodaee spaudos konferencijoje sakė, kad kandidatai buvo tvirtinami vadovaujantis „rinkimų įstatymu“, o Sergėtojų taryba „neturi politinių pažiūrų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas