Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 20 /20:26

Iranas uždarė vokiečių kalbos mokymosi centrą, papiktindamas Berlyną

Iranas sostinėje Teherane antradienį uždarė vokiečių kalbos institutą, o Berlynas tai pasmerkė, Vokietijos užsienio reikalų ministerijai pareiškus, kad iškvies Irano ambasadorių.
Vokiečių kalbos institutas Teherane. / --- / dpa/picture-alliance
Vokiečių kalbos institutas Teherane. / --- / dpa/picture-alliance
Temos: 2 Vokietija Iranas

Vokiečių kalbos institutas Teherane uždarytas praėjus beveik mėnesiui po to, kai Vokietija uždraudė vieną religinį centrą dėl jo įtariamų ryšių su Iranu.

„Antradienį teisminės institucijos nurodymu buvo uždaryti du su Vokietijos vyriausybe susijusių nelegalių centrų filialai, kurie pažeidė Irano įstatymus, atliko daug neteisėtų veiksmų ir padarė didelių finansinių pažeidimų“, – teigiama Irano teismų interneto svetainėje „Mizan Online“.

Priduriama, kad buvo gauta „pranešimų apie kitų su Vokietija susijusių centrų pažeidimus“ Irane, ir kad vyksta tyrimai.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija savo pareiškime pasmerkė instituto uždarymą kaip nepateisinamą veiksmą ir paragino „naująją Irano vyriausybę leisti nedelsiant atnaujinti mokymą“.

„Bus iškviestas Irano ambasadorius“, – priduriama pranešime.

Ministerija teigė, kad institutas buvo įkurtas 1995 metais, jame dirba 85 mokytojai, ir pavadino jį „populiaria ir pripažinta susitikimų vieta, kurioje žmonės su dideliu asmeniniu atsidavimu sunkiomis sąlygomis dirba skatindami kalbų mokymąsi“.

Liepos 24 dieną Vokietija uždraudė Hamburgo islamo centrą dėl jo įtariamos paramos Irano remiamai Libano grupuotei „Hezbollah“ ir ryšių su Teheranu.

Po šio žingsnio Iranas iškvietė Vokietijos ambasadorių, kad pasmerktų tai, ką įvardijo priešiškais veiksmais, ir pavadino tai „akivaizdžiu islamofobijos pavyzdžiu“.

Vokietijos vidaus reikalų ministerija apkaltino centrą, kad jis prisistato kaip grynai religinė organizacija, neturinti jokios politinės darbotvarkės, tačiau teigė, kad atlikus tyrimą paaiškėjo priešingai.

Pareiškime ministerija teigė, kad „uždraudė Hamburgo islamo centrą ir su juo susijusias organizacijas visoje Vokietijoje, nes tai yra islamistinė ekstremistinė organizacija, siekianti antikonstitucinių tikslų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas