Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane per ES derybininko vizitą sulaikyti 2 europiečiai

Iraniečių žvalgybos ministerija trečiadienį paskelbė sulaikiusi du europiečius dėl kaltinimų siekiu „destabilizuoti šalį“, Irane lankantis Europos Sąjungos pasiuntiniui.
Enrique Mora
Enrique Mora / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Ministerijos pranešimas paskelbtas dėl įstrigusių daugiašalių derybų su Iranu atvykus ES pasiuntiniui Enrique Morai ir Teheranui grasinant įvykdyti mirties bausmę nuo 2016 metų kalinamam Irano ir Švedijos pilietybes turinčiam mokslininkui Ahmadrezai Djalali.

Iranas seniai kaltinamas tuo, kad areštais naudojasi kaip koziriu per derybas su Vakarais. Teheranas tai neigia, bet vykstant deryboms dėl svarbaus 2015 metų daugiašalio susitarimo su Iranu per apsikeitimą kaliniais buvo paleista amerikiečių.

Ministerijos pareiškime sakoma, kad minimi du europiečiai planavo įprastus įvairių socialinių grupių ir profesinių organizacijų reikalavimus paversti „chaosu, socialine netvarka ir nestabilumu“.

Sulaikytų europiečių pilietybė nenurodoma. Taip pat neskelbiama, kada jie buvo sulaikyti.

Pareiškime sakoma, kad šie du asmenys yra „profesionalūs patyrę“ agentai, pasamdyti vienos Europos šalies žvalgybos aparato, ir kad ministerija juos persekiojo nuo pat „atvykimo momento“. Teigiama, kad oficialiai buvo užfiksuoti šių asmenų santykiai su „nelegalia Mokytojų lygos taryba“.

Irane reguliariai vyksta mokytojų protestai dėl atlyginimų.

E.Moros vizitas buvo surengtas įstrigus Vienoje vykstančioms deryboms, pradėtoms siekiant atgaivinti 2015 metų susitarimą, numatantį Irano branduolinės programos apribojimą mainais į sankcijų sušvelninimą. Derybos įstrigo tikriausiai dėl to, kad JAV Irano sukarintą Revoliucinę gvardiją laiko teroristine organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento