Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irane prasidėjo galimų kandidatų į prezidentus registracija

Irane antradienį pradėjo registruotis potencialūs kandidatai į prezidentus, pradėdami mūšį dėl galimybės birželio 18 dienos rinkimuose pakeisti nuosaikių pažiūrų prezidentą Hassaną Rouhani.
Teheranas
Teheranas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Rinkimai

Irano žiniasklaida prognozuoja, kad šiuose rinkimuose varžysis daugiausiai per šalies istoriją kandidatų, turinčių patirties kariuomenėje. Daug jų užsiregistravo pirmąją dieną.

Pretendentai registruotis gali iki šeštadienio. Tuomet juos tikrins konservatyviųjų dominuojama Sergėtojų Taryba, o iki gegužės 27-osios bus paskelbtas patvirtintų kandidatų sąrašas. Po jo paskelbimo prasidės rinkimų kampanija.

Pretendentų registracija prasidėjo Iranui ir pasaulio galioms derybose ieškant būdų atgaivinti 2015 metų susitarimą dėl Teherano branduolinės programos. Susitarimas pakibo ant plauko 2018 metais iš jo vienašališkai pasitraukus Jungtinėms Valstijoms.

Daugiau kaip 20 viešų figūrų oficialiai paskelbė apie savo ketinimus dalyvauti prezidento rinkimuose. Tarp jų yra buvęs Revoliucinės gvardijos generolas Hosseinas Dehqanas – aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei patarėjas, gynybos ministras pirmojoje, 2013–2017 metais dirbusioje H.Rouhani vyriausybėje.

Įsiregistravęs H.Dehqanas pažadėjo, kad jei bus išrinktas, bendraus su „visomis šalimis“, išskyrus Islamo Respublikos nesutaikomą priešą Izraelį.

Tarp įsiregistravusių pretendentų yra ir kitas buvęs Revoliucinės gvardijos pareigūnas, 53 metų Saeedas Mohammadas.

Jis daugiau kaip dvejus metus vadovavo Gvardijos statybų ir inžinerijos padaliniui, turėjo aukštą karinį rangą – antrojo brigados generolo.

Kovo mėnesį jis atsistatydino ir šiuo metu yra Gvardijos vado generolo majoro Hosseino Salami patarėjas.

Svarbiausios figūros dar laukia

Savo kandidatūrą taip pat kelia buvęs naftos ministras admirolas Rostamas Ghasemi, Revoliucinės gvardijos elitinių pajėgų „Quds“ vado padėjėjas ekonominiams reikalams.

Dar vienas pretendentas yra Mohammadas Hassanas Nami, armijos generolas, trumpai dirbęs telekomunikacijų ministru ultrakonservatyvaus buvusio prezidento Mahmoudo Ahmadinejado vyriausybėje.

Kaip pranešė laikraštis „Hamshahri“, M. H. Nami yra buvęs karo atašė Šiaurės Korėjoje, Pchenjano Kim Il-sungo universitete įgijęs „viešojo valdymo“ daktaro laipsnį.

Tarp ekscentriškų pretendentų yra baikerė, pasiryžusi „tarnauti šaliai“, ir skraistę bei Irano vėliavos spalvų kaukę nešiojantis vyras, norintis „išgelbėti šalį“, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Rinkimuose taip pat turėtų dalyvauti keli aukšto rango politikai, bet jie savo kandidatūrų dar neiškėlė.

Tarp jų yra buvęs parlamento pirmininkas Ali Larijani, teismų sistemos vadovas Ebrahimas Raisi ir užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

M.J.Zarifas neseniai sulaukė griežtos konservatyviųjų kritikos dėl nutekinto įrašo, kuriame jis skundžiasi dėl Irano kariškių įtakos diplomatijai.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola A.Khamenei pastaraisiais mėnesiais ragindavo aktyviai dalyvauti rinkimuose ir išreiškė viltį, kad tai paskatins naujų jaunų lyderių iškilimą senstant šalies 1979 metų revoliuciją prižiūrėjusiai kartai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas