Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 01 /14:41

Irano delegatai paliko COP28 derybas dėl Izraelio atstovų dalyvavimo

Irano delegatai penktadienį paliko Jungtiniuose Arabų Emyratuose vykstančias COP28 derybas dėl Izraelio atstovų dalyvavimo, pranešė valstybinė žiniasklaida.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 3 Iranas Izraelis COP28

Irano pusė mano, kad Izraelio dalyvavimas COP28 „prieštarauja konferencijos tikslams ir gairėms, ir protestuodama paliko konferencijos vietą“, oficialioji naujienų agentūra IRNA citavo Irano delegacijai vadovavusį energetikos ministrą Ali Akbarą Mehrabianą.

Irano delegatai pasitraukė praėjus kelioms valandoms po to, kai pasibaigus septynias dienas trukusioms Izraelio ir „Hamas“ paliauboms buvo atnaujinti kovos veiksmai Gazos Ruože. Karą išprovokavo palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ spalio 7-osios išpuolis Izraelyje.

IRNA vėlai ketvirtadienį buvo pranešusi, kad Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) nedalyvaus derybose ir kad vietoje jo dalyvaus A. A. Mehrabianas.

Delegatai iš beveik 200 šalių spaudžiami labiau stengtis pažaboti pasaulinį atšilimą, bet konferenciją temdo beveik du mėnesius trunkantis Izraelio ir „Hamas“ konfliktas.

Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) užsienio reikalų ministras Abdullah bin Zayedas al Nahyanas (Abdula bin Zajedas Nahjanas) pakvietė E. Raisi į COP28 per birželį įvykusias derybas su kolega iraniečiu Hosseinu Amiru-Abdollahianu (Hoseinu Amiru Abdolahianu), sakoma IRNA pranešime.

Tačiau Irano prezidentas nusprendė nedalyvauti dėl kvietimo Izraelio pareigūnams, nurodė agentūra.

Telefonu kalbėdamasis su JAE užsienio reikalų ministru H. Amiras-Abdollahianas sakė, kad Izraelio dalyvavimą konferencijoje verta rimtai apsvarstyti dėl jo esą vykdomų karo nusikaltimų ir genocido.

Spalio 7 dieną „Hamas“ paleido į Izraelį daugybę raketų, o jos kovotojai įsiveržė per Gazos Ruožo sieną ir, Izraelio pareigūnų duomenimis, išžudė apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei pagrobė apie 240 įkaitų.

„Hamas“ vyriausybė Gazos Ruože sako, kad per atsakomąją Izraelio bombardavimo kampaniją ir sausumos operaciją apsiaustame palestiniečių anklave jau žuvo daugiau kaip 15 tūkst. žmonių, taip pat daugiausia civilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas