Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano diplomatijos vadovas per retą vizitą Egipte ragino laikytis ramybės

Irano vyriausiasis diplomatas Abbasas Araghchi (Abasas Aragčis) ir Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) ketvirtadienį per retą susitikimą Kaire perspėjo dėl regioninio konflikto plėtros grėsmės.
Abbasas Araghchi / KHALED DESOUKI / AFP
Abbasas Araghchi / KHALED DESOUKI / AFP
Temos: 2 Egiptas Iranas

A. Araghchi yra pirmasis Irano užsienio reikalų ministras, apsilankęs Kaire nuo 2013-iųjų. Šis vizitas yra jo kelionės po įvairias šalis regione dalis. Į šią kelionę jis leidosi po to, kai Izraelis pažadėjo suduoti atsakomąjį smūgį po spalio 1-osios Irano raketų antskrydžio prieš Izraelį.

A. F. al Sisi biuro pranešime teigiama, kad jiedu aptarė „būtinybę sustabdyti eskalavimą regione“ ir „intensyvesnes pastangas siekiant paliaubų Gazoje ir Libane“.

Irano oficialioji naujienų agentūra nurodė, kad A. F. al Sisi ir A. Araghchi „sutarė, jog reikia dėti daugiau pastangų, kad būtų nutraukti nusikaltimai Gazos Ruože ir agresija prieš Libaną, teikiama pagalba perkeltiesiems asmenims ir užkertamas kelias sionistinio režimo karo kurstymo plėtrai“, turint omenyje Izraelį.

Po dešimtmečius trukusių įtemptų santykių Teheranas ir Kairas kiek suartėjo, o per pastaruosius metus, prasidėjus Izraelio ir palestiniečių kovotojų „Hamas“ karui Gazos Ruože, padaugėjo diplomatinių mainų.

Egiptas istoriškai atlieka tarpininko vaidmenį tarp Izraelio ir palestiniečių pareigūnų, įskaitant Irano remiamą „Hamas“.

Tačiau Egipto pastangomis kartu su kitais tarpininkais Kataru ir Jungtinėmis Valstijomis nepavyko pasiekti, kad būtų nutraukta ugnis kare, kuris išplito į Libaną, kur Iranas ginkluoja ir finansuoja grupuotę „Hezbollah“.

A. Araghchi diplomatinė kelionė, kurios tikslas – sulaikyti karų Gazos Ruože ir Libane plitimą, diplomatą nuvedė ir į Libaną, Siriją, Saudo Arabiją, Katarą, Iraką, Omaną ir Jordaniją.

Anot Irano užsienio reikalų ministerijos, tikimasi, kad vėliau jis apsilankys Turkijoje.

Iranas paleido apie 200 raketų, kaip teigiama, keršydamas už dviejų artimiausių Irano sąjungininkų – „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijės) Teherane ir „Hezbollah“ vado Hassano Nasrallah (Hasano Nasralos) Beirute – bei iraniečių generolo nužudymą.

Irano revoliucinės gvardijos vadas Hosseinas Salami (Hoseinas Salamis) ketvirtadienį perspėjo, kad Iranas suduos stiprų smūgį Izraeliui, jei šis atakuos Irano taikinius.

Trečiadienį paskambinęs Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui) A. Araghchi sakė, kad Teheranas yra pasirengęs „ryžtingam ir pasigailėti verčiančiam“ atsakui, jei Izraelis atakuos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito