Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Irano dvasinis lyderis ragina rinkėjus aktyviai dalyvauti prezidento rinkimuose

Ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus), Irano aukščiausiasis lyderis, antradienį kvietė rinkėjus aktyviai dalyvauti šią savaitę vyksiančiuose prezidento rinkimuose ir juose „nugalėti priešą“.
A. Khamenei / Iranian Supreme Leader'S Office / ZUMAPRESS.com
A. Khamenei / Iranian Supreme Leader'S Office / ZUMAPRESS.com
Temos: 2 Iranas Rinkimai

Dvasinis lyderis nepaminėjo nė vieno kandidato pavardės, bet manoma, jog jis pasisakė prieš 69-erių reformistų kandidatą Masoudą Pezeshkianą (Masudą Pezeškianą).

„Tas, kuris bent kiek prieštarauja revoliucijai [...] arba islamo sistemai, jums nėra reikalingas“, – sakė A. Khamenei.

„Asmuo, kuris saistosi su JAV ir įsivaizduoja, kad be jos pagalbos nėra įmanoma šalyje žengti žingsnio, nebus jums geras kolega“, – pridūrė jis.

M. Pezeshkianas, širdies chirurgas, vėliausiose kalbose skatino Iraną grįžti prie 2015 metų branduolinio susitarimo ir gerinti santykius su Vakarais.

Jis prieš prezidentinę kampaniją buvo mažai kam žinomas, bet pastarosiomis savaitėmis pritraukė dideles minias į savo kalbas Teherane ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose.

M. Pezeshkianas bando pritaikyti praėjusių populiarių reformistų, kurie siekė pakeisti teokratinę sistemą iš vidaus, prezidentinių kampanijų simbolius.

Jo kampanijos šūkis „Už Iraną“, labiau orientuotas ne į religiją, bet į nacionalizmą, atspindi buvusio reformisto prezidento Mohammado Khatami (Mohamado Chatamio) kampanijos lozungą.

Anksčiau šiais metais vykę parlamento rinkimai susilaukė rekordiškai mažo rinkėjų aktyvumo.

Sostinės Teherano rinkėjai, kalbėję su naujienų agentūra „The Associated Press“, išreiškė apatiją dėl rinkimų, nes Iranas susiduria su Vakarų sankcijų sužlugdyta ekonomika ir pastaraisiais metais vykusių plačių antivyriausybinių protestų.

Rinkimai įvyks penktadienį. Dėl prezidento posto susigrums šeši kandidatai. Jei nė vienas jų nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, nugalėtojui išaiškinti gali prireikti antro turo.

Rinkimai rengiami po to, kai gegužę per sraigtasparnio katastrofą žuvo Irano prezidentas Ebraimas Raisi (Ebrahimas Raisi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius