Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irano gvardiečiai perėmė kuro kontrabanda kaltinamą „užsienio tanklaivį“

Irano revoliucinė gvardija ketvirtadienį pranešė sulaikiusi vieną „užsienio tanklaivį“ ir jo įgulą, galimai gabenusią kontrabandinį kurą.
Irano vėliava
Irano gvardiečiai perėmė kuro kontrabanda kaltinamą „užsienio tanklaivį“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo vienas iš daugelio pastarojo meto incidentų, dėl kurių Persijos įlankoje yra smarkiai paaštrėjusi įtampa.

Tokia žinia nuskambėjo Iranui paskelbus, kad jo tarnybos suteikė pagalbą užsienio tanklaiviui, pasiuntusiam nelaimės signalą.

Gvardiečiai nepatvirtino, ar sekmadienį strategiškai svarbiame Hormūzo sąsiauryje sulaikytas laivas buvo tas pats, apie kurį ketvirtadienį užsiminė Užsienio reikalų ministerija Teherane.

„2 mln. barelių pajėgus gabenti laivas su 12 įgulos narių buvo perimtas jam ketinant pristatyti tolesniuose regionuose esantiems užsienio laivams kontrabandinį kurą, gautą iš Irano laivų“, – skelbiama Gvardijos oficialiame tinklalapyje „Sepahnews“.

Laivas buvo sulaikytas kiek piečiau Iranui priklausančios Larako salos, informavo gvardiečiai, nenurodydami tanklaivio pavadinimo ir kilmės.

Tokį pareiškimą Gvardija paskelbė Irano pareigūnams sekmadienį paskelbus, kad šalies tarnybos sekmadienį suteikė pagalbą „techninį gedimą patyrusiam užsienio tanklaiviui“.

„Irano pajėgos prie jo priartėjo ir naudodamiesi vilkiku nutempė jį į Irano vandenis būtinam remontui“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Abbasas Mousavi (Abasas Musavis).

Kiek anksčiau tinklalapis „TankerTrackers“ pranešė, kad su Panamos vėliava plaukiojantis tanklaivis „Riah“, naudojamas Hormūzo sąsiauryje „kitiems laivams pripildyti degalų“, sekmadienį įplaukė į Irano vandenis.

Tinklalapis pridūrė, kad tuo metu tanklaivio automatinė atpažinimo sistema liovėsi siuntusi signalus.

Pastarosiomis savaitėmis įtampa šiame regione smarkiai padidėjo: JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė paskutinę minutę atšaukęs karinius smūgius Iranui, planuotus suduoti atsakant į incidentą, per kurį Teherano pajėgos virš Hormūzo sąsiaurio numušė vieną amerikiečių žvalgybos bepilotį lėktuvą.

Be to, Vašingtonas kaltina Iraną surengus keletą atakų prieš tanklaivius Omano įlankoje, nors šiitiška respublika šiuos pareiškimus griežtai neigia, o tų įvykių aplinkybės tebėra mįslingos.

Liepos 4-ąją Didžiosios Britanijos karališkieji jūrų pėstininkai padėjo Gibraltaro tarnyboms sulaikyti vieną Irano tanklaivį, kuriuo, kaip mano JAV pareigūnai, mėginta nugabenti naftos Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos ir JAV taikomas sankcijas. Šiuos kaltinimus Iranas irgi neigė.

Antradienį Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pažadėjo dėl tanklaivio sulaikymo imtis atsakomųjų veiksmų prieš Britaniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas