Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irano pietvakariuose per protestus žuvo policininkas

Pietvakarių Irane „riaušininkai“ nušovė vieną policininką, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, jau beveik savaitę tęsiantis protestams dėl vandens stygiaus, pareikalavusiems mažiausiai vieno demonstranto gyvybės.
Protestai Irano pietvakariuose
Protestai Irano pietvakariuose / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Protestas

Pareigūnas buvo nužudytas Chuzestano provincijos Bandare Mahšahro uostamiestyje, informavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Chuzestanas yra pagrindinis Irano naftos gavybos regionas ir yra vienas turtingiausių šalyje, tačiau jis dabar jis kenčia nuo užsitęsusios sausros, todėl keliuose gyvenvietėse ir miestuose nuo praėjusios savaitės tęsiasi protestai dėl vandens trūkumo.

„Per antradienio vakare [Bandare Mahšahro rajone] Talekanyje pareigūnai buvo apšaudyti nuo stogo“, – apygardos gubernatorių Fereydouną Bandari citavo IRNA.

„Vienas pareigūnas tapo kankiniu [žuvo], o kitas buvo sužeistas į koją“, – pridūrė jis.

F.Bandari šaudymo konkrečiai nesusiejo su praėjusią savaitę įsiplieskusiais protestais prieš vandens stygių. Nepriklausomi aktyvistai skelbia, kad šioje provincijoje šaudoma į protestuotojus, nemažai jų žuvo.

„Chuzestano gyventojai naktimis rengia protestus, rusenusius daugelį metų“, – antradienį paskelbė reformas palaikantis laikraštis „Arman e Melli“.

Remiantis jo straipsniu, Chuzestano provincijoje, kuri buvo fronto linijoje per 1980–1988 metų Irano ir Irako karą, „drąsūs žmonės“ tiesiog „nori vandens – ir tiek“.

Kitas reformų siekiantis laikraštis „Etemad“ antradienį, apie vidurnaktį, pranešė, kad interneto prieiga buvo sutrikdyta provincijos sostinėje Ahvaze ir visiškai nutraukta Šadegano mieste. Valstybinė žiniasklaida šeštadienį pranešė, jog Šadegane „oportunistai ir riaušininkai“ nušovė vieną protestuotoją.

Pastarąsias kelias dienas užsienyje įsikūrusi persų kalba publikuojama žiniasklaida transliavo vaizdo įrašus, kuriuose esą matyti protestai Ahvaze, Izėje, Susangerde, Šadegane ir Chamidijėje, taip pat Bandare Mahšahre.

Pasak šių leidinių, saugumo pajėgos jėga išvaikė protestuotojus, tačiau šiitiškos respublikos žiniasklaida tokių pranešimų nesureikšmino.

Paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip šimtai žmonių žygiuoja gatvėmis ir skanduoja šūkius prieš valdžią, kol juos apsupa riaušių policija. Kai kuriose įrašuose girdėti garsai, panašūs į šaudymą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtų vaizdo įrašų nepriklausomai patikrinti nepavyko.

Chuzestano gubernatorius Qasemas Soleimani-Dashtaki antradienį paneigė pranešimus, kad žuvo ir kitų protestuotojų.

„Tvirtai pabrėžėme, kad saugumo pajėgos nesmurtauja prieš žmones, jau nekalbant apie šaudymą“, – citavo jį naujienų agentūra ISNA.

„Jeigu kai kurie [protestuotojai] yra ginkluoti ir kažką daro [užuot taikiai demonstravę], tuomet įstatymai mums sako ką kita. Tačiau žmonės mums brangūs“, – patikino gubernatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas