Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irano policija išvaikė protestą dėl ekonominių problemų

Irano policija penktadienį pranešė šalies pietvakariuose jėga išvaikiusi protestą dėl ekonominių sunkumų, kurio dalyviai skandavo „normas pažeidžiančius“ šūkius.
Policija vaiko protestuotojus Irane
Policija vaiko protestuotojus Irane

„Po paskelbto paraginimo, nedaug Behbahano miesto žmonių ketvirtadienį 21 val. susirinko protestuoti dėl ekonominės situacijos“, – valstybinei naujienų agentūrai IRNA sakė Behbahano policijos viršininkas pulkininkas Mohammadas Azizi.

Policija iš pradžių bandė kalbėtis su minia, „tačiau jie ne tik kad neišsiskirstė, bet ir pradėjo šaukti normas pažeidžiančius šūkius“, sakė policijos viršininkas, pavartodamas frazę, kuria Irano valdžia apibūdina prieš santvarką nukreiptus šūkius.

Saugumo pajėgos „griežtai“ išvaikė protestą, sakė M.Azizi ir pridūrė, kad ramybė buvo atkurta be žalos žmonėms ar turtui.

M.Azizi nesakė, ar kas nors buvo areštuotas.

Nepatikrintuose pranešimuose socialinėje žiniasklaidoje yra vaizdų, rodančių, kad dešimtys žmonių buvo susirinkę vienoje Chuzestano provincijoje esančio miesto gatvėje.

Interneto svetainė „Netblocks“ pranešė, kad Chuzestane maždaug tuo metu, kai vyko protestas, apie tris valandas buvo ribojamas ir trikdomas internetas.

Chuzestanas yra svarbus naftos gavybos regionas, kuris dažnai skundžiasi nepakankamu valdžios dėmesiu.

Irako pasienyje esanti provincija yra tarp nedaugelio vietų šiitų dominuojamame Irane, kuriose gyvena didelės arabų sunitų bendruomenės.

Protestas Behbahane įvyko kelios dienos po to, kai Iranas paliko galioti mirties bausmes trims žmonėms, susijusiems su kruvinais lapkričio protestais, kuriuos išprovokavo benzino kainų padidinimas.

Demonstracijos Irane prasidėjo lapkričio 15 dieną, vyriausybei netikėtai nusprendus iki 200 proc. padidinti benzino kainas ir taip ekonominius sunkumus dėl sankcijų išgyvenančioje šalyje.

Protestai krėtė kelis miestus ir tapo smurtiniai, o galiausiai apėmė mažiausiai 100 urbanistinių centrų visoje šalyje. Juos slopinant buvo beveik visiškai blokuojamas internetas.

Internete su grotažyme „DontExecute“ plito raginimai stabdyti mirties bausmių vykdymą.

M.Azizi paragino iraniečius „nepasiduoti sistemos priešų, siekiančių agituoti žmones esant dabartinei komplikuotai situacijai, įtakai“.

Irano Revoliucijos gvardija ketvirtadienį paskelbė areštavusi kažkiek „agitatorių“ ir išardžiusi vieną „teroristinę grupę“.

Mašhado mieste areštuoti agitatoriai buvo „susiję su antirevoliucinėmis grupėmis“ ir ragino protestuoti gatvėse.

Gvardija nurodė, kad šie asmenys priklausė išeivijoje veikiančiai Irano opozicinei grupuotei „Liaudies mudžahidai“, kurią Teheranas laiko „teroristine sekta“, ir buvo areštuoti Širazo mieste, užkertant kelią „ardomajai operacijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas