Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano prezidentas: J.Khashoggi nužudymas neįsivaizduojamas „be JAV paramos“

Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi „baisus nužudymas“ būtų neįsivaizduojamas „be JAV paramos“, trečiadienį pareiškė Irano prezidentas Hassanas Rouhani.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nemanau, kad kokia nors šalis išdrįstų padaryti tokį dalyką be JAV paramos“, – sakė H.Rouhani ministrų kabinetui. Prezidento kalbą transliavo valstybinė televizija.

Pasak H.Rouhani, prieš J.Khashoggi nužudymą buvo „neįsivaizduojama, kad šiais laikais pamatysime tokį organizuotą sunkų nusikaltimą“.

„Itin reikšminga, kad institucija suplanavo tokį baisų nužudymą, – sakė jis. – Gentinė grupė, valdanti tą šalį (Saudo Arabiją), turi saugumo atsargą. Ta saugumo atsarga kliaujasi JAV parama. Tai ši supergalybė juos remia.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi

Saudo Arabijos vyriausybės kritikas J.Khashoggi, kuris pastaruoju metu gyveno Jungtinėse Valstijose, spalio 2 dieną buvo nužudytas karalystės konsulate Stambule, nuėjęs atsiimti santuokai su sužadėtine turke reikalingų dokumentų.

Atvejis išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą Rijadu. JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį Saudo Arabijos atsaką pašiepė kaip „vieną blogiausių nuslėpimų“ per visą istoriją.

Sunitiška Saudo Arabija ir šiitiškas Iranas yra nesutaikomi priešininkai ir jau seniai varžosi dėl įtakos Artimuosiuose Rytuose.

Londonas atšaukė vizas

Tuo metu Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May pareiškė, kad šalies vyriausybė panaikins vizas, kurios buvo išduotos Saudo Arabijos piliečiams, įtariamiems J.Khashoggi nužudymu, trečiadienį pranešė vietos žiniasklaida.

Pasak premjerės, Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas „ėmėsi priemonių dėl visų įtariamųjų“. Ji nurodė, kad šios priemonės susijusios su draudimu įvažiuoti į Britaniją ir anksčiau išduotų vizų panaikinimu.

Th.May pabrėžė, kad „vizos bus panaikintos dar šiandien“.

Kalbėdama parlamente premjerė pasmerkė žurnalisto nužudymą ir pridūrė: „Leidome Saudo Arabijai aiškiai suprasti, kad ji privalo bendradarbiauti su Turkija ir atlikti visapusišką tyrimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas