Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 11 /17:35

Irano prezidentas: su Iraku pasirašėme 14 susitarimų, siekiant plėtoti ryšius

Naujasis Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas (Masudas Pezeškianas) Irako sostinėje Bagdade trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje pareiškė, kad viešėdamas Irake su šia kaimynine šalimi pasirašė keliolika susitarimų. 
Iranijos prezidentas Pezeshkian aplanko Iraką. / AHMED JALIL / via REUTERS
Iranijos prezidentas Pezeshkian aplanko Iraką. / AHMED JALIL / via REUTERS

„Iranas ir Irakas pasirašė keturiolika bendradarbiavimo memorandumų, o tai yra bendradarbiavimo plėtros pradžia“, – pareiškė M. Pezeshkianas, stovėdamas šalia Irako ministro pirmininko Mohammedo Shia al Sudani (Mohamedo Šija Sudanio).

M. Pezeshkianas pirmojo vizito į užsienį metu, kai pradėjo eiti prezidento pareigas, taip pat sakė, kad su Irako šeimininku aptarė „strateginius ir ilgalaikius planus, kurie paskatins glaudesnį abiejų šalių bendradarbiavimą“.

„Jei būsime kartu, išvengsime patekimo į ugnį“, – pažymėjo jis.

Nuo 2003 metų, kai per JAV vadovaujamą invaziją buvo nuverstas sunitų dominuojamas Irako diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimas, Irano ir Irako ryšiai tapo glaudesni.

M. Pezeshkianas yra pažadėjęs, kad santykiai su kaimyninėmis šalimis taps jo prioritetu. Jis siekia sušvelninti Irano tarptautinę izoliaciją ir JAV taikomų sankcijų poveikį Irano ekonomikai.

Iranas yra tarp pagrindinių Irako prekybos partnerių ir daro reikšmingą politinę įtaką Bagdade, kur Irano sąjungininkai dominuoja parlamente ir vyriausybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?