Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 03 /13:19

Irano prezidentas atskrido į Siriją susitikti su B.al Assadu

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi trečiadienį atskrido į Damaską pirmojo per daugiau kaip dešimtmetį Irano valstybės vadovų vizito karo draskomoje Sirijoje.
Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sutinka Irano delegaciją
Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sutinka Irano delegaciją / „AP“/„Scanpix“

2011-ųjų kovą Sirijoje kilus pilietiniam karui, Teheranas buvo tarp pagrindinių prezidento Basharo al Assado vyriausybės rėmėjų ir suvaidino svarbų vaidmenį pakreipiant karo eigą jo naudai.

Kovoti B.al Assado pusėje Iranas yra nusiuntęs dešimtis karinių patarėjų ir tūkstančius savo remiamų kovotojų iš visų Artimųjų Rytų. Padedant Rusijai ir Iranui Sirijos vyriausybinės pajėgos pastaraisiais metais kontroliuoja dideles šalies dalis.

Per dvi dienas truksiantį vizitą E.Raisi turi susitikti su B.al Assadu ir pasirašyti kelis susitarimus bei supratimo memorandumus bendradarbiavimui stiprinti, pranešė Sirijos valstybinė ir provyriausybinė žiniasklaida. Interviu arabų televizijai „al Mayadeen“ E.Raisi ragino atstatyti šalį, o pabėgėlius – sugrįžti.

Aukšto rango politinei ir ekonominei delegacijai vadovaujantį E.Raisi Damasko tarptautiniame oro uoste pasitiko Sirijos ekonomikos ministras Sameras al Khalilas.

Irano prezidentas turi aplankyti šiitams svarbias Sajidos Zaynab ir Sajidos Ruqayyos šventoves, taip pat Nežinomo kareivio kapą – paminklą kovose žuvusiems sirų kariams.

Praėjusį kartą Irano prezidentas Damaske lankėsi 2010 metų rugsėjį. Tuo metu šį postą užėmė Mahmoudas Ahmadinejadas. B.al Assadas nuo karo pradžios Teherane oficialiai lankėsi du kartus, vėliausią kartą – pernai gegužę.

E.Raisi vizitas surengtas kai kurioms arabų šalims, įskaitant regiono galybes Egiptą ir Saudo Arabiją, pradedant bendrauti su B.al Assadu ir pastarosiomis savaitėmis nusiuntus į Damaską savo užsienio reikalų ministrus. Sirijos diplomatijos vadovas savo ruožtu balandį apsilankė Saudo Arabijos sostinėje Rijade – tai buvo pirmas toks vizitas nuo 2012 metų, kai abi šalys nutraukė santykius.

Kovą Iranas ir Sirijos opozicijos kovotojus remianti Saudo Arabija Kinijoje susitarė po septynerius metus tvyrojusios įtampos atkurti diplomatinius santykius ir vėl atidaryti ambasadas.

Irano ir Saudo Arabijos susitaikymas tikriausiai teigiamai paveiks regiono valstybes, kuriose šios dvi sunkiasvorės kariavo svetimomis rankomis. Tarp tokių valstybių yra ir Sirija.

Dėl B.al Assado brutalaus susidorojimo su protestuotojais prieš prasidedant karui arabų šalių vyriausybės ignoravo Siriją, o galiausiai ji 2011 metais buvo pašalinta iš Arabų lygos.

Nuo to laiko konfliktas nusinešė beveik pusę milijono gyvybių, o pusė šalies gyventojų, kurių prieš karą buvo 23 mln., buvo priversti palikti savo namus.

„Amerikai ir jos sąjungininkėms nepavyko visais frontais... Jos negalėjo pasiekti jokių savo tikslų“, – antradienį Irano valstybinei naujienų agentūrai sakė naujasis šalies ambasadorius Sirijoje Hosseinas Akbari.

Prieš savaitę Damaske su B.al Assadu susitiko Irano kelių ir miestų plėtros ministras Mehrdadas Bazrpashas. Jis perdavė Irano prezidento paramos ekonominių santykių plėtojimui žinią, skelbė Irano valstybinė naujienų agentūra.

Irano karinis buvimas Sirijoje kelia didelį susirūpinimą Izraeliui, žadančiam neleisti, kad šis nesutaikomas priešininkas įsitvirtintų prie jo šiaurinių sienų.

Izraelis pastaraisiais metais sudavė šimtus smūgių taikiniams vyriausybės kontroliuojamose Sirijos dalyse, bet retai tai pripažįsta. Nuo šių metų pradžios sirų pareigūnai Izraeliui priskyrė keliolika smūgių Sirijos teritorijoje; naujausias jų anksti antradienį iš rikiuotės išvedė šiaurinio Alepo miesto tarptautinį oro uostą.

Jis pridūrė, kad per šį vizitą daugiausia dėmesio galėtų būti skiriama ilgalaikėms ekonominėms strategijoms, pažymėdamas, kad Iranas pasisiūlė prisidėti prie atstatymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito