Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano URM papriekaištavo Prancūzijai dėl opozicinės grupės mitingo

Irano užsienio reikalų ministerija pirmadienį papriekaištavo Prancūzijai dėl to, kad ji leido šalyje rengti tremtyje veikiančios Irano opozicinės grupės, kurią Teheranas laiko teroristine organizacija, mitingą.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Prancūzija

Šeštadienį Albanijoje įsikūrusi Irano opozicinė liaudies modžahedų grupė „Mujahedeen-e-Khalq“ (MEK) surengė mitingus Paryžiuje ir netoli jo. Prancūzijos sostinės centre į demonstraciją susirinko tūkstančiai šios grupės šalininkų.

Buvęs Jungtinių Valstijų viceprezidentas Mike'as Pence'as ir britų ekspremjerė Liz Truss dalyvavo mitinge, kurį Prancūzijos policija iš pradžių ketino uždrausti.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani pirmadienį tviteryje griežtai pasmerkė Prancūzijos vyriausybės sprendimą leisti surengti mitingą.

„Užuot kompensavę grubias praeities klaidas, padarytas remiant Irano žmonių žudikus... Prancūzijos valstybininkai sudaro sąlygas teroristams susiburti“, – atskirame pareiškime teigė N.Kanani.

Jis paragino Prancūzijos vyriausybę „atsižvelgti į savo žmonių reikalavimus“, o ne, jo žodžiais tariant, remti teroristines grupuotes.

Prancūzijoje kilo smurtinių gatvės protestų banga po to, kai antradienį policija, sustabdžiusi vieną automobilį, nušovė jo 17-metį vairuotoją.

MEK yra ištremta iš Irano nuo XX amžiaus devintojo dešimtmečio pradžios. Daugelis iraniečių, įskaitant diasporą ir tuos, kurie priešinasi dvasinei valdžiai, ją laiko labai įtartina.

2013 metais Vašingtono ir Jungtinių Tautų prašymu Albanija sutiko priimti šios grupės narius, kurių per pastarąjį dešimtmetį čia apsigyveno tūkstančiai.

Praėjusį mėnesį Albanijos pareigūnai surengė reidą MEK stovykloje dėl įtarimų, kad grupė organizavo kibernetines atakas prieš užsienio institucijas.

Sekmadienį Iranas pasveikino šį Albanijos žingsnį.

Per 1979-ųjų islamo revoliuciją, per kurią buvo nuverstas Vakarų remtas šachas, MEK palaikė ajatolą Ruhollah Khomeini, o vėliau nesutarė su naująja valdžia ir siekė nuversti vyriausybę.

Vėliau ši grupuotė pabėgo į Iraką ir 1980–1988 metais Irano ir Irako kare stojo buvusio prezidento Saddamo Husseino pusėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito