Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Hamas“ į Tel Avivą paleido dar 150 raketų, B.Netanyahu pareiškė, kad Izraelis panaudos visą jėgą „Hamas“ sunaikinti

Šeštadienio rytą iš blokuojamo Gazos Ruožo Izraelio link paleista tūkstančiai raketų, pranešė Izraelio gelbėjimo tarnybos ir CNN. Vėliau kovotojai iš Gazos įžengė į Izraelio teritoriją. Izraelis buvo užkluptas netikėtai, per svarbią judėjų šventę. Atsakomybę už raketų ataką prisiėmė palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“, jos lyderis paskelbė, kad „pradedama nauja karinė operacija prieš Izraelį“. Izraelio premjeras pareiškė, kad šalyje vyksta karas ir paskelbė apie atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Šeštadienio vakarą „Hamas“ į Izraelį paleido dar vieną raketų seriją.

Kas vyksta Izraelyje?

VIDEO: Izraelio daliniai užima pozicijas 4 kilometrai nuo Gazos Ruožo

Naujausias žinias apie įvykius Izraelyje tiesiogiai sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Įvykiai Izraelyje: trumpa apžvalga

01:13

15min pateikia trumpą šeštadienio įvykių Izraelyje ir Gazos Ruože apžvalgą.

Islamistų grupuotės „Hamas“ nariai šeštadienį raketomis atakavo Izraelį ir pasiuntė kovotojus žudyti ir grobti kareivių bei civilių.

Izraelyje paskelbta karinė padėtis. Premjeras pažadėjo atkeršyti už, jo žodžiais tariant, juodą dieną Izraeliui.

Kariuomenė pranešė, kad Izraelyje žuvo per 250 žmonių, o Gazos Ruožo valdžios institucijos paskelbė apie 232 žuvusiuosius, tūkstančiai žmonių sužeista.

Atkirtį davęs Izraelis smogė 11 aukštų pastatui Gazos miesto centre, kur buvo laikomas „Hamas“ turtas. Atsakydamas į tai Gazos ruožas paleido dar per 150 raketų į Tel Avivą.

Joe Bidenas išreiškė, jo žodžiais tariant, tvirtą ir nepalaužiamą paramą Vašingtono sąjungininkui Izraeliui.

Sutemus Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos pajėgos vis dar dalyvauja kovose 22 Izraelio vietovėse vykstančioje operacijoje, pavadintoje „Geležiniai kalavijai“. 

Kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari patvirtino, kad yra pagrobtų karių ir civilių.

Vakarų šalių sostinės pasmerkė „Hamas“, kurią Izraelis, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga laiko teroristine grupuote, ataką. Tačiau „Hamas“ sulaukė Irano paramos.

Izraelis pratęsė „ypatingos saugumo padėties“ galiojimą visoje teritorijoje 

00:39

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas vėlai šeštadienį išplėtė „ypatingą saugumo padėtį“ visoje Izraelio teritorijoje, pranešė jo komunikacijos biuras.

Tai leidžia Izraelio gynybos pajėgoms (IDF) teikti saugumo nurodymus civiliams ir prireikus uždaryti viešąsias vietas saugumo sumetimais, pranešė ministro biuras.

Anksčiau šeštadienį buvo nustatyta „ypatingos saugumo padėties“ zona 80 km spinduliu nuo Gazos Ruožo.

„Šiandien pamatėme blogio veidą. „Hamas“ (teroristinė organizacija) pradėjo žiaurų išpuolį prieš Izraelio valstybės piliečius – beatodairiškai atakavo vyrus, moteris, vaikus ir senelius“, – sakoma Y.Gallanto pareiškime.

„Hamas“ labai greitai supras, kad padarė klaidą – didelę klaidą, ir sumokės (didelę) kainą“, – sakė jis.

Izraelio technika gabenama į Gazos Ruožą

00:30

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose matoma Izraelio karinė technika, kuri gabenama į Gazos ruožą. 

 

Izraelyje žuvo 250 žmonių

23:30

Izraelyje nuo ankstyvo ryto, kai prasidėjo „Hamas“ kovotojų išpuolis, žuvo mažiausiai 250 žmonių, praneša Izraelio žiniasklaida.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad dar 1452 žmonės buvo nugabenti į ligoninę, 18 iš jų būklė kritinė, o dar 267 – sunki.

Ligonines tiek pietų Izraelyje, tiek Gazos ruože užplūdo nukentėjusiųjų srautai. Palestiniečių sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad Gazos ruože žuvo 232 žmonės, o dar 1 790 yra sužeisti.

B.Netanyahu: Izraelis panaudos visą jėgą „Hamas“ sunaikinti

23:11

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šeštadienį pažadėjo atkeršyti už, jo žodžiais tariant, juodą dieną Izraeliui ir pareiškė, kad kariuomenė visomis jėgomis smogs „Hamas“ Gazoje.

„IDF (kariuomenė) netrukus panaudos visą savo jėgą, kad sunaikintų „Hamas“ pajėgumus“, – sakė B Netanyahu trumpame pareiškime per televiziją.

„Smogsime jiems iki galo ir atkeršysime jėga už šią juodą dieną, kurią jie sukėlė Izraeliui ir jo žmonėms“, – sakė jis po to, kai „Hamas“ kovotojai surengė netikėtą ataką auštant, pasiųsdami šimtus kovotojų į Izraelį, prisidengdami didžiule raketų ugnimi.

„Sunki įkaitų padėtis“ dviejose vietose Izraelio pietuose

22:39

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Richardas Hechtas žurnalistams pateikė naujausią informaciją apie padėtį pietų Izraelyje.

Po ankstyvą šeštadienį įvykusio „Hamas“ kovotojų išpuolio 22 atskirose Izraelio teritorijos vietose tebevyksta kovos.

Jis teigia, kad „rimta įkaitų padėtis“ tęsiasi kibucuose Be'eri ir Ofakime. Anksčiau pranešta, kad „Hamas“ kovotojai beprecedentėje situacijoje įkaitais paėmė ir Izraelio karius, ir civilius gyventojus.

Izraelio žiniasklaida praneša, kad „Hamas“ kovotojai vis dar kovoja su kariuomene Sderoto policijos nuovadoje. Tačiau, kaip teigiama pranešimuose, keli kiti miestai ir bendruomenės buvo apsaugoti.

J.Bidenas: „Jungtinės Valstijos palaiko Izraelį“

22:00

JAV prezidentas Joe Bidenas šeštadienį kalbėjo apie padėtį Izraelyje, sakydamas: „Jungtinės Valstijos palaiko Izraelį“.

„Teroristiniai išpuoliai niekada nėra pateisinami“, – sakė J.Bidenas savo kalboje iš Baltųjų rūmų.

Jis pridūrė, kad JAV palaikys Izraelį. „Užtikrinsime, kad jie gautų reikiamą pagalbą savo piliečiams ir galėtų toliau gintis“, – sakė prezidentas.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

J.Bidenas sakė, kad kalbėjosi su Izraelio ministru pirmininku ir teigė, kad jo administracija „tvirtai ir nepajudinamai remia Izraelio saugumą“.

JAV prezidentas taip pat ragino kitas Izraeliui priešiškas šalis nepasinaudoti šiais išpuoliais.

„Pasaulis stebi“, – perspėjo jis.

Per „Hamas“ išpuolius žuvo mažiausiai 200 izraeliečių

21:28

Izraelio skubios pagalbos tarnybos „Zaka“ duomenimis, nuo to laiko, kai „Hamas“ kovotojai ankstų šeštadienio rytą netikėtai atakavo šalį, žuvo mažiausiai 200 izraeliečių.

Žuvo mažiausiai 232 palestiniečiai, beveik 1700 buvo sužeisti

21:18

Šeštadienį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 232 palestiniečiai, dar 1 697 buvo sužeisti, teigiama Palestinos sveikatos apsaugos ministerijos pareiškime. 

Ministerija nepateikė duomenų apie tai, kur žuvo žmonės ir ar tarp žuvusiųjų buvo „Hamas“ kovotojų, ar civilių Gazos Ruožo gyventojų.

„Medicinos komandos vis dar dirba iš visų jėgų, kad išgelbėtų dešimtis sunkių ir kritinių atvejų operacinėse ir intensyviosios terapijos skyriuose“, – teigė ministerija.

Ministerija paragino „humanitarines ir pagalbos institucijas nedelsiant imtis darbo, kad būtų paremti neatidėliotini Gazos Ruožo ligoninių poreikiai“. 

Mirties atvejai įvyko po to, kai Izraelio gynybos pajėgos surengė smūgius, atsakydamos į ankstyvą rytą įvykusį netikėtą „Hamas“ išpuolį, per kurį, pasak Izraelio valdžios institucijų, žuvo 150 izraeliečių.

Valdžios teigimu, Gazos kovotojų raketos tiesiogiai pataikė į Izraelį, įskaitant Tel Avivą

21:15

Pasak Izraelio gelbėjimo tarnybos „Magen David Adom“ (MDA), nauja Gazos ruožo kovotojų paleistų raketų serija tiesiogiai pataikė į kelias Izraelio vietas, įskaitant Tel Avivą.

„Per kelias pastarąsias minutes įjungus raudonojo pavojaus sirenas, „Magen David Adom“ komandos vykdo paieškas tose vietovėse, kuriose buvo pranešta apie raketų pataikymus“, – šeštadienio vakarą pranešė organizacija. Ji įvardijo Tel Avivą, Rišon Letcioną ir Bat Jamą kaip nukentėjusias vietoves.

Daugiausia pagalbos skambučių sulaukta Bat Jamo rajone, sakė MDA.

Gelbėtojų komandos taip pat „ieško kitose vietovėse, kuriose gauta pranešimų apie sužeistuosius“, teigia MDA.

Izraelis stabdo elektros tiekimą Gazos Ruožui

20:56

Izraelis savo valstybinei elektros energijos bendrovei šeštadienį nurodė sustabdyti elektros energijos tiekimą Gazos Ruožui po to, kai palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ surengė netikėtą ataką prieš Izraelį, pranešė energetikos ministras.

„Pasirašiau įsakymą, kuriame „[Israel] Electric Company” nurodoma sustabdyti elektros energijos tiekimą Gazos Ruožui“, – rašoma energetikos ministro Israelio Katzo pareiškime.

„Hamas“ skelbia į Izraelį paleidęs dar 150 raketų

20:38 Atnaujinta 20:53

Palestiniečių kovotojai raketomis apšaudė Tel Avivą, Bat Jamą, Rišon Lezioną ir kitus centrinės Izraelio dalies miestus, pranešė Izraelio nacionalinė medicinos tarnyba.

Apšaudymas prasidėjo apie 20 val. vietos laiku.

Hamas teigia, kad 150 raketų į Izraelį paleido atsakydama į išpuolį prieš Palestinos aukštuminį pastatą – 11 aukštų pastatą Gazos miesto centre.

Primename, kad Izraelio gynybos pajėgos (IDF) anksčiau pranešė, kad iš oro smogė dviem aukštiem bokštams Gazos Ruože, kuriuose buvo laikomas „Hamas“ turtas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus

„Teroristinė organizacija „Hamas“ savo karinį turtą sąmoningai įkurdina pačiame Gazos Ruožo civilių gyventojų centre“, – teigia IDF.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus

„Prieš smūgį IDF iš anksto įspėjo pastato gyventojus ir paprašė jų evakuotis“, – priduria kariuomenė.

Pranešama apie aidinčias sirenas ir sprogimus Tel Avive

20:32

Pasak šeštadienį vietoje dirbančių CNN žurnalistų, visame Tel Avive girdimos sirenos ir keliolika garsių sprogimų.

Kol kas nėra aišku, ar garsūs sprogimai buvo Izraelio priešraketinių sistemų perėmimai, ar į šalį atskridusių raketų garsas.
 

Žuvusiųjų skaičius Izraelyje išaugo iki 150

20:30

Dėl „Hamas“ atakos prieš Izraelį jau žuvo mažiausiai 150 izraeliečių ir mažiausiai 1 tūkst. buvo sužeista, pranešė Izraelio žiniasklaida, remdamasi vietos pareigūnais.

Anksčiau buvo pranešta apie 100 žuvusiųjų.

„Hamas“ yra ant „didžiosios pergalės slenksčio“, sako grupuotės lyderis

19:57

„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh šeštadienį pareiškė, kad palestiniečių kovotojų grupuotė, iš Gazos Ruožo surengusi netikėtą ataką prieš Izraelį, yra ant „didžiosios pergalės slenksčio“.

„Esame ant didžiosios pergalės ir aiškaus užkariavimo Gazos fronte slenksčio“, – pareiškė I. Haniyeh, kurio kalbą transliavo „Hamas“ valdoma televizija „Al-Aqsa“.

VIA REUTERS-Scanpix nuotr.
VIA REUTERS-Scanpix nuotr.

„Gana, intifadų (sukilimų) ir revoliucijų ciklas kovoje už mūsų (palestiniečių) žemės ir mūsų kalinių, vargstančių okupaciniuose (Izraelio) kalėjimuose, išlaisvinimą turi būti užbaigtas.“

Didžiausios Europos oro linijos atšaukia skrydžius į Izraelį

19:43

Po „Hamas“ atakos prieš Izraelį, Vokietijos oro linijų bendrovė „Lufthansa“ paskelbė atšaukianti skrydžius į Tel Avivą.

„Atsižvelgdama į dabartinę saugumo padėtį Tel Avive“, „Lufthansa“ išsaugos vieną skrydį į Frankfurtą, tačiau visi kiti skrydžiai į Tel Avivą ir iš jo šeštadienį atšaukti, pranešė Barrons.com, bendrovės atstovas spaudai.

Izraelio leidinys „Walla“ praneša, kad skrydžius atšaukė „Swiss Air“, „Austrian Airlines“, „Turkish Airlines“, LOT, „Wizz Air“, „Air Baltic“.

Oro linijų bendrovės „United Airlines“ lėktuvas iš San Francisko skrydžio viduryje apsisuko ir grįžo atgal į Jungtines Valstijas. Bendrovės „Wizz Air“ skrydis iš Debreceno į Izraelį nusileido Kipre dėl padėties šalyje.

Izraelio kariuomenė praneša apie besitęsiančias kovas 22-ose Pietų Izraelio vietovėse

19:21

Praėjus 12 valandų po to, kai „Hamas“ kovotojai surengė beprecedentę infiltraciją į Pietų Izraelį, 22-ose vietovėse šioje šalies dalyje tęsiasi kovos, pranešė Izraelio kariuomenė.

Kariuomenės vyriausiasis atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari pranešime nurodė, kad „Pietų Izraelyje nėra nė vienos bendruomenės, kurioje nebūtų mūsų pajėgų“. 

Anot jo, Izraelis susigrąžino kai kurių bendruomenių kontrolę, tačiau kariuomenė vis dar atlieka patikrinimus, siekdama įsitikinti, kad jos yra saugios.

D. Hagari taip pat patvirtino, kad dviejuose miestuose – Ofakime ir Beryje – tebėra paimtų įkaitų.

„Ten yra specialiosios pajėgos su vyresniaisiais vadais ir vyksta kovos naudojant tiesioginę ugnį“, – sakė jis.

D.Hagari taip pat pažymėjo, kad Izraelis smogia taikiniams Gazos Ruože iš oro ir kad netrukus bus vykdomos sausumos operacijos. 

Išsamesnės informacijos jis nepateikė, tačiau sakė, kad į jau ir taip stipriai įtvirtintą teritoriją dislokuojamos papildomos keturios kariuomenės divizijos, taip pat tankai.

Izraelis smogė dviem aukštiems bokštams Gazos Ruože, „Hamas“ pagrasino Tel Avivui 

19:07

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pranešė, kad iš oro smogė dviem aukštiem bokštams Gazos Ruože, kuriuose buvo laikomas „Hamas“ turtas.

„Teroristinė organizacija „Hamas“ savo karinį turtą sąmoningai įkurdina pačiame Gazos Ruožo civilių gyventojų centre“, – teigia IDF.

„Prieš smūgį IDF iš anksto įspėjo pastato gyventojus ir paprašė jų evakuotis“, – priduria kariuomenė.

Atsakydama į IDF smūgius bokštams teroristinė grupuotė „Hamas“ pagrasino paleisti raketas į Tel Avivą.

 

Brazilija sako sušauksianti skubų JT Saugumo Tarybos posėdį dėl Izraelio ir Gazos Ruožo

18:54

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai pirmininkaujanti Brazilija šeštadienį paskelbė sušauksianti skubų šios institucijos posėdį, kuriame bus svarstomas smurto Izraelyje ir Gazos Ruože eskalacijos klausimas, ir paragino laikytis santūrumo.

„Brazilijos vyriausybė smerkia virtinę sprogdinimų ir antžeminių atakų, šiandien įvykdytų Izraelyje, pradedant nuo Gazos Ruožo“, – sakoma Brazilijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime, kuriame šalys raginamos „vengti situacijos eskalacijos“.

Aukų skaičius auga: Izraelyje žuvo mažiausiai 100 žmonių

18:08

Per „Hamas“ išpuolį prieš pietų ir centrinę Izraelio dalį žuvo mažiausiai 100 žmonių ir daugiau kaip 900 buvo sužeista. Tai skelbia „The Times of Israel“.

Izraelio sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per „Hamas“ teroro išpuolį pietų ir vidurio Izraelyje žuvo mažiausiai 100 žmonių ir 908 buvo sužeisti.

Tuo tarpu „Hamas“ kontroliuojama Gazos ruožo sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo šeštadienio ryto, kai prasidėjo grupuotės išpuolis, per atsakomąsias Izraelio oro atakas žuvo 198 palestiniečiai ir 1610 buvo sužeisti.

 

Izraelio kariuomenė patvirtina: dešimtys įkaitų išvežti į Gazos Ruožą

18:04

Izraelio kariuomenė patvirtino, kad į Izraelį prasiskverbę „Hamas“ kovotojai paėmė įkaitų ir nugabeno juos į Gazos Ruožą.

Tikslus belaisvių skaičius, taip pat jų civilių ir kariškių santykis kol kas nepatvirtintas.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių

BBC korespondento teigimu, įkaitų skaičius gali siekti kelias dešimtis. Dalis jų yra mažuose miesteliuose netoli Gazos Ruožo, dalis jų nugabenta į Gazos Ruožą.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje

Anksčiau „Hamas“ politinio sparno vadovo pavaduotojas Salehas al-Arouri pareiškė, kad palestiniečiai nelaisvėje laiko aukštus Izraelio kariuomenės karininkus. Jis sakė televizijai „Al Jazeera“: „Tai, ką turime, leis paleisti visus kalinius“. Kalbama apie galimus suimtų izraeliečių mainus į Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečius.

Į Izraelio ligonines atvežti 908 sužeistieji

17:51

Iki šiol į Izraelio ligonines buvo nugabenti 908 sužeistieji, pranešė Izraelio sveikatos apsaugos ministerija. Atskirai Izraelyje žuvo mažiausiai 40 žmonių, anksčiau pranešė pareigūnai.

Gazos Ruože žuvo beveik 200 žmonių ir daugiau kaip 1 600 sužeista, pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šeštadienį paskelbė, kad jo šalis yra „kare“, kai palestiniečių kovotojai Gazoje paleido mirtiną raketų ugnį ir pasiuntė ginkluotus užpuolikus į Izraelio teritoriją, taip smarkiai paaštrindami ilgai besitęsiantį abiejų šalių konfliktą.

J.Bidenas informuotas apie pasibaisėtinas „Hamas“ teroristines atakas

17:45

JAV prezidentas Joe Bidenas šeštadienį buvo informuotas apie „pasibaisėtinas „Hamas“ teroristines atakas Izraelyje“, rašoma Baltųjų rūmų paskelbtame pranešime.

„Aukšto rango nacionalinio saugumo pareigūnai šį rytą informavo prezidentą apie pasibaisėtinas „Hamas“ teroristines atakas Izraelyje“, – sakoma pareiškime ir priduriama, kad J. Bidenas ir toliau palaikys glaudžius ryšius su Izraelio partneriais dėl susidariusios padėties.

„Hamas“ teigia paėmusi į nelaisvę aukšto rango karininkus

17:41

„Hamas“ politinio biuro vadovo pavaduotojas Salehas al-Arouri pareiškė, kad Izraelio kariuomenės „aukšto rango karininkai“ buvo paimti į nelaisvę, praneša BBC.

Arabų kanalui „Al Jazeera“ jis sakė, kad „tai, kas yra mūsų rankose, išlaisvins visus kalinius Izraelyje“ – akivaizdi nuoroda į Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečius.

„Mes paėmėme į nelaisvę aukštus okupacinės kariuomenės karininkus, – sakė jis. – Žuvo daug palestiniečių, daug izraeliečių, o mūšis dar tik įsibėgėja“.

A. al-Arouri sakė, kad „Hamas“ yra pasirengusi pasitikti Izraelio sausumos pajėgų įsiveržimą į Gazos ruožą, kurį jis apibūdino kaip „geriausią scenarijų mums išspręsti konfliktą su priešu“.

Šiuo metu BBC negali nepriklausomai patikrinti nė vieno iš šių teiginių, o Izraelio valdžios institucijos nekomentavo nė vieno iš daugelio pranešimų apie įkaitų paėmimą.

Anksčiau „Hamas“ kovotojai paskelbė, kad paėmė į nelaisvę svarbų Izraelio generolą Nimrodą Alonį.

Izraelis šios informacijos nepatvirtino. N.Alonis yra vadinamųjų „Giluminių pajėgų“, kurios veikia priešo užnugaryje vadas.

Remiantis naujausia Izraelio žmogaus teisių grupės „B'Tselem“ ataskaita, birželio mėnesį dėl Izraelio apibrėžtų „saugumo“ priežasčių kalėjo 4 499 palestiniečiai. Tarp jų buvo 183 iš Gazos ruožo. Dar keli šimtai kalinami už neteisėtą buvimą Izraelio teritorijoje.

Kariuomenė teigia nukovusi dešimtis palestiniečių, bandžiusių prasiskverbti į Izraelį jūra

17:35

Beprecedentis Izraelio puolimas iš Gazos ruožo buvo susijęs su masiniu raketų smūgiu ir ginkluotų palestiniečių prasiskverbimu į Izraelio teritoriją, taip pat su operacijomis jūroje, praneša BBC.

Dabar Izraelio kariuomenė teigia, kad jos jūrų pajėgos nukovė dešimtis palestiniečių kovotojų, kurie keliavo vandeniu, norėdami patekti į šalį, praneša „Reuters“.

Anksčiau Izraelio pareigūnai teigė, kad buvo „infiltracijų iš parasparnių, jūros ir sausumos“.

Gazos Ruože 198 žuvę ir 1610 sužeistų palestiniečių

16:58

Šeštadienį Gazos ruože žuvo mažiausiai 198 palestiniečiai, 1610 sužeista, pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija Gazos ruože. 

Ministerija nepateikė duomenų apie tai, kur žuvo žmonės ir ar tarp žuvusiųjų buvo „Hamas“ kovotojų, ar civilių Gazos ruože. 

Mirties atvejai įvyko po to, kai Izraelio gynybos pajėgos surengė smūgius, atsakydamos į tūkstančių „Hamas“ raketų ugnį į Izraelį ir „Hamas“ kovotojų įsiveržimą, per kurį Izraelyje žuvo mažiausiai 40 žmonių ir beveik 800 buvo sužeista.

Linas Kojala: Tokio masto agresija taps dominuojančia tema

16:30

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala savo paskyroje „Facebook“ rašo: „Panašu, kad šventinę dieną tokios atakos nebuvo laukta. Nors daryti bet kokias išvadas – gerokai per anksti, viešojoje erdvėje įvykis lyginamas su tuo, ką JAV patyrė Rugsėjo 11-ąją“.

Anot jo, Izraelio vyriausybė, kurią sudaro ir kraštutinės dešiniosios jėgos, turės papildomą impulsą – bei patirs spaudimą – suduoti griežtą ir matomą atsaką.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Linas Kojala
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Linas Kojala

„Pastaraisiais metais diplomatinės pastangos regione leido Izraeliui normalizuoti santykius su JAE, Bahreinu, netgi prasidėjo derybos dėl diplomatinių santykių užmezgimo su Saudo Arabija – neseniai tai atrodė neįtikėtina. Tai stūmė Palestinos ateities klausimą iš prioritetų sąrašo, nes regiono valstybėms atsirado kitų siekių.

Tokio masto agresija – nepanašu, kad tai galėtų baigtis labai greitai – bent laikinai taps dominuojančia tema tiek Vakarų šalių sprendimų priėmėjų tarpe, tiek viešojoje erdvėje.

Agresija primena ir apie „saugumo trikampį“. Azija – Europa – Vidurio Rytai sudaro Vakarų saugumo architektūros trikampį; nors trikampio kampai nėra lygiaverčiai (pvz., ne visos šalys yra NATO), jas sieja JAV. Aižėjant bet kuriai iš trikampio dalių (kol kas apie tai kalbėti dar anksti), susvyruoja visa sistema (dėl ribotų išteklių ir galimybių atliepti skirtingas dideles geopolitines įtampas tuo pačiu metu)“, – teigia jis.

Pentagono vadovas pareiškė, kad JAV suteiks Izraeliui „viską, ko reikia savigynai“

16:17

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškė, kad Vašingtonas stengiasi užtikrinti, jog Izraelis „turėtų viską, ko reikia“ savigynai.

„Artimiausiomis dienomis Gynybos departamentas sieks užtikrinti, kad Izraelis turėtų viską, ko jam reikia apsiginti nuo beatodairiško smurto ir terorizmo“, – sakė L.Austinas.

Tel Avivas apimtas siaubo

16:15

Izraelio Tel Avivo mieste esantis anglų rašytojas ir žurnalistas Gideonas Levy BBC sakė manantis, kad susitarimas su palestiniečiais dabar nepasiekiamas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

„Neprisimenu Tel Avivo tokioje situacijoje jau daugelį metų“, – sakė jis.

„Aš išėjau į gatves. Gatvės visiškai tuščios. Restoranai, kavinės – viskas užrakinta, jaučiamas sunkus netikėtumo, šoko ir baimės jausmas dėl to, ko dar tikimasi sulaukti", – sakė jis.

„Kai nukrito pirmosios raketos, bėgiojau parke, triukšmas buvo baisus“, – pridūrė jis.

Izraelio gynybos pajėgų atstovas tikisi, jog iki dienos pabaigos „Izraelyje nebebus gyvų teroristų“

16:12

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai Ričardas Hechtas šeštadienį CNN sakė, kad tikisi, jog iki šeštadienio dienos pabaigos Izraelyje nebebus gyvų teroristų.

Labai daug dėmesio skiriame pajėgų gelbėjimui, kur šiuo metu vyksta mūšiai ir susidorojimas su šiais teroristais, tikimės, kad iki dienos pabaigos Izraelyje nebebus gyvų teroristų“, – sakė R.Hechtas interviu CNN.

Jis pridūrė, kad siekiant apsaugoti teritoriją civiliams gyventojams, įvairiose vietose kovoja specialiosios pajėgos ir ugniagesiai gelbėtojai, jie perima kontrolę ir valo kai kurias teritorijas.

Be to, nuo ankstyvo šeštadienio pradžios, kai prasidėjo puolimas, į pagalbą buvo pakviesti „dešimtys tūkstančių“ Izraelio rezervistų, sakė R.Hechtas.

Paklaustas, kaip Izraelis saugo infiltracijos kelius, J.Hechtas atsakė: „Esame visiškai dislokuoti ir sutelkę dėmesį į oro erdvės aprėptį, kad matytume, kas vyksta, dislokavome pajėgas į infiltracijos taškus ir vėlgi pamažu saugome teritoriją bei stengiamės pasirūpinti visais šiais atėjusiais žmonėmis.“

IDF nerimauja dėl galimo išpuolio iš šiaurinių Libano arba Sirijos šalių, sakė R.Hechtas. „Esame pasiruošę šiaurėje, [jei] atsirastų kokia nors palestiniečių grupuotė, jei jie nuspręstų ten ateiti, mes būsime pasiruošę, stebime ir esame tam pasirengę.“

Izraelio saugumo ekspertas: žvalgybai neužteko jėgų

16:10

Izraelio politikos analitikas ir atsargos pulkininkas leitenantas Ariehas Zaidenas radijo stočiai „Radio NV“ paaiškino, kodėl Izraelio pajėgos pražiopsojo šias atakas. 

„Visų pirma, jie nebuvo pasiruošę. Tai matome teritorijoje. Taip, yra daug klausimų pietinės apygardos vadui, ką veikė karinė žvalgyba. Galiu pasakyti, kad karinės žvalgybos galimybės yra ribotos“, – sakė A.Zeidenas.

 

Jo nuomone, teritorijų grąžinimas šiuo metu yra svarbesnis už priežasčių, kodėl nebuvo pasirengta tokiai invazijai, nustatymą. Tačiau jis atkreipia dėmesį į tai, kad prie Gazos ruožo nebuvo sutelktos pajėgos:

„Tai atvira informacija, ji pateikiama Izraelio žiniasklaidoje: 22 batalionai, kurie buvo Vakarų kranto teritorijose. Ir tik keturi batalionai prie Gazos ruožo. Ir dar buvo klausimas, ar įmanoma perkelti dar vieną batalioną iš pietų į centrą. Žvalgybai tiesiog neužteko jėgų įvertinti situacijai, kuri pastaruosius šešis mėnesius klostėsi Gazos ruože“, – sakė jis.

Rusija ragina tuojau pat nutraukti ugnį Gazos ruože

15:58

Rusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį paragino Izraelį ir palestiniečius nutraukti karo veiksmus, palestiniečių judėjimui „Hamas“ anksti šeštadienį surengus beprecedentę ataką prieš Izraelį.

„Raginame palestiniečius ir izraeliečius tuojau pat nutraukti ugnį, atsisakyti smurto, parodyti būtiną santūrumą ir – su tarptautinės bendrijos pagalba – pradėti derybų procesą dėl visapusės, ilgalaikės ir seniai laukiamos taikos, sakė ministerijos atstovė Marija Zacharova.

V.Zelenskis: Izraelis turi neginčijamą teisę gintis

15:56

Su Rusijos invazija kovojančios Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Izraelis, prieš kurį palestiniečių kovotojai šeštadienį surengė beprecedentę ataką, turi neginčijamą teisę gintis.

„Izraelio teisė gintis yra neginčijama“, – per „Telegram“ parašė V.Zelenskis.

„Teroras visuomet yra nusikaltimas, ne tik prieš vieną [kurią] šalį ar konkrečias aukas, bet ir prieš visą žmoniją“, – pridūrė jis.

Gazos ruože – daugiau nei šimtas žuvusiųjų

15:51

Vietos palestiniečių pareigūnų teigimu, per Izraelio smūgius Gazos ruože žuvo 161 ir buvo sužeista apie 1 000 žmonių, praneša BBC.

Anksčiau Izraelis pranešė, kad pradėjo smogti taikiniams Gazos ruože, atsakydamas į „raketų sprogimus“, kurie buvo beprecedenčio palestiniečių kovotojų išpuolio dalis.

 

Žuvusiųjų – daugiau kaip 40, dar daugiau nei 700 žmonių sužeista

15:39

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad šeštadienio rytą per „Hamas“ kovotojų, prasiskverbusių per sieną su Izraeliu, išpuolį jau žuvo daugiau kaip 40 žmonių. Daugiau kaip 700 žmonių buvo sužeisti.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, per Izraelio atsakomuosius smūgius Gazos ruože žuvo mažiausiai devyni žmonės.

Gazos Ruože įsikūrusi „Hamas“ kontroliuojama televizija „Al-Aqsa TV“ parodė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota dešimtys belaisvių. Teigiama, kad tai Izraelio kariai, patekę į nelaisvę po to, kai ginkluotos palestiniečių sukarintos grupuotės įsiveržė į Izraelio teritoriją.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip kai kurie civiliais drabužiais apsirengę belaisviai guli ant žemės, o kitus, apsirengusius karinėmis uniformomis, ginkluoti palestiniečiai kažkur veda. Kitame kanalo vaizdo įraše yra scenų, kuriose palestiniečių „pasipriešinimo elementai“ tariamai sprogdina ir laužo vielinę tvorą pasienyje su Izraeliu, šaudo į Izraelio tankus ir kovines mašinas bei ima į nelaisvę Izraelio karius.

Užpuolikų veidai neryškūs, o belaisvių veidai aiškiai matomi. Televizijos kanalas teigia, kad tai, kas vyksta, kelia „pasididžiavimą palestiniečių pasipriešinimo elgesiu“.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių

 

Ekspertas: didžiulė Izraelio žvalgybos nesėkmė

15:36

Ekspertai teigia, kad „Hamas“ išpuolis atrodo kruopščiai suplanuotas ir gerai koordinuojamas, be to, atrodo, kad jam buvo ruoštasi visiškai slaptai.

„Izraeliui tai didžiulė nesėkmė žvalgybos informacijos gavimo požiūriu. Šalis turi plačiausią ir sudėtingiausią žvalgybos informacijos rinkimo tinklą Artimuosiuose Rytuose – tiek iš vidaus, tiek iš išorės šaltinių“, – sako BBC saugumo korespondentas Frankas Gardneris.

Kol kas niekas negali paaiškinti, kaip kovotojams pavyko nustebinti vieną geriausių pasaulyje žvalgybos agentūrų – nei kariniai ekspertai, nei Izraelio vyriausybė.

JAV smerkia „Hamas“ atakas prieš Izraelį

15:31

Jungtinės Valstijos šeštadienį pasmerkė  palestiniečių judėjimo „Hamas“ kovotojų, kuriuos pavadino teroristais, ataką prieš Izraelį, rodo Baltųjų rūmų pareiškimas.

„Jungtinės Valstijos nedviprasmiškai smerkia neišprovokuotas „Hamas“ teroristų atakas prieš civilius izraeliečius“, – sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas šiuo klausimu aktyviai bendrauja su partneriais Izraelyje.

„Tvirtai remiame Izraelio vyriausybę ir žmones, ir reiškiame užuojautą dėl izraeliečių gyvybių praradimo per šias atakas“, – nurodė Baltieji rūmai.

Gazos Ruožą valdantis „Hamas“ šeštadienį auštant pradėjo beprecedentę ataką prieš Izraelį, paleisdamas tūkstančius raketų ir keliose vietose pasiųsdamas per sieną dešimtis kovotojų oru, sausuma ir jūra. Izraelis buvo užkluptas netikėtai, per svarbią judėjų šventę.

Ambasada Izraelyje neturi žinių apie žuvusius ar nukentėjusius lietuvius

15:19

„Hamas“ pradėjus atakas prieš Izraelį, ten gyventantys ar besilankantys mūsų šalies piliečiai nenukentėjo – tokią informaciją pateikia Lietuvos ambasada. Diplomatai kol kas nėra sulaukę ir piliečių kreipimųsi dėl vienokios ar kitokios pagalbos.

„Saugumo situacija Izraelyje yra ypatingai paaštrėjusi – vyksta raketų apšaudymai iš Gazos ruožo ir teroristiniai „Hamas“ grupuotės išpuoliai pačiame Izraelyje“, – šeštadienį portalui 15min teigė Izraelyje dirbantys mūsų šalies atstovai.

Informacijos apie žuvusius ar nukentėjusius Lietuvos piliečius ambasada nėra gavusi. Individualių piliečių kreipimųsi taip pat kol kas nesulaukta.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

G.Nausėda: solidarizuojamės su Izraeliu

15:16

Lietuva nedviprasmiškai smerkia „Hamas“ išpuolius prieš civilius gyventojus Izraelyje, socialiniame tinkle „X“ pareiškė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Šiomis siaubingomis valandomis visiškai solidarizuojamės su Izraeliu, reiškiame užuojautą aukų šeimoms. Izraelis turi teisę gintis“, – rašo Lietuvos prezidentas.

Rusija ragina tuojau pat nutraukti ugnį Gazos Ruože

15:15

Rusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį paragino Izraelį ir palestiniečius nutraukti karo veiksmus, palestiniečių judėjimui „Hamas“ anksti šeštadienį surengus beprecedentę ataką prieš Izraelį.

„Raginame palestiniečius ir izraeliečius tuojau pat nutraukti ugnį, atsisakyti smurto, parodyti būtiną santūrumą ir – su tarptautinės bendrijos pagalba – pradėti derybų procesą dėl visapusės, ilgalaikės ir seniai laukiamos taikos, sakė ministerijos atstovė Marija Zacharova.

I.Šimonytė griežtai pasmerkė „Hamas“ teroro išpuolius

15:13

Premjere Ingrida Šimonytė socialiniame tinkle „X“ griežtai pasmerkė „Hamas“ veiksmus.

„Griežtai smerkiu šį rytą Izraelyje įvykdytus teroro išpuolius ir reiškiu užuojautą visiems nukentėjusiems nuo šių teroro aktų. Teroras niekada nenugalės.

Mūsų mintys yra su Izraelio žmonėmis“, – parašė Lietuvos premjerė.

„Hamas“ kovotojai paskelbė sučiupę Izraelio generolą

14:57

„Hamas“ kovotojai paskelbė, kad per didelio masto operaciją, kuri, kaip manoma, yra didžiausia per dešimtmetį, paėmė į nelaisvę svarbų Izraelio generolą Nimrodą Alonį.

Socialiniuose tinkluose buvo pasidalinta nuotrauka, kurioje matyti N.Aloni, vilkintis juodus marškinėlius ir trumpikes, vedamas palestiniečių kovotojų.

 

Iranas oficialiai paskelbė remiantis „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį

14:31

Irano atstovai oficialiai pareiškė visiškai remiantys „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, praneša „The Spectator Index“.

Islamo džihado atstovas Irane Nasseras Abu Sharifas pareiškė, kad „tai tik pirmasis planuojamos operacijos prieš Izraelį etapas“.

Vos prieš metus jis teigė, kad „kita konfrontacija su Izraelio okupacija pakeis žaidimą, nes ji nušluos Tel Avivo režimą nuo žemės paviršiaus“.

Irano aukščiausiojo lyderio patarėjas Rahimas Safavi šeštadienį pasveikino palestiniečių kovotojus surengus didžiausią per daugelį metų ataką prieš Izraelį, pranešė naujienų svetainė ISNA.

„Sveikiname palestiniečių kovotojus... Mes remsime palestiniečių kovotojus, kol bus išlaisvinta Palestina ir Jeruzalė“, – ISNA citavo Rahimo Safavi žodžius.

Karybos analitikas D.Šlekys: „Hamas“ puolimas Izraeliui tapo siurprizu

14:29

Karybos analitikas Deividas Šlekys savo paskyroje „Facebook“ rašo, kad vakar buvo lygiai 50 metų, kai 1973 m. Egiptas ir Sirija netikėtai užpuolė Izraelį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Deividas Šlekys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Deividas Šlekys

„Yom Kippur karą Izraelis laimėjo, tačiau buvo aišku, jog per didelis pasitikėjimas savo jėgomis ir žvalgybos tarnybų darbo kokybė buvo svarbios priežastys, kodėl užpuolimas buvo visiškas siurprizas.

Vakar pradėtas „Hamas“ puolimas, atrodo, įgauna vis didesnį pagreitį ir nėra vienkartinis išpuolis. susidaro įspūdis, jog, kaip ir prieš 50 metų, oponentai sugebėjo pasiekti siurprizą ir nustebinti Izraelį. Pradinės reakcijos duria pirštu į žvalgybos tarnybas ir klausia, kodėl nebuvo jokių išankstinių perspėjimų ir indikacijų dėl planuojamo puolimo“, – rašo jis.

„Hamas“ teigia, kad paėmė į nelaisvę Izraelio karius, kovotojai veržiasi į civilių namus

14:15

„Hamas“ pareiškė, kad per netikėtą ataką netoli sienos su Gazos Ruožu paėmė į nelaisvę Izraelio karius.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojų paimta į nelaisvę Izraelio karė
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojų paimta į nelaisvę Izraelio karė

Kovotojų grupuotės paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti mažiausiai trys civiliais drabužiais apsirengę vyrai, laikomi grasinant ginklu. „Hamas“ teigė, kad šie vyrai buvo Izraelio kariai.

Izraelio gynybos pajėgos teigė neturinčios komentarų, o CNN negali patikrinti „Hamas“ teiginio.

Tuo tarpu civiliai Izraelio gyventojai televizijai pranešė, kad kovotojai bando įsilaužti į jų namus.

Dviejų Izraelio bendruomenių gyventojai šalies televizijos kanalui „Channel 12“ pasakojo, kad į jų namus bando įsilaužti užpuolikai iš Gazos ruožo. Per televiziją jie ne kartą prašė Izraelio gynybos pajėgų pagalbos.

Vienas kibuco Nir Oz gyventojas telefonu transliuotojui pasakojo, kad jo šeima, įskaitant du 7 ir 9 metų amžiaus vaikus, užsibarikadavo saugiame kambaryje, o kovotojai šaudė į duris.

Izraelio policija gausiai reaguoja į grėsmes, nustatyta 21 aktyvių kovų vieta

13:35

Praėjus šešioms valandoms nuo infiltracijos pradžios „Hamas“ kovotojai tęsia susišaudymus keliose Izraelio bendruomenėse.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizduose matyti uniformuoti palestiniečių kovotojai Izraelio pasienio mieste Sderote.

Kitame įraše iš Gazos Ruožo, regis, užfiksuota, kaip įpykusių palestiniečių minia trypia Izraelio karį be gyvybės ženklų.

Dar kitame matyti, kaip palestiniečiai šoka ant padegto Izraelio tanko. Šių įrašų autentiškumo kol kas neįmanoma patvirtinti.

Į daugybę vietų ir grėsmių reaguoja „didelis“ Izraelio policijos ir pasienio policijos pajėgų skaičius, šeštadienį sakė policijos atstovas Deanas Elsdunne.

D.Elsdunne sakė, kad raketų nuolaužų ir šrapnelių vietoms išvalyti pasitelkti sprogdintojų technikai.

Policijos komisaras Yaakovas Shabtajus nacionalinėje policijos būstinėje Jeruzalėje rengia „specialų situacijos vertinimą“, kuriame dalyvauja Izraelio nacionalinio saugumo ministras Itamaras Benas Gviras.

Per atskirą brifingą Y.Shabtajus pasakė: „Šiuo metu esame karo padėtyje, vyksta sudėtingas puolimas Gazos ruožo apylinkėse ir pietų Izraelio miestuose. Šiuo metu pietuose yra 21 aktyvių kovų vieta“.

Izraelyje per „Hamas“ atakas mažiausiai 22 žmonės žuvo, šimtai sužeistų

13:16 Atnaujinta 13:25

Izraelio gelbėjimo tarnybos „Magen David Adom“ duomenimis, per netikėtą ataką, kurią šeštadienio rytą surengė kovotojų grupuotė „Hamas“, žuvo mažiausiai 22 žmonės. 

Izraelio sveikatos apsaugos ministras paskelbė, kad per atakas buvo sužeista mažiausiai 545 žmonės.

Nenurodoma, kiek iš žuvusiųjų ir sužeistųjų buvo civiliai.

 

Izraelyje per susišaudymą su užpuolikais žuvo vietos pareigūnas

12:35

Į šiaurės rytus nuo Gazos Ruožo esančio Izraelio regiono tarybos pirmininkas šeštadienį žuvo per susišaudymą su kovotojais iš šios palestiniečių teritorijos, paskelbė taryba.

„Regiono tarybos prezidentas Ofiras Liebsteinas žuvo per susišaudymą su teroristais“, – sakoma Šaar Negevo regiono tarybos pareiškime.

Tuo metu Izraelio kariškiai pranešė, kad pajėgos šeštadienį keliose vietose aplink Gazos Ruožą kovoja su palestiniečių kovotojais.

„Tai buvo jungtinis sausumos reidas, vykdytas parasparniais, jūra ir sausuma“, – reporteriams sakė kariuomenės atstovas Richardas Hechtas.

„Šiuo metu kovojame (...) tam tikrose vietose aplink Gazos Ruožą (...). Mūsų pajėgos kovoja sausumoje“, – sakė jis.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu: mūsų šalyje vyksta karas

12:14 Atnaujinta 13:01

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu pareiškė, kad po netikėto „Hamas“ išpuolio ankstyvą šeštadienio rytą šalyje šiuo metu vyksta „karas“.

„Izraelio piliečiai, mes esame kare – ne operacijoje – kare“, – sakė B.Netanyahu vaizdo pranešime.

„Šį rytą „Hamas“ surengė žudikišką netikėtą išpuolį prieš Izraelio valstybę ir jos piliečius. Mes tai darome nuo ankstyvo ryto. 
Sukviečiau saugumo institucijų vadovus ir įsakiau – visų pirma – išvalyti bendruomenes, į kurias įsiskverbė teroristai. Šiuo metu tai vykdoma. 

Kartu įsakiau plačiai mobilizuoti rezervus ir įsakiau, kad mes atsakytume tokia ugnimi, kokios priešas dar nematė. Priešas sumokės neregėtą kainą.

Tuo tarpu Izraelio piliečius raginu griežtai laikytis IDF ir Vidaus kariuomenės vadovybės nurodymų. Esame kare ir jį laimėsime“.

 

Gazos Ruožas – izoliuotas anklavas, kuriame gyvena beveik 2 mln. žmonių

12:02

Gazos Ruožas – viena tankiausiai apgyvendintų vietų pasaulyje, izoliuotas pakrantės anklavas, kuriame 140 kvadratinių mylių plote gyvena beveik 2 mln. žmonių.

Šią teritoriją valdo „Hamas“, o nuo likusio pasaulio ją iš esmės atkirto 2007 m. Izraelio paskelbta Gazos sausumos, oro ir jūros blokada. Egiptas kontroliuoja pietinę Gazos ruožo Rafos pasienio perėją.

Izraelis labai apribojo civilių judėjimo laisvę ir kontroliuoja pagrindinių prekių importą į siaurą pakrantės juostą.

„Hamas“ kovotojai į Izraelį pateko sausuma, jūra ir oru, naudodamiesi parasparniais

12:00

„Hamas“ kovotojai į Izraelį iš Gazos Ruožo įžengė sausuma, jūra ir oru, naudodamiesi parasparniais, šeštadienį per brifingą pranešė Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje

R.Hechtas sakė, kad kovos ant žemės vyksta šiose vietose:

Erezo sienos perėjimo punkte
Nahal Oze
Magene
Beeri kibuce
Rehimo kariuomenės bazėje
Ziikimo kariuomenės bazėje
Kfar Azze

R.Hechtas atsisakė atsakyti į pakartotinius žurnalistų klausimus, ar Izraelis turėjo išankstinės žvalgybinės informacijos apie rengiamą išpuolį.

Jis pridūrė, kad kariuomenė pašauks tūkstančius rezervistų.

Į klausimą, ar IDF mano, kad kariauja, R.Hechtas atsakė: „Aš manau, kad kariauja. Tai yra pasirengimo karui būsena.“

Per kovotojų išpuolius Izraelyje sužeista mažiausiai 100 žmonių

11:46

Dviejų ligoninių duomenimis, per šeštadienio kovotojų atakas iš Gazos ruožo visame Izraelyje buvo sužeista mažiausiai 100 žmonių.

Mažiausiai 80 žmonių su įvairaus sunkumo sužeidimais buvo perkelti į Sorokos medicinos centrą, pagrindinį medicinos centrą pietiniame Izraelio Be'er Ševos mieste, sakoma ligoninės pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

Kaplano medicinos centras Rehovoto mieste centrinėje Izraelio dalyje pranešė, kad jame gydomas mažiausiai 21 šeštadienį sužeistas žmogus, iš kurių dviejų būklė sunki, keturių – vidutinio sunkumo ir 15 – lengvų sužeidimų. 

Kai kurie sužeistieji patyrė šautines žaizdas. Kitus sužeidė šrapnelis, sakė Kaplano medicinos centras.

„Hamas“ išpuolis prieš Izraelį surengtas per 1973 m. karo 50-ąsias metines

11:42

Netikėtos „Hamas“ raketų ir infiltracijos atakos prieš Izraelį įvykdytos per 1973 m. spalio 6 d. prasidėjusio netikėto Izraelio kaimynų arabų karo 50-ąsias metines.

Izraelis šį karą vadina Jom Kipuro karu, nes antskrydis prasidėjo Jom Kipuro – švenčiausią žydų kalendoriaus dieną. Šią dieną žydai paprastai mini pasninkaudami ir atgailaudami už praėjusių metų nuodėmes. Kai kuriose arabų pasaulio dalyse šis karas vadinamas Spalio 6-osios karu ir laikomas pergale.

Konfliktas prasidėjo Egiptui ir Sirijai pasiuntus karius, tikintis, kad pavyks susigrąžinti teritorijas Golano aukštumose ir Sinajaus pusiasalyje, kurias anksčiau per 1967 m. birželio mėn. vykusį Šešių dienų karą buvo užgrobęs Izraelis.

Saudo Arabija, Kuveitas, Libija, Alžyras, Tunisas, Sudanas, Marokas ir Jordanija padėjo Egiptui ir Sirijai kariais, finansine parama ir ginklais. Sovietų Sąjunga gabeno arabų kovotojams atsargas, o Jungtinės Valstijos teikė pagalbą Izraeliui.

Karas baigėsi Izraelio kariuomenei artėjant prie Damasko ir apsupus visą Egipto armiją.

Izraelio gynybos ministras: „Hamas“ paskelbė karą Izraelio valstybei

10:45 Atnaujinta 11:08

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ pradėjo karą su Izraeliu, pareiškė izraeliečių gynybos ministras Yoavas Gallantas, kovotojams iš Gazos Ruožo anksčiau šeštadienį paleidus daugybę raketų į Izraelio teritoriją.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas

„Hamas“ šį rytą padarė didelę klaidą ir pradėjo karą su Izraelio valstybe“, – sakoma Y.Gallanto pareiškime.

„Izraelio gynybos pajėgos visur kovoja su priešu“, – nurodė ministras.

Palestiniečių kovotojai Gazos Ruože šeštadienį įvykdė beprecedentę infiltraciją į Pietų Izraelį, pasiųsdami savo žmones per sieną ir paleisdami tūkstančius raketų į Izraelio teritoriją. Gazos Ruožą valdanti grupuotė „Hamas“ paskelbė naujos karinės operacijos prieš Izraelį pradžią.

Izraelio kariuomenė reaguodama paskelbė šalyje karo parengtį ir pradėjo smūgius taikiniams Gazos Ruože, tad tikriausiai prasideda naujas intensyvių kovų tarp nesutaikomų priešininkų periodas.

Iš Gazos Ruožo leistos raketos privertė skelbti oro pavojų net toli šiaurėje esančioje Jeruzalėje.

Šimtai Gazos Ruožo gyventojų bėga iš namų pasienio rajonuose

10:38

Šimtai Gazos Ruožo gyventojų bėga iš namų rajonuose prie sienos su Izraeliu, iš šios palestiniečių teritorijos paleidus daugybę raketų į Izraelį, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Daugiausia traukiasi Gazos Ruožo šiaurės rytų dalies gyventojai. Vyrai, moterys ir vaikai iš namų bėga pasiėmę antklodes ir maisto, sakė reporteris.

Anksčiau šeštadienį iš blokuojamo Gazos Ruožo Izraelio link buvo paleista dešimtys raketų, islamistų grupuotė „Hamas“ paskelbė naują karinę operaciją prieš Izraelį.

Izraeliečių kariuomenė netrukus paskelbė atakuojanti taikinius Gazos Ruože.

G.Landsbergis: Lietuva griežtai smerkia „Hamas“ išpuolį

10:36

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis socialiniame tinkle X pasmerkė „Hamas“ išpuolius prie civilius Izraelio gyventojus.

„Lietuva griežtai smerkia „Hamas“ Izraelyje vykdomą raketų šaudymą ir smūgius į civilius gyventojus. Smurto ir terorizmo naudojimas turi būti nutrauktas“, – rašė jis.

 

„Hamas“ kariuomenės vadas: „Jei turite ginklą, ištraukite jį“

09:56

Šeštadienį įrašytoje žinutėje „Hamas“ karinis vadas Muhamedas al Deifas paragino surengti visuotinį sukilimą prieš Izraelį.

„Jei turite ginklą, ištraukite jį. Dabar pats laikas jį panaudoti – išsitraukite su sunkvežimiais, automobiliais, kirviais. Šiandien prasideda geriausia ir garbingiausia istorija“.

Jis sakė, kad išpuolis prieš Izraelį yra atsakas į išpuolius prieš moteris, al Aksos mečetės išniekinimą ir Gazos ruožo apsiaustį.

Jis paragino arabų ir islamo žmones ateiti ir „išlaisvinti al Aksą“ – mečetę Jeruzalėje.

Uždaryti pietų ir vidurio Izraelio oro uostai

09:54

Pasak Izraelio oro uostų administracijos, laikinai uždaryti keli pietų ir centrinės Izraelio dalies oro uostai, išskyrus privačius ir sporto skrydžius. 

Tačiau Ben Guriono tarptautinis oro uostas Tel Avive lieka atviras ir veiks pagal saugumo ir saugos gaires, teigė institucija.

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad „Hamas“ sulauks pasekmių

09:54

Izraelio gynybos pajėgos pareiškė, kad „Hamas“ „prisiims pasekmes ir atsakomybę“ už savo išpuolį.

„Pastarąją valandą „Hamas“ teroristinė organizacija pradėjo masinį raketų šaudymą iš Gazos ruožo į Izraelio teritoriją, o teroristai prasiskverbė į Izraelio teritoriją keliose skirtingose vietose. 

Pietinėse ir centrinėse teritorijose civiliai gyventojai privalo likti šalia slėptuvių, o Gazos ruožą supančioje teritorijoje – slėptuvių viduje.

Šiuo metu Generalinio štabo viršininkas atlieka situacijos vertinimą ir tvirtina planus, kaip tęsti IDF veiklą.

Teroristinė organizacija „Hamas“ yra Gazos ruožo suverenas ir yra atsakinga už šį išpuolį. Jai teks prisiimti pasekmes ir atsakomybę už šiuos įvykius“.

Izraelio kariuomenė skelbia atakuojanti taikinius Gazos Ruože

09:51

Izraeliečių kariuomenė skelbia atakuojanti taikinius Gazos Ruože, o Jeruzalėje aidėjo oro pavojaus sirenos, islamistų grupuotei „Hamas“ paskelbus naują karinę operaciją prieš Izraelį.

Jeruzalėje suveikus priešraketinei gynybai nugriaudėjo mažiausiai trys sprogimai.

Ataką prieš Jeruzalę Izraelis laiko didele eskalacija.

Paskutinis atnaujinimas 2023-10-07 09:51

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai