Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 21 /13:44

Gydytojai neišleidžia galimai apnuodyto A.Navalno gydytis į Vokietiją, Kremlius paaiškino sprendimą

Iš Vokietijos į Rusiją paimti rusų opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno iš Sibiro ligoninės penktadienį išskrido medikų orlaivis, pranešė vokiečių žiniasklaida. Tačiau penktadienį A.Navalną gydantis vyriausiasis gydytojas pareiškė, kad politikas iš ligoninės išleidžiamas nebus. Kremlius vėliau penktadienį pareiškė, kad sprendimas neleisti išvežti A. Navalno turi „grynai medicininį“ pagrindą.
Aleksejus Navalnas išgabenamas į Omsko ligoninę
Aleksejus Navalnas išgabenamas į Omsko ligoninę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Navalno vyriausiasis gydytojas penktadienį pareiškė, kad politiko būklė yra nestabili, todėl jo transportuoti negalima ir šiuo atveju artimųjų apsisprendimo jį pergabenti į kitą gydymo įstaigą esą nepakanka. Apie tai savo tviterio paskyroje informavo A.Navalno spaudos atstovė Kyra Jarmyš.

Pasak jos, draudimas pergabenti Aleksėjų į kitą ligoninę reiškia „tiesioginę grėsmę jo gyvybei, nes Omsko ligoninėje nėra jam gydyti reikalingos įrangos ar tinkamų medikų“.

Spaudos atstovė praneša, kad su medikais buvo sutarta, kad A.Navalnas bus nuskraidintas į kitą ligoninę, būtent dėl to ir buvo taip greitai suorganizuotas orlaivis į Vokietiją, tačiau medikai paskutinę akimirką leidimo nedavė.

„Šį sprendimą be jokios abejonės priėmė Kremlius“, – savo tviteryje rašė ji.

„Mūsų suorganizuotas lėktuvas Aleksejui evakuoti turi nutūpti po valandos. Draudimas pervežti Navalną – tai pasikėsinimas į jo gyvybę... Visi būtini dokumentai paduoti. Giminaičio pareiškimas, klinikos Vokietijoje sutikimas priimti, dokumentai dėl pervežimo. Ligoninės sprendimas nepaaiškinamas ir siaubingas“, – rašė ji.

Tuo metu A.Navalno gydytoja Anastasija Vasiljeva taip pat mano, kad Omsko ligoninėje nėra pacientui gydyti būtinų sąlygų.

„Aleksejaus neteisėtai neišleidžia iš ligoninės, kurioje nėra nei reikiamos įrangos, nei padoraus gydymo bei reikalingų sąlygų“, – parašė ji savo tviterio paskyroje.

Pranešama, kad prie ligoninės Omske atvyko ir policijos pareigūnų.

Artimieji prašo EŽTT pagalbos

A.Navalno giminaičiai ir šalininkai kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) dėl trukdymo pervežti jį iš Omsko ligoninės į kitą medicinos įstaigą, penktadienį pranešė jo atstovė Kira Jarmyš.

„Kreipiamės į EŽTT su pareiškimu dėl skubių laikinųjų apsaugos priemonių... Reikalaujame uždrausti RF valdžiai trukdyti pervežti Navalną į medicinos įstaigą. Pervežimo vilkinimas gali nulemti nepataisomą žalą gyvybei ir sveikatai“, – tviteryje parašė K.Jarmyš.

Kremlius: sprendimas neleisti išvežti A.Navalno turi „grynai medicininį“ pagrindą

Kremlius penktadienį pareiškė, kad medikų sprendimas neleisti išgabenti opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno iš Omsko ligoninės į gydymo įstaigą užsienyje buvo pagrįstas „grynai medicininėmis“ priežastimis.

„Tai yra grynai medicininis sprendimas“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, Omsko ligoninės, kur po galimo apnuodijimo pateko A. Navalnas, medikams pareiškus, kad būtų nesaugu jį išskraidinti į Vokietiją.

Iš Vokietijos į Rusiją paimti A.Navalno išskrido medikų orlaivis

Orlaivis Bavarijos Niurnbergo miestą paliko 3 val. 11 min. vietos (4 val. 11 min. Lietuvos) laiku, pranešė dienraštis „Bild“.

Vienos Vokietijos nevyriausybinės organizacijos vadovas kiek anksčiau sakė naujienų agentūrai AFP, jog aktyvistai deda pastangas, kad įnirtingas Kremliaus kritikas A.Navalnas, paniręs į komą dėl įtariamo apnuodijimo per išvyką Sibire, būtų nugabentas gydyti į Berlyną.

TASS nuotr./Ligoninė, kurioje hospitalizuotas Aleksejus Navalnas
TASS nuotr./Ligoninė, kurioje hospitalizuotas Aleksejus Navalnas

„Dėl humanitarinių priežasčių... organizavome lėktuvą su medicinos įranga, galintį nuskraidinti Navalną į Vokietiją“, – sakė fondo „Kinas už taiką“ vadovas Jaka Biziljis.

Kiros Jarmyš nuotr. iš Twitter/Ligoninėje, kur guli A.Navalnas, pilna pareigūnų
Kiros Jarmyš nuotr. iš Twitter/Ligoninėje, kur guli A.Navalnas, pilna pareigūnų

Ši organizacija ir anksčiau yra teikusi pagalbą Rusijos opozicijos nariams. 2018 metais ji organizavo protestų grupės „Pussy Riot“ nario Piotro Verzilovo medicininę evakuaciją – irgi po įtariamo apnuodijimo.

Kiros Jarmyš nuotr. iš Twitter/Aleksejaus Navalno žmona nebuvo įleista į jo palatą
Kiros Jarmyš nuotr. iš Twitter/Aleksejaus Navalno žmona nebuvo įleista į jo palatą

Vokietijos naujienų agentūrai DPA J.Biziljis sakė, kad prestižinė Berlyno ligoninė „Charite“ sutiko gydyti A.Navalną ir kad prašymas jį perkelti buvo gautas iš opozicionieriaus šeimos.

A.Navalnas, 44 metų teisininkas ir kovos su korupcija aktyvistas, vienas balsingiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų, ketvirtadienį buvo hospitalizuotas Sibiro mieste Omske, kai skrydžio metu prarado sąmonę, o lėktuvas buvo priverstas skubiai nusileisti.

VIDEO: Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas atsidūrė komoje – įtariamas tyčinis apnuodijimas

K.Jarmyš ketvirtadienį sakė, kad A.Navalnas nuo ryto nieko nevalgė, tik išgėrė arbatos, kurios nusipirko Tomsko oro uoste. Ji kėlė prielaidą, kad aktyvistas galėjo būti apnuodytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas