Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ISIS lyderis pašalintas, bet džiugesio nedaug: gyvatei nukauti prireiks daugiau pastangų

Praėjusią savaitę JAV paskelbė, kad reido Sirijoje metu pašalino „Islamo valstybės“ (ISIS) lyderį Abu Ibrahimą al-Hashimi al-Qurashi. Gali atrodyti, kad sėkminga amerikiečių specialiųjų pajėgų operacija keičia kovos su džihadistų judėjimu kryptį, tačiau ekspertai perspėja, kad atgimstanti teroristinė grupuotė greičiausiai po šios atakos nesustos ir tęs savo veiklą. Blogiau yra tai, kad ISIS šiuo metu yra tarsi miražas ir tai gali klaidinti, rašo CNN.
Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi
Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad amerikiečių specialiosios pajėgos reido metu Sirijos šiaurės vakaruose pašalino ISIS lyderį.

„Dėl mūsų ginkluotųjų pajėgų įgūdžių ir drąsos pašalinome iš mūšio lauko Abu Ibrahimą al-Hashimi al-Qurashi – ISIS lyderį“, – dėl sėkmingos operacijos džiūgavo J.Bidenas.

Vėliau paskelbta, kad Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi pats susisprogdino reido metu. Kartu su juo žuvo ir šeimos nariai.

Naujienų agentūra AFP tuomet skelbė, kad operacijos metu žuvo mažiausiai 13 žmonių.

Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi ISIS vadovavo nuo tada, kai 2019 metais per JAV operaciją žuvo tuometinis teroristinio judėjimo vadovas ir įkūrėjas Abu Bakras al Baghdadi.

Šaltas dušas iš ekspertų

Kaip rašo CNN, J.Bidenas greičiausiai tikėjosi, kad po šio surengto sėkmingo karių reido susilauks pakankamai didelių ovacijų – tokių, kokių susilaukė jo pirmtakai, paskelbę apie ISIS įkūrėjo Abu Bakro al Baghdadi arba „Al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno pašalinimus.

Visgi ISIS veiklą sekantys ekspertai greitai nuslopino džiaugsmą, kad dabartinio judėjimo lyderio pašalinimas yra didelis smūgis džihadistams.

Kaip jie teigia, Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi nėra ISIS kūrėjas Abu Bakras al Baghdadi, o pati teroristinė organizacija, anksčiau valdžiusi didesnę už Jungtinės karalystės teritoriją, šiuo metu labiau primena partizaninį judėjimą, kurio vadovybė yra išskaidžiusi po skirtingas vietoves.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Kad ir su kokiais iššūkiais šiuo metu susiduria ISIS, kuri anksčiau pasaulyje pagarsėjo savo teroristinis išpuoliais ir viešomis bei kraupiomis egzekucijomis, judėjimas išlieka pavojinga jėga.

Jungtinių Tautų paskelbtoje analizėje, kurią cituoja CNN, teigiama, kad ISIS vis dar turi didelę įtaką Irake, Sirijoje, vis aktyviau vykdo savo veiklą Afganistane ir Vakarų Afrikoje.

Šioje ataskaitoje, kuri buvo parengta dar prieš Abu Ibrahimo al-Hashimi al-Qurashi pašalinimą, analizuojama antrojo2021 metų pusmečio duomenys. Jie rodo, kad ISIS vis dar gali turėti sukaupusi iki 50 mln. JAV dolerių ir iki 10 tūkst. organizacijos kovotojų Sirijoje ir Irake.

Nepakanka gyvatei nukirsti galvą

Jungtinių Tautų ekspertai analizėje teigia, kad dar prieš dabartinio teroristinio judėjimo lyderio pašalinimą ISIS neteko kelių svarbių vyresniojo rango narių.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi

Tačiau nepaisant praradimų, ISIS vis dar laikoma pavojinga grėsme.

Teigiama, kad nestabili situacija Irake ir Sirijoje rodo, kad negalima atmesti, kad džihadistai šiame regione neatnaujins aktyvios veiklos.

Šiemet ISIS surengė didžiausią išpuolį per pastaruosius trejus metus, kai judėjimo kovotojai ketino išlaisvinti kalinius iš kalėjimo Sirijos šiaurės rytuose. Tuomet kovos truko savaitę laiko, o jų metu žuvo per šimtą džihadistų bei dešimtys JAV remiamų kurdų kovotojų.

Pareigūnams ISIS aktyvėjimas regione kelią nerimą, nes teroristinė grupuotė dabar yra paslaptingesnė nei jos klestėjimo laikais, pavyzdžiui, 2014 metais, kai ISIS sugebėjo užimti Irako Mosulo miestą. Tuomet Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija su Irako remiamomis šiitų kovotojų pajėgomis daugelį metų grūmėsi su džihadistais įvairiuose mūšiuose, kol galiausiai ISIS teritorija virto niekuo.

Ir ISIS dabar lyg nematoma. Kaip rašo CNN, judėjimo pėdsakų galima aptikti, tačiau džihadistai neturi vieno šaltinio.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

Būtent todėl, kaip rašo portalas, JAV pajėgų surengtas reidas kelia daugiau klausimų, nei pateikia atsakymų. O džiaugtis nelabai kuo yra.

CNN pateikia du klausimus, kurie kelia didžiausią nerimą ir yra vis dar neatsakyti: ką pašalintas ISIS lyderis veikė Sirijos Idlibo mieste, kuriame dominuoja islamistų grupuotė „Hay'at Tahrir al Sham“ – buvęs „Al Qaeda“ padalinys? Kaip Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi galėjo vadovauti toliau esantiems grupuotės padaliniams Sirijoje ir Irake?

Kaip rašo CNN, saugumo ekspertų nedžiugina JAV operacijos detalės, o jos tik patvirtina tai, kas buvo kalbėta ilgus mėnesius: Abu Ibrahimas al-Hashimi al-Qurashi tėra gyvatės galva, bet reikės įdėti daug darbo ir tarptautinio bendradarbiavimo, kad būtų sunaikinta duobė, iš kurios ši gyvatės galva išniro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento