Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 31

Islamo tyrinėtojas: Europoje plinta musulmonų atstūmimo virusas

Šiais metais Europoje ryškiai padaugėjo demonstracijų, kurių metu deginamas musulmonų šventraštis Koranas. Tai sukėlė įtampą ir susipriešinimą tarp valstybių Šiaurės Europoje ir musulmoniškame pasaulyje. Vytauto Didžiojo universiteto Regionalistikos katedros vadovas profesorius ir islamo tyrinėtojas Egdūnas Račius interviu 15min teigė manantis, jog dėl vertybinių pokyčių Europos visuomenėse tokių incidentų netolimoje ateityje galima tikėtis ir daugiau.
Egdūnas Račius
Egdūnas Račius / J.Petronio nuotr.

– Mėnesio viduryje vykusios Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos sesijos metu priimta rezoliucija dėl Korano deginimo aktų pasmerkimo, tačiau Jungtinės Valstijos, Europos Sąjungos šalys ir Lietuva jai nepritarė. Šalių atstovai šią rezoliuciją vadino grėsme žodžio laisvei. Tačiau.. ar tai vienintelė priežastis?

– Pastaruoju metu šis klausimas yra tapęs itin jautriu. Svarbu pažymėti, kad jokia Europos Sąjungos valstybė tarp savo gyventojų neturi musulmonų daugumos, tačiau tarp NATO šalių yra Turkija, galime kalbėti ir apie Albaniją.

Būtent Turkija šia tema pademonstravo didelį jautrumą, bet aš nenorėčiau iškilusios problemos susiaurinti iki rezoliucijų ar deklaracijų – tai politinis ir itin siauras lygmuo. Politinėse struktūrose atsiradęs jautrumas yra konjunktūrinis, jokiu būdu ne vertybinis.

Tuo tarpu vertybiniame lygmenyje mes susiduriame su kitais klausimais: ar Europos visuomenių vertybės kinta?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas