Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybė“ per 18 mėnesių prarado ketvirtadalį teritorijos

Tyrimų grupė IHS paskelbė, kad jų skaičiavimais, „Islamo valstybė“ per pastaruosius 18 mėnesių iš viso prarado maždaug ketvirtadalį savo turėtos teritorijos. Tokia netektis, tikėtina, paskatins teroristinę grupuotę rengti didesnius išpuolius, nutaikytus į civilius.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį paskelbtoje ataskaitoje IHS rašo, kad 2015 m. džihadistų užimta teritorija sumažėjo 14 proc., o per pirmus šešis šių metų mėnesius – dar 12 proc. 2016 m. liepos 4 dieną jų kontroliuojama teritorija Irake ir Sirijoje buvo maždaug 68.3 tūkst. kv. metrų.

Sirijoje teroristus spaudžia Basharo al Assado pajėgos, kurias remia Rusija, arabų-kurdų aljansas, kurį remia JAV vadovaujama koalicija, taip pat – sukilėlių pajėgos.

Irake su IS kovoja koalicijos remiamos šalies saugumo pajėgos, veikiančios kartu su vyriausybę remiančiomis kovotojų grupėmis.

Šiemet nuo teroristų buvo išlaisvinti du svarbūs miestai – senovinis Sirijos miestas Palmyra, taip pat Faludžą Irake, kuri buvo vienas iš svarbiausių džihadistų buveinių.

IHS perspėja, kad teroristinė organizacija bandys kompensuoti šiuos pralaimėjimus rengdama daug aukų pareikalaujančias atakas prieš civilius – tiek Sirijoje ir Irake, tiek tolimesnėse valstybėse, įskaitant ir Europą.

IHS taip pat skaičiuoja, kad džihadistų organizacijos pajamos taip pat sparčiai traukiasi. 2015 m. viduryje per mėnesį jie gaudavo apie 80 mln. JAV dolerių pajamų, tuo tarpu šių metų kovą – tik 56 mln. Anot IHS analitiko Ludovico Carlino, šis skaičius nuo kovo tikriausiai sumažėjo dar mažiausiai 35 procentais.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Numesta ISIS vėliava Faludžoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Numesta ISIS vėliava Faludžoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito