Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandijoje šalia didžiulio ugnikalnio įvyko žemės drebėjimas

RIslandijos pietinę dalį netoli Heklos ugnikalnio ketvirtadienį sudrebino 5,2 balo stiprumo žemės drebėjimas, kurio smūgiai buvo juntami už maždaug 110 kilometrų esančioje sostinėje Reikjavike, pranešė šalies meteorologijos tarnyba.
Islandija
Islandija / 123rf.com nuotr.

13 val. 21 min. vietos (15 val. 21 Lietuvos) laiku įvykusio drebėjimo epicentras buvo fiksuotas Vatnafjodlio kalnuose, esančioje plokščių susidūrimo zonoje netoli didesnio Heklos ugnikalnio, priklausančio tai pačiai ugnikalnių sistemai.

„Žemės drebėjimas buvo aiškiai juntamas pietų Islandijoje ir sostinės rajone“, – sakoma Islandijos meteorologijos tarnybos pranešime.

Kaip pranešė policija, pranešimų apie padarytą žalą arba sužeistus žmones retai apgyvendintame rajone nėra.

Islandijos universiteto geofizikas Pallis Einarssonas visuomeninei televizijai RUV sakė, kad žemės drebėjimą ir jį lydėjusią daugybę pakartotinių smūgių sukėlė ne magmos judėjimas, todėl tai nėra artėjančio ugnikalnio išsiveržimo ženklas.

1491 metro aukščio Hekla yra vienas aktyviausių Islandijos ugnikalnių; jo vėliausias išsiveržimas vyko 2000 metais.

Ketvirtadienio žemės drebėjimą „veikiausiai sukėlė plokščių judėjimas, o ne vulkaninė deformacija“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Islandijos meteorologijos biuro žemės drebėjimo pavojų koordinatorė Kristin Jonsdottir.

Vasario pabaigoje pietvakarinę Islandijos dalį sudrebinus 5,7 balo žemės drebėjimui po kelių savaičių, kovo 19 dieną, prasidėjo ugnikalnio išsiveržimas prie Fagradalsfjadlio kalnų.

Ugnikalnis spjaudė lavą pusę metų – iki rugsėjo vidurio. Visgi kol kas dar per anksti teigti, kad išsiveržimo aktyvioji fazė jau baigėsi, sako vulkanologai.

Islandija yra didžiausias ir aktyviausias ugnikalnių regionas Europoje. Ji yra netoli poliaračio, ties Vidurio Atlanto kalnagūbriu, skiriančiu Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tektonines plokštes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?