Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Islandijos epidemiologas: geri vakcinavimo rodikliai nevirto kolektyviniu imunitetu

Nors duomenys liudija, kad vakcinų dėka sunkių ligų užsikrėtus koronavirusu Islandijoje sumažėjo, šalies vyriausiasis epidemiologas Thorolfuras Gudnasonas pripažino, kad efektyvus skiepijimasis nesuformavo kolektyvinio imuniteto, kurio taip buvo tikimasi, rašoma „Iceland Review“.
Žmonės bare Reikjavike
Žmonės bare Reikjavike / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip ir kitur Europoje, per pastarąsias dvi tris savaites koronaviruso Delta atmaina ėmė dominuoti nedaug gyventojų turinčioje Islandijoje.

O Th.Gudnasonas antradienį pareiškė, kad, deja, pilnai nuo COVID-19 paskiepyti žmonės gali lengvai pasigauti koronavirusą ir perduoti užkratą kitiems asmenims.

Aišku, kaip minėta, šalis maža, tad skaičiai nėra dideli. Bet, skaičiuojant rodiklius vienam gyventojui, jie ekspertams kelia nerimą – šiandien aktyvių COVID-19 atvejų yra daugiau nei 1,3 tūkst., o 16 žmonių atsidūrę ligoninėse.

Paskiepytų Islandijoje daug. Iš maždaug 340 tūkst. žmonių abiem dozėmis vakcinuoti 254 tūkst. – daugiau nei 71 proc.

Per šią bangą medikų pagalbos prireikė tik 1 proc. užsikrėtusiųjų, nors per ankstesnius paūmėjimus rodiklis siekdavo 4-5 proc.

Tačiau Delta atmaina labai užkrečiama, o vakcinuoti asmenys gali lengvai ją pasigauti ir paskleisti į aplinką. Anot Th.Gudnasono, tyrimai jau parodė, kad daugelis užsikrėtimų šalies viduje susiję su grupiniais renginiais – koncertais Reikjavike ar bendromis ekskursijomis.

„Reikia palaukti ir įvertinti, ar dabartiniai ribojimai padės numalšinti dabartinę bangą“, – kalbėjo epidemiologas.

Jis, tiesa, pastebėjo, kad yra ženklų, jog vakcinos užkerta kelią sunkiems atvejams. Esą per šią bangą medikų pagalbos prireikė tik 1 proc. užsikrėtusiųjų, nors per ankstesnius paūmėjimus rodiklis siekdavo 4-5 proc.

Islandijoje tiems, kurie pasiskiepijo „Janssen“ vakcina, jau siūloma antroji dozė – „Pfizer/BioNTech“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina

Šalyje visgi dar yra apie 30 tūkst. nepasiskiepijusių senjorų, kurie labiausiai rizikuoja savo sveikata. Kaip pabrėžė Th.Gudnasonas, būtent šie žmonės gali sukelti daugiausia įtampų sveikatos apsaugos sektoriui.

„Turime atsiminti, kad COVID-19 pandemijos pabaiga nėra priartėjusi. Ji nesibaigs tol, kol nesibaigs visur. Turime būti pasiruošę naujiems iššūkiams“, – teigė ekspertas.

Intensyvios priežiūros skyriuje – du pacientai. Abu jie nepasiskiepiję. „Pusė tų, kurie gydomi, buvo vakcimnuoti. Kol kas neįmanomos skambios išvados, bet skiepai mažina sunkios ligos riziką“, – pabrėžė Th.Gudnasonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas