Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija dėl migrantų krizės kaltina Maroką „užpuolimu ir šantažu“

Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles ketvirtadienį apkaltino Maroką „užpuolimu ir šantažu“, šią savaitę Ispanijos anklavą Seutą pasiekus daugiau kaip 8 tūkst. migrantų.
Ispanijos kariai prie Seutos anklavo
Ispanijos kariai prie Seutos anklavo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Marokas Ispanija

„Tai Ispanijos sienų ir Europos Sąjungos sienų užpuolimas ir tai pagal tarptautinę teisę yra nepriimtina“, – interviu Ispanijos visuomeniniam radijui sakė M.Robles.

Pasak ministrės, Rabatas „naudojasi nepilnamečiais“.

„Nekalbame apie 16, 17 metų jaunuolius; nevyriausybinių organizacijų teigimu, ignoruojant tarptautinę teisę... buvo praleisti ir septynerių ar aštuonerių metų vaikai. Vadinkite, kaip norite, bet aš tai vadinu šantažu“, – sakė ji.

„Nepriimtina dėl priežasčių, kurių aš nesuprantu, rizikuoti nepilnamečių ar savo pačių šalies žmonių gyvybėmis“, – pridūrė M.Robles.

Kelios ispanų ir marokiečių nevyriausybinės organizacijos išreiškė susirūpinimą dėl daugybės iš Maroko į Seutą patekusių nepilnamečių, taip pat dėl to, kad Madridas siunčia juos atgal.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos kariai padeda marokiečiui berniukui
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos kariai padeda marokiečiui berniukui

Per 8 tūkst. žmonių – rekordiškai daug – plaukte ar mažomis pripučiamomis valtimis iš Maroko pasiekus Seutą, tarp Rabato ir Madrido kilo krizė.

Dauguma šių migrantų yra marokiečiai; tarp jų yra šeimų su mažais vaikais ir daug savarankiškai keliaujančių paauglių.

Maždaug 5,6 tūkst. migrantų jau išsiųsti atgal, nurodo Ispanijos vyriausybė. Taip pat pranešama, kad trečiadienį į Seutą niekas nepateko, nes visi, kurie pasiekė anklavo paplūdimį, buvo iškart grąžinti atgal.

Pasak analitikų, Marokas pro pirštus žiūri į šį žmonių srautą, norėdamas daryti diplomatinį spaudimą Ispanijai, kad ši pripažintų jo valdžią Vakarų Sacharoje, buvusioje ispanų kolonijoje.

Įtampa taip pat didėja dėl Ispanijos sprendimo užtikrinti gydymą fronto POLISARIO, kovojančio už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko, lyderiui Brahimui Ghali, sunkiai sergančiam COVID-19.

Maroko ministras žmogaus teisių klausimams Mustapha Ramidas trečiadienį sakė, jog yra aišku, kad Ispanija priėmusi B.Ghali suteikė pirmenybę savo ryšiams su frontu POLISARIO ir Alžyru, o ne ryšiams su Maroku.

„Ispanija taip pat privalo žinoti, kad Maroko diskreditavimo kaina yra didelė“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas