Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 03 /18:13

Ispanijoje pradėtas tyrimas dėl netyčinės žmogžudystės užsidegusiame naktiniame klube

Ispanijos teismas antradienį pradėjo tyrimą dėl netyčinės žmogžudystės, kai per gaisrą naktiniame klube, nepaisiusiame ankstesnio įsakymo jį uždaryti, žuvo 13 žmonių.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Ispanija

Teismas pareiškime nurodė, kad pradėjo tyrimą, siekdamas išsiaiškinti faktus ir nustatyti baudžiamąją atsakomybę už gaisrą.

Tai daugiausiai gyvybių pareikalavęs gaisras kokiame nors Ispanijos naktiniame klube per pastaruosius tris dešimtmečius.

Gaisras sekmadienio paryčiais kilo Ispanijos pietryčiuose esančios Mursijos pakraštyje. Nukentėjusiose patalpose buvo įsikūrę du klubai – „Teatre“ ir „Fonda Milagros“.

Pirmadienį policija ir teismo medicinos tyrėjai atvyko į įvykio vietą, kad nustatytų, kaip kilo gaisras ir ar jo priežastis – aplaidumas. Teismas nurodė, kad specialistų komandos atliko skrodimus, surinko duomenis, būtinus tapatybei ir mirties priežastims bei aplinkybėms nustatyti.

Aukų šeimos ir draugai pateikė genetinius mėginius, o teismo medicinos ekspertai laukia rezultatų, kad galėtų galutinai nustatyti žuvusiųjų tapatybę, sakoma pranešime.

Tyrimo metu reikės nustatyti, ar naktinio klubo valdytojai ėmėsi tinkamų saugumo priemonių, laikraščiui „La Opinion de Murcia“ teigė Mursijos vyriausiasis prokuroras Jose Luisas Diazas Manzanera (Chosė Luisas Diasas Mansanera).

Pasak jo, jei mirtys įvyko dėl aplaidumo ar netinkamų saugos priemonių, atsakingiems asmenims gresia iki devynerių metų laisvės atėmimo bausmė, o siekiant surinkti kuo daugiau įrodymų, bet kokia krata įvykio vietoje turi būti išsami.

„Turime eiti centimetras po centimetro ir viską tikrinti, – sakė prokuroras. – Pažiūrėkime, kaip viskas baigsis. Gali būti, kad įvyko trumpasis jungimas ne dėl aplaidumo.“

Slėpėsi tualetuose

Vietos ugniagesys Juanas Angelas Navidadas (Chuanas Anchelas Navidadas) sakė, kad šeši kūnai buvo rasti tualetuose, o likusieji – terasoje virš šokių aikštelės.

„Gali būti, kad kai kurie žmonės, norėdami apsisaugoti nuo dūmų, pasislėpė tualetuose“, – sakė jis televizijai „Antena3“, teigdamas, kad ten sugriuvo viena iš sienų.

Ugniagesio teigimu, iš pradžių kolegos ten rado keturis žmones, o vėliau po sugriuvusios sienos nuolaužomis aptiko dar du.

Miesto pareigūnai pirmadienį pranešė, kad ši lotynų amerikiečių pamėgta vieta 2022-ųjų sausį gavo įsakymą užsidaryti. Įsakymas, kurio, jų teigimu, nebuvo paisoma, buvo priimtas po to, kai „Teatre“ savininkai padalijo patalpas į dvi dalis ir įkūrė antrą klubą „Fonda Milagros“, kuris ir nukentėjo nuo gaisro.

Pareigūnai nenurodė, kodėl klubas vis dar veikė, tačiau teigė, kad gaisras sparčiai išplito per oro kondicionavimo angas.

Sudėtingas procesas

Iki pirmadienio vakaro policija patvirtino, kad šešių aukų tapatybė nustatyta pagal pirštų atspaudus, pareigūnams anksčiau įspėjus, kad tai bus labai sudėtingas procesas, kuris užtruks.

Aukų giminaičiai policijai perduoda savo prarastų artimųjų asmeninius daiktus, pavyzdžiui, dantų šepetėlius ar šukas, iš kurių galima paimti DNR mėginius, padėsiančius nustatyti tapatybę.

„Nė vienas tėvas ar motina negali ir neturėtų patirti tokios tragedijos“, – antradienį sakė Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) ir pridūrė, kad liudininkų pasakojimai apie tai, kas įvyko, yra širdį veriantys: „Visa Ispanija jaučia aukų, jų giminaičių ir artimųjų skausmą.“

J. L. Diazas Manzanera teigė besitikintis, jog tyrimo rezultatai nebus tokie patys kaip po 1983-iųjų gruodį įvykusio gaisro – didžiausio naktiniame klube per visą Ispanijos istoriją – Madride, kai žuvo 81 žmogus. Dėl šios tragedijos buvo nuteistas tik vienas asmuo, kalėjęs vos dvejus metus.

Gaisras Mursijoje yra didžiausias Ispanijos naktiniame klube nuo 1990-ųjų, kai per gaisrą šiaurės rytuose esančios Saragosos mieste žuvo 43 žmonės. J. L. Diazas Manzanera sakė, kad tuo atveju niekas nebuvo patrauktas atsakomybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito