Sportas gyvai

Ispanijos AT atsisakė suteikti amnestiją C. Puigdemont'ui, kaltinamam lėšų iššvaistymu

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas (AT) pirmadienį atsisakė suteikti amnestiją Katalonijos separatistų lyderiui Carlesui Puigdemont'ui (Karlesui Pudžemonui) dėl kaltinimų turto iššvaistymu ir patvirtino jo arešto orderį.
Puigdemont skelbia siekiantis investicijų po Katalonijos rinkimų. / GlòRia SáNchez / ZUMAPRESS.com
Puigdemont skelbia siekiantis investicijų po Katalonijos rinkimų. / GlòRia SáNchez / ZUMAPRESS.com
Temos: 2 Ispanija Katalonija

C. Puigdemont'as nuo nesėkmingo 2017 metų Katalonijos nepriklausomybės siekio gyvena užsienyje.

Sprendimas priimtas praėjus mėnesiui po to, kai Ispanijos parlamentas priėmė amnestijos katalonų separatistams įstatymą, kuriuo siekiama nutraukti ilgametes pastangas patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, susijusius su minėtu bandymu paskelbti nepriklausomybę.

Šiuo amnestijos įstatymu taip pat siekiama padėti šimtams kitų asmenų, įskaitant buvusius Barselonos vyriausybės pareigūnus, eilinius piliečius, dalyvavusius regiono bandymuose atsiskirti ar protestuose, ir policininkus, trukdžiusius surengti neteisėtą C. Puigdemont'o vyriausybės organizuotą referendumą.

Teismo išplatintame pranešime teigiama, kad bylą nagrinėjantis teisėjas nusprendė, kad amnestija netaikoma turto iššvaistymo nusikaltimui, ir sutiko palikti galioti buvusiam Katalonijos regiono prezidentui išduotus arešto orderius. 

„Šiandien Aukščiausiojo Teismo teisėjas priėmė nutartį, kuria paskelbė, kad amnestija netaikytina buvusio [Katalonijos] generaliteto prezidento Carleso Puigdemont'o viešųjų lėšų iššvaistymo nusikaltimui“, – sakoma teismo pranešime.

Manoma, kad šis teismo sprendimas palies apie 400 asmenų, pirmiausia C. Puigdemont'ą. 

Pernai sausį Ispanijos AT panaikino kaltinimus C. Puigdemont'ui dėl maišto, tačiau iškėlė naujus – dėl piktnaudžiavimo valstybės lėšomis ir nepaklusnumo. 

Apeliacinį skundą galima pateikti per artimiausias tris dienas. 

2018 metais atėjęs į valdžią ispanų premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) ėmėsi mažinti įtampą Katalonijoje. Jis sako, kad amnestija yra labai svarbi šiam procesui.

Tačiau P. Sanchezui amnestija taip pat yra politinė būtinybė. Jis su ja sutiko tuo metu, kai jam reikėjo separatistų parlamentarų Madride paramos lapkritį formuojant naują šalies vyriausybę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius