Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 13

Įtakingas Ispanijos politikas Vilniuje prabilo apie kūrybingus sprendimus bausti V.Putiną

Vilniuje apsilankęs Ispanijos Karalystės Deputatų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Pau Mari-Klose sako, kad jo šalies visuomenės nusistatymas remti Ukrainą ir priešintis Vladimirui Putinui buvo stulbinamai vieningas. Išskirtiniame interviu 15min socialistų atstovas pakomentavo galimybę Ispanijai uždaryti duris rusų turistams, nerimą dėl kainų augimo ir įsipareigojimą Baltijos šalių gynybai.
Pau Mari-Klose
Pau Mari-Klose / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Suprantu Baltijos šalių nerimą, kadangi jos yra priešakinėse linijose. Jeigu Rusija nuspręstų praplėsti karinius veiksmus, jūs, ko gero, būtumėte pirmasis taikinys. Aš manau, kad Rusija nedrįstų to padaryti, būtent dėl NATO buvimo čia“, – kalbėjo Pau Mari-Klose.

Neseniai Europos Sąjunga sutarė panaikinti susitarimą su Rusija dėl vizų režimo supaprastinimo. Tai reiškia, kad rusų turistai daugiau nebegalės gauti vizų palengvinta tvarka. Vis dėlto, rusai vis dar gali atvykti į Europą, į Ispaniją.

Baltijos šalys, Suomija, Lenkija siekė, kad ES priimtų griežtesnius sprendimus šiuo atžvilgiu. Ar manote, kad Ispanija yra pasirengusi visiškai uždaryti sienas Rusijos turistams?

– Ispanija yra pasirengusi išbandyti visas galimybes. Mūsų šalis yra visiškai įsipareigojusi įvesti griežtesnes sankcijas, kurios būtų produktyvios šioje kovoje su Putinu. Mes esam pasiruošę išbandyti visus variantus, jeigu mes matytumėme, kad jie leis pasiekti mūsų nusistatytų tikslų.

Tuo pat metu mes turime abejonių dėl tam tikrų griežtesnių priemonių efektyvumo, pavyzdžiui, jeigu šios priemonės užkirstų kelią Rusijos žmonėms, kurie jaučiasi įbauginti Putino režimo, pabėgti iš Rusijos.

Mes esame atviri diskusijai apie kitus variantus, bet šiuo metu jaučiamės užtikrinti dėl šio sprendimo ir išvadų, priimtų naujausiame susitikime. Matysime, jeigu turėsime imtis kitų veiksmų.

– Europos Sąjunga vis tiek paliktų galimybę atvykti pabėgėliams dėl humanitarinių priežasčių, o šiuo metu susidaro situacija, kuomet Rusijos piliečiai toje pačioje šalyje atostogauja, kurioje ukrainiečių karo pabėgėliai juos aptarnauja, nes jie čia ieško darbo pragyvenimui.

Ar manote, kad tai yra moralu, jog rusų turistai gali atvykti ir atostogauti bet kurioje šalyje, kol ukrainiečiai kenčia nuo karo?

– Manau, mes turime įvertinti moralinius aspektus. Žinome, jog dauguma rusų palaiko karą. Apklausos teigia, jog apie 80 proc. gyventojų palaiko karą Ukrainoje, tačiau tai nereiškia, jog visi Rusijoje pasisako už tai, ką daro V.Putinas.

Iš kitos pusės, aš kaip sociologas galiu pasakyti, mes nežinome, ką totalitariniuose režimuose tie atsakymai iš tikrųjų reiškia, kur pasisakydamas prieš valdantįjį režimą rizikuoji savo saugumu. Tu gali būti persekiojamas ar patekti į kalėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas