Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanijos premjeras vizitu Kinijoje siekia gerinti tarptautinį įvaizdį

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas ketvirtadienį pradeda vizitą Kinijoje, kuris, kaip tikisi, parodys, kad jam vadovaujant Ispanija įgijo pasaulinę įtaką prieš įtemptus metų pabaigoje vyksiančius visuotinius rinkimus.
Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas
Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas / „Zuma press“/„Scanpix“

Dviejų dienų vizitas vyksta tuo metu, kai Ispanija ruošiasi liepos mėnesį perimti pirmininkavimą Europos Sąjungai pagal rotacijos principą, kuris taip pat pasitarnaus šalies reprezentacijai pasaulinėje arenoje.

Prieš susitikdamas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu Pekine, ketvirtadienį P.Sanchezas dalyvaus kasmetiniame Boao Azijos forume Hainano provincijoje.

Po Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vizito 2022-ųjų lapkritį P.Sanchezas taps antruoju Europos šalių vadovu, apsilankiusiu Kinijoje nuo COVID-19 pandemijos pradžios prieš trejus metus.

Praėjusią savaitę P.Sanchezas sakė, kad Xi Jinpingo kvietimas įrodo „tarptautinį Ispanijos pripažinimą tokiu sudėtingu geopolitinių sunkumų laikotarpiu“.

P.Sanchezo derybose daugiausia dėmesio bus skiriama Ukrainos konfliktui, o Xi Jinpingas bandys prisistatyti kaip tarpininkas.

Pasaulis turėtų įsiklausyti į Kinijos balsą, jei norime užbaigti karą, ir kad Ukraina atgautų teritorinį vientisumą, penktadienį prieš savo vizitą Pekine pareiškė P.Sanchezas.

„Tarpininkė“

Europos užsienio ryšių tarybos Madrido biuro vadovas Jose Ignacio Torreblanca teigė, kad Ispanija „nepriklauso pirmajai pasaulinių veikėjų grupei“ ir nėra „lemiama sprendžiant strateginius klausimus, susijusius su Kinija ar Rusija“.

Tačiau šalis palaiko „lengvus“ ryšius su Pekinu ir „galėtų būti tarpininke“, sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Nuo pat atėjimo į valdžią 2018-ųjų birželį socialistas P.Sanchezas, priešingai nei jo pirmtakas konservatorius, pirmenybę teikia tarptautiniams reikalams.

Ispanija prarado įtaką ES, ypač per 2008-ųjų pasaulinės finansų krizės sukeltą gilų šalies ekonomikos nuosmukį, teigė Madrido analitinio centro „Elcano Royal Institute“ analitikė Raquel Garcia.

Tačiau pastaraisiais metais Madridas „daug aktyviau gina savo pozicijas ir pristato savo idėjas“ Briuselyje, pridūrė ji.

2019 metais P.Sanchezui pavyko pasiekti, kad jo tuometinis užsienio reikalų ministras Josepas Borrellis būtų paskirtas ES užsienio politikos vadovu.

Ispanijos premjeras taip pat pasinaudojo tuo, kad „Prancūzijos ir Vokietijos ašis prarado lyderystę“, ir pristatė Ispaniją kaip šalį, kuri gali „padaryti skirtumą, kai ateis laikas sudaryti sąjungas“, sakė R.Garcia.

P.Sanchezas yra tvirtas Ukrainos sąjungininkas ir po Rusijos invazijos dukart lankėsi šioje šalyje.

„Sustiprinti jo lyderystę“

Nors Ispanija yra kitame Europos gale, Eurostato duomenimis, ji priėmė 165 000 ukrainiečių pabėgėlių.

Europos Sąjungoje jų daugiau priėmė tik Lenkija, Vokietija ir Čekijos Respublika.

„Ispanija nepriklauso Didžiajam septynetui (G-7) ir Didžiajam dvidešimtukui (G-20) ir į jų susitikimus kviečiama tik kaip svečias. Būtent Europoje ji gali geriausiai vykdyti tam tikrą lyderystę“, – teigė R.Garcia.

Ji pridūrė, kad aiški pozicija dėl Ukrainos – tai „būdas sustiprinti jo lyderystę“ „svarbiausiu ES klausimu“.

P.Sanchezo pokalbiuose su Xi Jinpingu taip pat bus kalbama apie būsimą Ispanijos pirmininkavimą ES.

„Kinija siekia gauti konkrečių dalykų iš Europos Sąjungos ir dėl šios priežasties nori suartėti su Pedro Sanchezu“, – sakė J.I.Torreblanca.

P.Sanchezo diplomatija taip pat gali būti privalumas prieš gruodį vyksiančius visuotinius rinkimus, net jei kampanijos metu dėmesys nebus sutelktas į tarptautinius santykius.

„Pagunda pasinaudoti užsienio politika rinkimų tikslais egzistuoja dėl labai paprastos priežasties: tai tema, kurioje opozicija neveikia“, – teigė J.I.Torreblanca.

Dauguma apklausų rodo, kad pagrindinė opozicinė konservatyvi Liaudies partija (PP) keliais procentiniais punktais lenkia P.Sanchezo socialistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas