Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 13 /21:57

Išsiaiškino: paviešinta slaptus Pentagono dokumentus nutekinusio asmens tapatybė

JAV federalinės teisėsaugos pareigūnai nustatė asmens, įtariamo slaptų gynybos ir žvalgybos dokumentų, kurie kelias savaites buvo platinami internete, tapatybę, pranešė trys JAV pareigūnai „CBS News“. Vėliau paskelbta, kad įtariamąjį sulaikė FTB agentai, o jo gyvenamojoje vietoje atlikta krata.
Jackas Teixeira
Jackas Teixeira / Asmeninio archyvo nuotr.

Pareigūnai patvirtino, kad įtariamasis yra vyras vardu Jackas Teixeira. Laikraštis „The New York Times“, kuris ketvirtadienį pirmasis atskleidė jo vardą, pranešė, kad jis yra 21 metų Masačusetso nacionalinės gvardijos oro pajėgų 102-ojo žvalgybos sparno darbuotojas.

Laikraščio „The New York Times“ pranešimas pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai laikraštyje „The Washington Post“ buvo aprašyta nedidelė internetinė bendruomenė platformoje „Discord“, kurioje, kaip paaiškėjo, grupės lyderis kelis mėnesius dalijosi slaptais dokumentais.

Ankstesniuose „Bellingcat“ pranešimuose buvo atsektas numanomas dokumentų kelias iš to serverio, žinomo kaip „Thug Shakers Central“, į didesnę „Discord“ bendruomenę, kurioje jie pasirodė kovo pradžioje. Vėliau jie persikėlė į „4chan“, „Twitter“ ir Rusijos „Telegram“ kanalus praėjusią savaitę, kai į juos pirmą kartą atkreipė dėmesį JAV pareigūnai.

„The Washington Post“ skelbia, kad asmuo, kuris pirmasis pasidalijo dokumentais, bendražygiams buvo žinomas kaip „OG“ ir dirbo karinėje bazėje. Kiti grupės nariai laikraščiui sakė, kad „OG“ neturėjo politinių ar ideologinių motyvų ir neketino dokumentais dalytis už „Discord“ bendruomenės, kurią esą sudaro apie dvi dešimtys vartotojų, ribų.

Nutekintuose dokumentuose yra slaptų detalių apie JAV paramą Ukrainos vyriausybei kare su Rusija, įskaitant Ukrainos priešlėktuvinės gynybos analizę, ir informacijos apie tokias šalis kaip Pietų Korėja. Atrodo, kad bent vienas iš dokumentų buvo suklastotas siekiant sumenkinti Rusijos nuostolius Ukrainoje, kai jis išplito iš „Discord“ į kitas interneto platformas.

„Atrodo, kad nuotraukose matyti dokumentai, kurių formatas panašus į tuos, kurie buvo naudojami kasdien mūsų vyresniesiems vadovams teikiant naujausią informaciją apie operacijas, susijusias su Ukraina ir Rusija, taip pat kitą žvalgybos informaciją“, – pirmadienį žurnalistams sakė JAV gynybos sekretoriaus padėjėjas viešiesiems ryšiams Chrisas Meagheris.

Pirmadienį paklaustas, ar grėsmė nacionaliniam saugumui buvo sustabdyta, Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby atsakė: „Nežinome. Tikrai nežinome.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas