Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išsigelbėjimas iš Kabulo paskutinę minutę: vaizdas buvo lyg iš filmo apie zombius

Desperatiškose lenktynėse dėl galimybės ištrūkti iš talibų perimto Afganistano laimėjo ne tie, kurie anksčiau buvo įtakingi. Laimingus bilietus galėjo ištraukti tie, kurie sugebėjo greitai sureaguoti į pasikeitusią situaciją, turėjo ryšių užsienyje ar storą piniginę. Tokiais įspūdžiais dalijasi iki šiol Kabule gyvenęs Bashiras, kuriam pavyko kone paskutinę minutę pakliūti į šio didmiesčio oro uostą ir palikti gimtąją šalį.
Žmonės prie JAV karių saugomo Kabulo oro uosto
Žmonės prie JAV karių saugomo Kabulo oro uosto / „Scanpix“/AP nuotr.

Kelionę iš namų į oro uostą jis lygina su siaubo filmu.

Kelių autobusiukų konvojaus laukė ne tik talibų užtvaros, bet ir nevilties apimtų žmonių minia – šie kabinosi už visko, ką galėjo sučiupti, ir mėgino kartu patekti ten, iš kur lengviau ištrūkti į laisvę.

Kitam kabuliečiui Qaisui pavyko jau iš pradžių palyginti nesunkiai patekti į oro uostą. Bet po to jis patyrė kelionę į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE), Prancūziją ir Ispaniją, oro uostuose praleido ilgiau nei dvi savaites, kol galiausiai pasiekė naują gyvenamąją vietą Liuksemburge.

Gelbėjo pinigai ir ryšiai

Pirmadienį JAV paskelbė išvedusios paskutinius karius iš Afganistano ir formaliai nutraukė bemaž 20 metų trukusį konfliktą.

Lygiai prieš du dešimtmečius – 2001 metų spalio 7 dieną – amerikiečių pajėgos įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė talibų režimą dėl paramos teroristinei organizacijai „Al Qaeda“, organizavusiai rugsėjo 11-osios išpuolius JAV.

Vėlai vakare iš Kabulo oro uosto išskrido paskutiniai evakuacijos operaciją prižiūrėję amerikiečių kariai, užbaigdami pasitraukimą, sukėlusį daug klausimų apie JAV, kaip supervalstybės, statusą.

Diena anksčiau Bashirui su grupe kitų afganistaniečių pavyko prasmukti į Kabulo oro uostą.

Įveikti keliui, kurį prieš keletą metų, nesant spūsčių ar apribojimų dėl saugumo, būdavo galima nuvažiuoti per kokį pusvalandį (atstumas nuo miesto centro – apie 6 km), šįkart prireikė ne vienos dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito