Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 04 /12:03

Filipinuose išsiveržė ugnikalnis: tūkstančiai žmonių bėga ir ieško prieglobsčio

Antradienį Filipinų centrinėje dalyje išsiveržus ugnikalniui, keli tūkstančiai žmonių bėgo iš nelaimės epicentro ir ieškojo prieglobsčio evakuacijos centruose.

Pirmadienio vakarą Negroso saloje esančio Kanlaono ugnikalnio išsiveržimas tęsėsi šešias minutes, o pelenų, akmenų ir dujų pliūpsnis pakilo į dangų 5 km aukštyje.

Valstybinė vulkanologijos agentūra padidino ugnikalnio pavojaus lygį, įspėdama, kad gali įvykti daugiau sprogstamųjų išsiveržimų.

VIDEO: Išsiveržė ugnikalnis Filipinuose: vulkaninės dalelės pakilo į 5 km aukštį, gyventojai – evakuojami

Oficialiais duomenimis, dėl ugnikalnio krintančių pelenų, dujų ir laharų pavojaus mažiausiai 2,8 tūkst. žmonių persikėlė į laikinas prieglaudas ekstremalių situacijų centruose.

„AFP“/„Scanpix“/Filipinuose išsiveržė ugnikalnis
„AFP“/„Scanpix“/Filipinuose išsiveržė ugnikalnis

Laharai – tai purvo nuošliaužos, susiformuojančios ant ugnikalnių šlaitų ir per smarkias liūtis galinčios palaidoti ištisus kaimus.

Rytų Negroso provincijoje esančiame Kanlaono mieste žmonėms, gyvenantiems prie upių, tekančių prie ugnikalnio, buvo įsakyta palikti savo namus ir nurodyta uždaryti ne pirmo būtinumo verslus.

Buvo atšaukta daugybė skrydžių į Bakolodą, Vakarų Negroso provincijos sostinę, kur įsikūręs arčiausiai ugnikalnio esantis stambus oro uostas, ir iš jo.

„Dūmai jau išsisklaidė“, – naujienų agentūrai AFP sakė Robertas Araneta iš Vakarų Negroso provincijos nelaimių agentūros.

„Nepastebime jokio grėsmingo ugnikalnio aktyvumo. Kai kuriose savivaldybėse vis dar jaučiamas sieros kvapas“, – teigė jis.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurių autentiškumą patvirtino AFP, matyti, kad keliai ir pastatai padengti pelenais.

Filipinai yra seismiškai aktyviame Ramiojo vandenyno „ugnies žiede“, kuriame yra daugiau nei pusė pasaulio ugnikalnių.

Kanlaonas yra vienas iš 24 aktyvių ugnikalnių šioje salų valstybėje.

Galingiausias pastarųjų metų ugnikalnio išsiveržimas Filipinuose įvyko 1991 metais. Maždaug už 100 km nuo Manilos išsiveržus Pinatubui, žuvo daugiau kaip 800 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas