Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinė operacija: JAV chirurgai atliko abiejų plaučių transplantaciją Covid-19 pacientei

Jauna moteris Jungtinėse Amerikos Valstijose, kurios plaučius koronavirusas visiškai sunaikino, dabar kvėpuoti ir bendrauti su savo artimaisiais gali tik Čikagos chirurgų dėka, kurie sėkmingai atliko jai abiejų plaučių persodinimo operaciją, rašo CNN.
Plaučių ventiliavimo aparatas
Plaučių ventiliavimo aparatas / 123RF.com nuotr.

Operacija „Northwestern Memorial“ ligoninėje Čikagoje buvo atlikta praėjusį penktadienį, pacientė šiuo metu jaučiasi gerai.

„Pacientės būklė stabili ir kiekvieną dieną gerėja. Nors jos dar laukia ilgas sveikimo kelias, aš tikiuosi, kad ji visiškai pasveiks. Vakar ji nusišypsojo man ir padėkojo už operaciją. Transplantacija išties buvo būtina, be jos pacientė būtų neišgyvenusi“, – sakė operacijai vadovavęs chirurgas ir ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas Ankitas Bharatas.

„Northwestern Memorial“ teigimu, tai pirmoji tokia sėkmingai atlikta operacija koronavirusu sergančiam žmogui Jungtinėse Valstijose, ir tai suteikia daugiau vilties pacientams, kuriems Covid-19 stipriai pažeidžia plaučius.

Ši itin sudėtinga operacija atlikta ispanei moteriai, įžengusiai į trečiąją dešimtį. Iki operacijos ji gulėjo intensyvios terapijos skyriuje, kur šešias savaites buvo prijungta prie plaučių ventiliacijos aparato, o jos visas organizmas iš paskutiniųjų kovojo su mirtina infekcija.

„Daugelį dienų ji veikiausiai buvo labiausiai serganti iš visų Koronaviruso skyriaus pacientų, o gal – ir iš visos ligoninės pacientų. Gerisusiai atsimenu tą momentą, kai vienas iš jai atliktų koronaviruso tyrimų pagaliau buvo neigiamas, ir tai reiškė, kad pagaliau galime atlikti jai plaučių transplantaciją“, – pasakojo gyfytojas.

Neatitaisoma žala plaučiams

Neatitaisomą žalą plaučiuose dėl koronaviruso moters gydytojai pastebėjo dar birželio pradžioje.

123RF.com nuotr./Plaučių ventiliavimo aparatas
123RF.com nuotr./Plaučių ventiliavimo aparatas

„Plaučių transplantacija buvo vienintelis galimas variantas, kitaip butų nustoję funkcionuoti ir kiti jos organai. Dėl plaučiuose susikaupusio spaudimo ir deguonies trūkumo, sutriko ir jos širdies veikla. Tad netrukus ji galėjo ir numirti“, – apie pacientę pasakojo operaciją atlikęs chirurgas.

Tam, kad transplantacija būtų atlikta, pacientė prieš tai turėjo būti išgydyta nuo koronaviruso. Tai truko apie penkias savaites.

Tik sulaukę neigiamo atsakymo dėl Covid-19 ligos, jauną moterį gydytojai iš karto įtraukė į transplantacijos sąrašus ir jau po 48 valandų buvo atlikta 10 valandų trukusi operacija.

Anot Chirurgijos skyriaus vadovo Ankito Bharato, reikia atlikti dar nemažai tyrimų, kad būtų aišku, kiek stipriai koronavirusu sergančių pacientų galėtų turėti naudos iš tokios operacijos.

„Mes esame viena iš pirmųjų gydymo įstaigų, kurioje atlikta tokio tipo operacija koronavirusu sergančiam pacientui. Norėtume perduoti žinią kitiems transplantacijos centrams, kad nors ši procedūra tikrai nėra lengva, ją galima atlikti saugiai. Maža to, operacija mirtinai sergantiems pacientams teikia vilties išgyventi“, – tikino gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai