Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 31 /01:03

Istorinis verdiktas: Donaldas Trumpas pripažintas kaltu dėl visų 34 kaltinimų baudžiamojoje byloje

Vėlų ketvirtadienio vakarą Lietuvos laiku Manhatane prisiekusieji pripažino Donaldą Trumpą kaltu dėl visų 34 kaltinimų baudžiamojoje byloje, rašo CNN. Donaldas Trumpas tapo pirmuoju JAV prezidentu, nuteistu baudžiamojoje byloje.

D.Trumpas kaltinamas klastojęs verslo dokumentus, kad nusipirktų suaugusiųjų filmų žvaigždės Stormy Daniels tylą dėl jųdviejų 2006 metais galimai turėto romano. Jei būtų iškilusi į viešumą, ši istorija galėjo pakenkti jo 2016 metų prezidento rinkimų kampanijai.

34 kaltinimai susiję su 11 sąskaitų faktūrų, 12 kvitų ir 11 čekių, kurie sudaro D.Trumpo mėnesines kompensacijas Michaelui Cohenui, sumokėjusiam 130 000 JAV dolerių suaugusiųjų filmų žvaigždei Stormy Daniels.

Nuosprendis Donaldui Trumpui bus paskelbtas liepos 11 dieną, teismo salėje nurodė teisėjas Juanas Merchanas.

„Šalis nuėjo į pragarą“

Po ketvirtadienį paskelbto apkaltinamojo nuosprendžio byloje dėl pinigų už tylą Donaldas Trumpas pareiškė, kad JAV „nuėjo į pragarą“:

„Mes tęsime kovą, kovosime iki galo ir laimėsime, nes mūsų šalis nuėjo į pragarą“, – sakė D.Trumpas ir pridūrė, kad „mes nebeturime vieningos šalies, turime susiskaldžiusią netvarką.“

„Mes kovosime už savo Konstituciją. Tai dar toli gražu nesibaigė“, – sakė jis prie Manhatano teismo salės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas išvyksta iš teismo rūmų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas išvyksta iš teismo rūmų

D.Trumpas nepraleido progos apkaltinti ir savo oponento Joe Bideno.

„Visa mūsų šalis dabar yra suklastota“, – sakė D.Trumpas žurnalistams, išėjęs iš teismo salės. Anot jo, tai „padarė J.Bideno administracija, kad sužeistų arba pakenktų oponentui, politiniam priešininkui“.

VIDEO: D.Trumpas pripažintas kaltu visose baudžiamosiose bylose, ar galės jis siekti prezidento posto?

D.Trumpo teisininkų komanda kol kas neplanuoja oficialaus pareiškimo, leisdama jo komentarams būti pirminiu pareiškimu dėl nuosprendžio.

D.Trumpui gali grėsti laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmės už kiekvieną iš 34 kaltinimų, tačiau teisės ekspertai teigia, kad jam, kaip pirmą kartą nuteistam asmeniui, įkalinimas greičiausiai nebūtų skirtas.

Ar D.Trumpas galės siekti JAV prezidento posto?

JAV Konstitucijoje nustatyti tik trys reikalavimai kandidatams į prezidentus. Jie turi:

  • Būti gimę JAV ir turėti šalies pilietybę.
  • Būti ne jaunesni kaip 35 metų amžiaus.
  • Gyventi JAV ne mažiau kaip 14 metų.

D.Trumpas atitinka visus tris reikalavimus. Tad apkaltinamasis nuosprendis neužkirs kelio D.Trumpui dalyvauti lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

Vis dėlto likus mažiau nei pusmečiui iki rinkimų, kai amerikiečiai spręs, ar leisti D.Trumpui sugrįžti į Baltuosius rūmus, nuosprendis šioje byloje gali turėti milžinišką reikšmę ne tik asmeniškai 77 metų respublikonui, bet ir visai šaliai.

Apygardos prokuroro padėjėjas Joshua Steinglassas anksčiau sakė, kad įtariamo nusikaltimo motyvas buvo S.Daniels pasakojimas apie romaną su vedusiu D.Trumpu, tačiau „bylos esmė yra sąmokslas ir dangstymas“ rinkimų išvakarėse.

Atsakovo ketinimas sukčiauti yra visiškai aiškus, teigė jis.

Apklausos rodo, kad D.Trumpo ir JAV prezidento J.Bideno šansai laimėti rinkimuose yra apylygiai, todėl nuosprendis šioje byloje padidins įtampą varžybose dėl prezidento posto.

D.Trumpui, pirmajam baudžiamojoje byloje kaltinamam buvusiam ar einančiam pareigas prezidentui, pateikta kaltinimų ir kitose bylose, įskaitant kaltinimus netinkamu įslaptintų dokumentų tvarkymu ir bandymu panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus.

Pinigų už tylą byla, kurioje per penkias savaites buvo apklausta daugiau nei 20 liudytojų, o S.Daniels ir M.Cohenas davė intriguojančius parodymus, vienintelė išnagrinėta iki rinkimų dienos.

D.Trumpas nusprendė neduoti parodymų.

Vietoje to jis kasdien užsipuldavo esą korumpuotą teisėją Juaną Merchaną ir tvirtindavo, kad teismo procesas yra Demokratų partijos triukas siekiant sutrukdyti jam vykdyti rinkimų kampaniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas