Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ISW analitikai: Rusija atkuria Lietuvoje anksčiau veikusį karinės transporto aviacijos pulką

Pranešama, kad Rusijos gynybos ministerija formuoja keturis naujus karinės transporto aviacijos pulkus, nors šiomis pastangomis greičiausiai siekiama reorganizuoti esamus dalinius, kad būtų paremta Rusijos pajėgų pozicija, o ne artimiausiu metu sukurti naujus pajėgumus, skelbia JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.
Lėktuvas IL-76
Lėktuvas IL-76 / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Su Kremliumi susijęs leidinys „Izvestija“, cituodamas neįvardytą Rusijos gynybos ministerijos pareigūną, teigė, kad gynyba nusprendė sukurti ir dislokuoti keturis naujus pulkus, kurie veiktų šiaurės, pietų ir vakarų strateginėmis kryptimis, ir jau sukūrė pirmąjį iš šių pulkų Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

ISW: 1965 m. pulkas buvo perkeltas į Lietuvą

„Izvestija“ teigė, kad gruodžio 1 d. Ulan Udėje, Buriatijos respublikoje, Rusijos pareigūnai surengė renginį, kuriame buvo švenčiamas 600-ojo pulko atkūrimas. 1963 m. Sovietų Sąjunga iš pradžių suformavo 600-ąjį pulką, kuris buvo dislokuotas Šadrinske, Kurgano srityje, o 1965 m. pulkas buvo perkeltas į Lietuvą. Rusija išformavo 600-ąjį pulką 1998 m., sujungdama pulką su 8-uoju gvardijos karinės transporto aviacijos pulku kartu su kitomis formuotėmis.

Šio dalinio atgaivinimas leidžia manyti, kad Rusijos gynybos ministerija pertvarko savo esamas karinės transporto aviacijos pajėgas labiau pagal sovietinių laikų pavyzdį, tvirtina ISW analitikai.

„Izvestija“ pridūrė, kad Rusijos gynybos ministerija planuoja iki 2023 m. pabaigos dislokuoti dar vieną pulką Tambove, Tambovo srityje, o taip pat plečia vietinio aerodromo infrastruktūrą, kad galėtų jį dislokuoti.

Rusijos ministerijos šaltinis teigė, kad karinės transporto aviacijos vadavietė naujiems pulkams paves gabenti personalą, ginklus ir karinę įrangą, taip pat remti desantininkų ir žvalgybos padalinių nusileidimus.

Rusijos gynybos šaltinis taip pat teigė, kad naujieji pulkai gaus naujus ir modernizuotus lėktuvus Il-76, transporto lėktuvus An-26 ir galbūt sraigtasparnius Mi-26, kurie padės pagerinti Rusijos logistiką.

Dienraštis „Izvestija“ teigė, kad Rusijos gynybos ministerija pradėjo kurti naujus karinės transporto aviacijos pulkus 2021 m. ir siekia iki dešimtmečio pabaigos naujiems pulkams skirti daugiau nei 100 naujų ir modernizuotų lėktuvų Il-76. Tai yra tikslas, kurį Rusijos gynybos pramonės bazė gali sunkiai įvykdyti, tvirtina ISW analitikai.

Laikraštis „Izvestija“ taip pat teigė, kad Rusijos lėktuvai An-124 ir Il-76 nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios atliko daugiau kaip 10 000 skrydžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas