Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV senatorius Vilniuje: sankcijų efektyvumu abejoju, bet Minskui jos reikalingos

Minsko režimui turi būti taikomos sankcijos, bet elgtis reikia atsargiai – kad žmonės nukentėtų kuo mažiau. Taip interviu portalui 15min teigia įtakingas JAV senatorius, demokratas Chrisas Murphy, kartu su dviem kolegom antradienį Vilniuje susitikęs su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja. Politikas taip pat siūlė nesieti dujotiekio „Nord Stream 2“ su Baltarusija, nors projektui ir nepritaria.
Chrisas Murphy
Chrisas Murphy / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Turime nusiųsti aiškią žinutę pasauliui, kad demokratinė bendruomenė, vedama JAV ir ES, neleis brutaliam diktatoriui išsisukti nuo atsakomybės už politinių oponentų persekiojimą“, – atvykęs į Vilnių ir susitikęs su S.Cichanouskaja sakė Ch.Murphy.

Praėjusių metų rugpjūtį senatorius aršiai kritikavo buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos pasyvumą prasidėjus protestams ir represijoms Baltarusijoje – esą rinkimų kampanija jau užsiėmusio Vašingtono tyla tik padrąsino Aliaksandrą Lukašenką.

Tiesa, Ch.Murphy, nors ir tiesiai sakantis, kad už situaciją Baltarusijoje atsakingas Kremlius, nenorėtų sieti rusiško dujotiekio „Nord Stream 2“ su krize Minske.

Buvęs D.Trumpo patarėjas nacionaliniam saugumui Johnas Boltonas savaitgalį komentare „The Washington Post“ kaip tik parašė, esą reikėtų pabandyti susitarti su Maskva dėl A.Lukašenkos išsiuntimo į pensiją – savotiškų mainų dalimi neva galėtų tapti būtent „Nord Stream 2“.

Kritikavo D.Trumpo pasyvumą

– Praėjusiais metais, kai prasidėjo protestai Baltarusijoje, garsiai kritikavote ankstesnės administracijos pasyvumą – Vašingtonas nederino veiksmų su ES, nebandė kaip nors atgrasyti Rusijos. Prieš tai Johnas Boltonas netgi vyko į Minską. Jei neklystu, manėte ir manote, kad normalizuoti santykius su tokiu režimu – klaida?

– Taip, kritikavau Trumpo administraciją, kuri iš esmės atsiribojo nuo situacijos Baltarusijoje. Jokia paslaptis, kad prezidentas Trumpas jautė prielankumą diktatoriams, tad jis negalėjo vadovauti tarptautinėms pastangoms išspręsti krizę ir sustabdyti Lukašenkos bandymus pavogti rinkimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje

Šiuo metu svarbiausia koordinuoti veiksmus su Europa – Baltarusija daugiausia prekiauja su Europa, o ne su JAV.

Norime pasiųsti aiškią žinią, kurios dalimi turės būti sankcijos, kurias koordinuosime su europiečiais.

– Ar manote, kad JAV strategija Baltarusijai dabar aiškesnė nei pernai? Kas pasikeitė?

– Akivaizdu, kad požiūris kitoks – dabar dirba administracija, kuriai rūpi demokratija ir žmogaus teisės. Ši administracija rems tokius demokratinius judėjimus, koks matomas Baltarusijoje.

Prezidentas Bidenas darbą pradėjo krizės Baltarusijoje įkarštyje. Žinote, jei jis būtų ėjęs JAV prezidento pareigas per pirmuosius protestus rugpjūtį, galbūt viskas dabar būtų kitaip.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joe Bidenas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joe Bidenas

Dabar Bidenui svarbiausia suderinti požiūrį su Europa – artimiausiomis dienomis ir savaitėmis pamatysite, kas bus daroma.

Ch.Murphy: jei Bidenas būtų ėjęs JAV prezidento pareigas per pirmuosius protestus rugpjūtį, galbūt viskas dabar būtų kitaip.

Ar to bus gana, aš nežinau. Lukašenka ir politine, ir ekonomine prasme iš Maskvos gaus beveik viską, ko jam reikia. Darysime viską, kad mūsų atsakas būtų reikšmingas, bet Putinas Baltarusijoje turi išties daug svorio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos susitikimas Sočyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos susitikimas Sočyje

Sankcijas parinkti reikia atsargiai

– Praėjusiais metais teigėte, kad gana skeptiškai žvelgiate į sankcijų efektyvumą. Dabar tvirtinate, kad jos reikalingos – tad sankcijos turi būti kitokios nei įprasta?

– Taip, mes visada turime būti atsargūs ir parinkti sankcijas taip, kad paveiktų režimą ir tuos, kurie organizuoja bei vykdo represijas. Turime stengtis, jog sankcijos nepakenktų žmonėms, nes gali atsitikti taip, kad dėl sankcijų žmonės kaip tik atsisuks prieš JAV ar Europą.

Ch.Murphy: tikriausiai nėra būdo taikant įvairias priemones nepakenkti ekonomikai ir Baltarusijos žmonėms. Tegalime stengtis elgtis kuo tikslingiau.

Tuo pat metu reikia pasakyti, kad Lukašenkos elgesys, ypač pastarosiomis savaitėmis, tiesiog atima žadą. Negalima leisti jam išsisukti nuo atsakomybės už tai, kad jis užgrobė lėktuvą ir iš jo ištempė politinį disidentą.

Taip jau atsitinka, kad sankcijos – netobulas įrankis – yra reikalingos. Jomis siunčiamas signalas pasauliui, kad tam tikri veiksmai visiškai netoleruotini.

– Kalbėdami apie incidentą su „Ryanair“ lėktuvu, jau žinome apie draudimus oro linijų „Belavia“ lėktuvams atvykti į ES šalių oro uostus, rekomendacijas vengti Baltarusijos oro erdvės. Tačiau šiuo metu vis daugiau baltarusių kaip tik nori palikti šalį – o dabar išskristi daug sunkiau. Nemenkas galvosopis, tiesa?

– Tikrai taip. Tikrai yra pagrindo šiuo metu apriboti susisiekimą oru su Baltarusija, bet, vėlgi, reikia atsižvelgti į galimą poveikį žmonėms, kurie planuoja bėgti. Pripažinsiu, kad balansas labai trapus.

VIDEO: Spaudos konferencija po JAV senatorių susitikimo su Sviatlana Cichanouskaja

Būsiu sąžiningas: tikriausiai nėra būdo taikant įvairias priemones nepakenkti ekonomikai ir Baltarusijos žmonėms. Tegalime stengtis elgtis kuo tikslingiau.

Nepabandyti negalima

– Kaip manote, ar JAV ir ES gali kaip nors pakeisti tai, kas vyksta Baltarusijoje? Vienos Bendrijos šalies pareigūnas neseniai pareiškė: „Mažiausiai norime paskatinti dar vieną pasmerktą sukilimą – tokį, kokį 1956 metais matėme Vengrijoje.“

– Tikrai manau, kad reikia suteikti demokratijai ir baltarusių demokratams šansą. Judėjimas vis dar pakankamai stiprus, jam gali pavykti.

Vėlgi, mūsų Baltarusijos politika turi būti Rusijos politikos dalimi. Būtų kvaila svarstyti vien apie sankcijas Baltarusijai – Minsko režimas turi būti JAV ir Rusijos dvišalių diskusijų dalis. Reikia siekti, kad Rusija sumokėtų už tai, jog prisideda prie represijų.

Žinoma, patartina laukti visko – gali ir nepasisekti. Bet JAV negali iškelti rankų į viršų ir nieko nebandyti, neremti Sviatlanos – ypač po to, ką matėme praėjusiomis savaitėmis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Visas pasaulis, viso pasaulio demokratinės jėgos atidžiai stebi ir stebės, ką JAV ir ES darys po lėktuvo užgrobimu.

– Kai sakote, kad Rusija turi sumokėti, kad Rusija turi suprasti, jog jos parama Lukašenka negali neturėti pasekmių, ar „Nord Stream 2“ gali tapti diskusijų su Kremliumi apie Baltarusiją dalimi?

– JAV turi daryti viską, kad sustabdytų „Nord Stream 2“, bet dujotiekis neturėtų būti derybiniu svertu ieškant išeities iš krizės Baltarusijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Chrisas Murphy
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Chrisas Murphy

Projektas blogas Europai, Ukrainai, klimatui, bet nebūtinai matau ryšį tarp įvykių Baltarusijoje ir „Nord Stream 2“. JAV reikia ir toliau bandyti neleisti užbaigti dujotiekio, tačiau šios pastangos kažin ar sietinos su situacija Minske.

– Na, yra visokių idėjų, pavyzdžiui, Johno Boltono.

– Boltonas, pripažinkime, šiandien jau nebėra reikšmingas veikėjas JAV politikos darbotvarkėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas