Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italai balsuoja svarbiame išbandyme premjerui Matteo Renzi ir dešiniesiems

Italai sekmadienį balsuoja municipaliniuose rinkimuose, kurie yra išbandymas ir premjerui Matteo Renzi, ir susiskaldžiusiems šalies dešiniesiems, grasinantis pamokomu pralaimėjimu Romoje.
Matteo Renzi neturi kantrybės taikstytis su apkerpėjusiomis Italijos politikos konvencijomis
Matteo Renzi neturi kantrybės taikstytis su apkerpėjusiomis Italijos politikos konvencijomis / „Scanpix“ nuotr.

Šiuose rinkimuose, kurių antrasis ratas įvyks birželio 19 dieną, daugiau kaip 13 mln. žmonių gali rinkti narius į 1 300 municipalinių tarybų.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku ir bus uždarytos 21 val. Grinvičo (24 val. Lietuvos) laiku.

Didžiausias dėmesys krypsta į didžiuosius Bolonijos, Milano, Neapolio, Turino miestus ir, ypač, sostinę, kur populistinis, prieš isteblišmentą nukreiptas Penkių žvaigždučių judėjimas pirmauja lenktynėse už mero postą.

Roma be išrinkto lyderio gyvena nuo spalio, kai M.Renzi centro kairės Demokratų partijos (PD) narys Ignazio Marino buvo priverstas atsistatydinti dėl išlaidų skandalo.

Miestas turi daugiau kaip 13 mlrd. eurų skolą – dvigubai didesnę už jo metinį biudžetą.

Minėtas išlaidų skandalas ir atskiras, daug didesnis skandalas dėl organizuoto nusikalstamumo infiltracijos į Romos rotušę suteikė pranašumą Penkių žvaigždučių kandidatei į merus Virginiai Raggi.

Apklausos prieš sekmadienio balsavimą rodė, kad 37 metų V.Raggi pirmajame rinkimų rate gali gauti maždaug 30 proc. balsų. PD kandidato Roberto Giachetti populiarumas buvo maždaug 24 procentai.

Romos praradimas nebūtų geras ženklas premjerui M.Renzi keturi mėnesiai prieš referendumą dėl konstitucinių reformų, kuriomis siekiama nutraukti dešimtmečius trunkančią aklavietę parlamente.

O nesėkmė būtų dar didesnė, jeigu pralaimėtų ir PD kandidatas Milane, kas atrodo įmanoma.

Tuo tarpu Penkių žvaigždučių judėjimas viliasi, kad sėkmė Romoje suteiks jam platformą, kurios reikia norint transformuotis į Italijos pagrindinę opozicinę partiją prieš nacionalinius rinkimus, turinčius įvykti vėliausiai 2018 metų birželį.

Galbūt rūpindamasis dėl Romos ir Milano praradimo poveikio jo reformų programai, M.Renzi menkino vietos rinkimų svarbą.

„Municipaliniuose rinkimuose kalbama apie merus, žmones, kurių darbas yra taisyti gatves, o ne apie šalies vyriausybę“, – neseniai sakė jis.

Tuo tarpu buvusio premjero Silvio Berlusconi žvaigždei nacionalinėje scenoje blėstant, Italijos dešinieji keičiasi ir sostinėje vyksta mūšis dėl jų valdžios.

Kandidatę Giorgią Meloni, kurią iškėlė viena iš kelių mažų grupių, susiformavusių iš Italijos neofašistų judėjimo, remia antiimigracinė Šiaurės lyga, kurios lyderis Matteo Salvini nori suvienyti visus dešiniuosius aplink save.

Tačiau S.Berlusconi parėmė kitą kandidatą, Alfio Marchini, pasakęs besilaukiančiai G.Meloni, kad mero vaidmuo nesuderinamas su motinyste.

Nerimaujama, kad rinkėjų aktyvumas gali būti mažas, nes milijonai italų mėgaujasi ilgu šventiniu savaitgaliu po ketvirtadienį išpuolusios Respublikos dienos.

Balandžio mėnesį per referendumą dėl naftos gavybos platformų netoli kranto rinkėjų aktyvumas buvo vos 32 procentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas