Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italija siekia atgaivinti ES idealus simboliniu viršūnių susitikimu

Italijos premjeras Matteo Renzi pakvietė Vokietijos ir Prancūzijos lyderius pagerbti vieno Europos vienybės tėvų kapo, o šis susitikimas turėtų tapti simboliniu mėginimu atgaivinti europiečių vienybės projektą po Jungtinės Karalystės sprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos.
Matteo Renzi, Angela Merkel ir Francois Hollande'as
Matteo Renzi, Angela Merkel ir Francois Hollande'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį vyksiančio viršūnių susitikimo vieta simboliškai ypač svarbi, kai Europa stengiasi atremti islamo ekstremistų smurtą, paspartinti vangų ekonomikos atsigavimą ir išsklaidyti susirūpinimą dėl vadinamojo „Brexit“ (Britanijos pasitraukimo iš ES, – red.) padarinių.

Italijai būtų labai naudinga, kad Bendrija vėl pajudėtų į priekį, nes šalis patiria didelių rūpesčių dėl sustingusio bendrojo vidaus produkto augimo, migrantų krizės ir politinio netikrumo, susijusio su rudenį vyksiančiu konstituciniu referendumu, mat M.Renzi su juo susiejo savo vyriausybės išlikimą.

Netoli Neapolio esančioje Ventotenės saloje, dabar vasaros pabaigoje pritraukiančioje daug turistų, kalintas antifašistas Altiero Spinelli 1941 metais kartu su kitais pradėjo rašyti „Ventotenės manifestą“, raginantį įkurti Europos valstybių federaciją, galinčią tapti atsvara nacionalizmui, atvedusiam žemyną į karą. Šis dokumentas laikomas įkvėpusiu Europos federalizmo idėją.

Pasak M.Renzi, Ventotenė yra „Europos lopšys“. Premjeras sieks pabrėžti salos istorinį vaidmenį, kai Italija pasisako už glaudesnę integraciją, ypač saugumo srityje.

Roma tikisi, kad ši politika padėtų išspręsti migrantų krizę ir suteiktų lankstumo Briuseliui, mėginančiam suvaldyti rekordinę Italijos skolų naštą.

„Atrodo keista – ir daugeliu atžvilgių tikrai yra keista – kad šioje mažytėje saloje gimė didžiausią XX šimtmečio politinė pergalė: 70 metų taikos tarp tautų, kurios nuolat ir cikliškai kariaudavo“, – M.Renzi sakė sausį, apsilankęs Ventontenėje. Tąsyk jis paskelbė planus restauruoti apleistą vietos kalėjimą ir įkurti jame Europos mokymo centrą.

Rugsėjį planuojama surengti visos ES lyderių susitikimą Bratislavoje, per kurį turėtų būti nustatytas ES kursas po „Brexit“.

Pirmadienio susitikimas turėtų tapti įžanga rugsėjį planuojamam surengti visos ES lyderių susitikimui Bratislavoje, per kurį turėtų būti nustatytas ES kursas po „Brexit“.

M.Renzi, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Holland'as buvo susitikę Berlyne anksčiau, pirmosiomis dienomis po birželio 23-ąją Britanijoje įvykusio referendumo.

Savaitgalį duodama interviu dienraščiui „La Repubblica“ Renata Colorni, kurios tėvas padėjo išplatinti „Vantontenės manifestą“ per Italijos pasipriešinimo judėjimą, sakė neturinti didelių vilčių, kad Europa galėtų kada nors įgyvendinti šio dokumento kūrėjų originalias idėjas.

„Atvirai kalbant, mūsų dienomis nematau aukščiausios klasės politikų – matau tik veikėjus, judančius per Europos sceną ir nerimaujančius, kad gali pralaimėti kitus nacionalinius rinkimus“, – R.Colorni, kurios motina ištekėjo už A.Spinelli, žodžius citavo laikraštis.

„Stinga valios rizikuoti viskuo dėl idealo“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas