Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Italijos kraštutinių dešiniųjų vyriausybė reikalauja EK vicepirmininko posto

Italų kraštutinių dešiniųjų lyderė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) aiškiai davė suprasti norinti, kad vienas iš aukščiausių postų Europos Sąjungoje (ES) atitektų Italijai, o jos užsienio reikalų ministras pirmadienį išdėstė Romos reikalavimą: vicepirmininko postas būsimoje Europos Komisijoje.
VANNICELLI/GRILLOTTI / ZUMAPRESS.com
VANNICELLI/GRILLOTTI / ZUMAPRESS.com

Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) žurnalistams tai pareiškė per Liuksemburge vykstantį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, surengtą prieš šią savaitę vyksiantį vadovų susitikimą, kuriame bus sprendžiamas klausimas, kas taps bloko vadovu po birželio 6–9 dienomis vykusių rinkimų.

„Manau, jog yra neįmanoma, kad Italija neturėtų Komisijos pirmininko pavaduotojo posto ir Komisijos nario su svarbiu portfeliu“, – sakė A. Tajani.

„Tai minimumas, kurio mūsų šalis gali tikėtis“, – aiškino jis.

G. Meloni mano, kad jos griežtai dešiniosios Europos konservatorių ir reformuotojų (ECR) frakcijos, kuri po rinkimų tapo trečiąja ES parlamento jėga, santykinė sėkmė turėtų atsispindėti bloko vadovybėje.

Tačiau keturis aukščiausius ES postus, regis, pasidalys dabartinis parlamente dominuojantis aljansas: centro dešiniųjų Europos liaudies partija (ELP) ir jos partneriai socialistai ir demokratai (S&D) bei centristų frakcija „Renew Europe“.

Praėjusią savaitę G. Meloni pareiškė, jog yra „siurrealu“, kad ECR frakcijos nebuvo paisoma svarstant kandidatūras į aukščiausius postus, tačiau A. Tajani komentarai leidžia manyti, kad ji apsisprendė siekti įtakingo Komisijos pirmininko pavaduotojo posto.

Savaitgalį duodamas interviu Prancūzijos žiniasklaidai A. Tajani sakė, kad Italija nori „stipraus Komisijos nario“ vaidmens, kad galėtų vadovauti „gerai Europos politikai, kuri būtų naudinga pramonei ir žemės ūkiui“.

Jis sakė, kad vicepirmininkas, „žinoma, bus įsipareigojęs spręsti klimato kaitos klausimus, bet ne fundamentalistiniu būdu“. Dešinieji ne kartą skundėsi, kad kadenciją baigiančios Komisijos vadovavimo laikotarpiu ES aplinkosaugos politika buvo pernelyg griežta.

Komisijos pirmininko pavaduotojai – šiuo metu jų yra septyni – veikia Europos Komisijos vadovo vardu ir kartu su keliais kitais Komisijos nariais koordinuoja darbą savo atsakomybės srityje.

Manoma, kad dabartinė Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) iš EPP grįš į šias pareigas antrai kadencijai, buvęs Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Costa (Antoniju Košta) iš S&D siūlomas Europos Vadovų Tarybos pirmininku, o Kaja Kallas (Kaja Kalas), dabartinė Estijos premjerė, – ES vyriausiąja įgaliotine bendrai užsienio ir saugumo politikai.

Dabartinė Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola), taip pat priklausanti EPP frakcijai, turėtų likti savo poste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius